Ekonomija

Nastavlja se usklađivanje Zakona o javnim nabavkama sa Direktivama EU

Projektom „Unaprjeđenje  i jačanje institucionalnog sistema i pravnog okvira u oblasti javnih nabavki i državne pomoći“, čija je vrijednost 870 hiljada eura, biće nastavljena harmonizacija Zakona o javnim nabavkama i podzakonskih akata sa relevantnim Direktivama Evropske unije (EU).

Projekat će, kako je saopšteno iz Uprave za javne nabavke, sprovoditi ta institucija i Agencija za zaštitu konkurencije, u saradnji sa kompanijom Eurosupport – Fineurop Support Srl. iz Italije i partnerima iz Grčke i Irske.

Direktor Uprave za javne nabavke Mersad Mujević je, na ceremoniji povodom početka projekta, podsjetio da je projekat dobijen u okviru IV komponente IPA pomoći EU Crnoj Gori.

On je ukazao na važnost daljeg usklađivanja pravnog okvira Crne Gore u oblasti javnosti nabavke, sa pravnim tekovinama EU i međunarodnim najboljim praksama.

„Usklađenost zakonodavnog okvira u oblasti javnih nabavki u Crnoj Gori, sa pravnom tekovinom EU, je od izuzetnog značaja zbog potrebe da postupci javnih nabavki, koji predstavljaju vrlo stručne i složene postupke, budu zakoniti, usklađeni sa načelima javnih nabavki, i u tom smislu transparentni i efektivni“, istakao je Mujević.

Prema njegovim riječima, postupci javnih nabavki treba da omogućavaju efektivno tržišno nadmetanje privrednih subjekata, jednak tretman svih zainteresovanih privrednih subjekata, bez diskriminacije, naročito malih i srednjih preduzetnika.

„Sadašnji sistem javnih nabavki u našoj zemlji je dobro usklađen sa evropskim zakonodavstvom  i najboljim međunarodnim standardima.  Naš pravni okvir je inicijalno razvijen u skladu sa Direktivom EU o javnim nabavkama iz 2004. godine, a zatim 2017 godine izmijenjen u jednom dijelu i usklađen sa novim Direktivama iz 2014 godine. Međutim još uvijek neka rješenja nijesu prenešena, i na tome se radi“, rekao je Mujević.

On je pojasnio da je projekat, kad su u pitanju javne nabavke, struktuiran na četiri aktivnosti:

„Projektom je predviđena dalja harmonizacija Zakona o javnim nabavkama i podzakonskih akata sa relevantnim Direktivama EU, izrada priručnika, smjernica i drugih uputstava za implementaciju novog zakonodavstva, obuka u oblasti javnih nabavki i podrška Upravi za javne nabavke, kao i kampanja za podizanje javne svijesti“, naveo je Mujević.

Direktorica Agencije za zaštitu konkurencije Lepa Aleksić,pojasnila je da je projekat struktiran kroz nekoliko faza.

„U okviru projekta je predviđeno jačanje institucionalnog uređenja i harmonizacija zakonskog okvira za implementaciju pravila i procedura u oblasti državne pomoći, podrška u procesu pregovora i ispunjenje obaveza vezanih za Poglavlje 8 i evidentiranje i analiza slučajeva u oblasti državne pomoći i njihovo upoređivanje sa sudskom praksom Evropske komisije“, navela je Aleksić.

Ona je pojasnila da je u okviru projekta predviđena procjena funkcionalnosti softvera “Informacioni system za državnu pomoć u Crnoj Gori”.

„Projektom je predviđeno i jačanje administrativnih kapaciteta putem obuke i razmjene praktičnog iskustva. Projekat će će biti implementiran 24 mjeseca“, kazala je Aleksić.

Ceremoniji otpočinjanja projekta prisustvovali predstavnici Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći Ministarstva finansija, Uprave za javne nabavke, Agencije zazaštitu konkurencije, predstavnici Delegacije EU, kao i partneri na Projektu Eurosupport – Fineurop Support Srl. iz Italije.

Send this to a friend