Ekonomija

Ne treba bježati od uvođenja bonova za socijalno ugrožene porodice

Povodom Svjetskog dana porodice, predsjednica fondacije i volonterskog tima Banke hrane Crne Gore, Marina Medojević je poručila da se kao država ne trebamo libiti uvođenja bonova za hranu i higijenskih sredstva za socijalno ugrožene porodice.

Iz Banke hrane su ukazali na probleme socijalno ugroženih porodica u Crnoj Gori i o tome informisali Ministarstvo socijalnog staranja.

“Imamo saznanja da je državni sekretar Odović, rekao da ima dobrih ideja koje treba zabilježiti te se nadamo da će se i realizovati. Tražili su nam kontakte tih porodica. Mi se zalažemo da se problem siromaštva sistemski rješi jer se jedino tako i može stvarno riješiti”, navodi predsjednica fondacije i Volonterski tim Banke hrane Crne Gore, Marina Medojević.

Kako dodaje, pojedinačno pomaganje ljudima ne daje dugoročno rješenje u šta su se uvjerili, svakodnevnim pomaganjem porodicama čitavu deceniju njihovog volonterskog rada.

“Ogroman broj ljudi se javlja Banki hrane sa informacijom da ne mogu da izmire račune za struju zbog nemanja sredstava. Nemaju mogućnost da zarade novac”, ističe Medojević.

Prema njenim riječima ranije su se snalazili na razne načine da zarade za svoje porodice, ali korona kriza ih je u tome spriječila.

“Među onima kojima je posebno teško nalaze se podstanari (brojilo za struju je na ime vlasnika stana), nezaposleni (evidentirani i neevidentirani pri ZZZ- razloga što nisu na evidenciji je mnogo), samohrani roditelji koji primaju neredovne alimentacije ili je uopšte nemaju, panzioneri da niskim primanjima (svega deset, dvadeste eura više od minimuma koji je postavljen tj 222 eura kao granica za subvenciju računa za struju), višečlane porodice koje žive u zajednici, brojilo je na ime “glave” porodice, tako da ne mogu koristiti subvenciju od 40 odsto”, navodi Medojević.

Ističe, da je veliki broj porodica sa ovim problemom, a među njima su trudnice, porodice sa malim bebama i bolesnim članovima domaćinstva.

“Smatramo da se na problemu energetskog siromaštva u Crnoj Gori mora raditi kao sto je to u drugim socijalno odgovornim državama. Minimalni paket besplatnih kilovati električne energije za socijalno ugrožene porodice, je nešto što bi barem u doba korona krize se moralo naći na razmatranju”, poručila je Medojević.

Napominje da se porodice suočavaju sa nemogućnošću da kupe hranu, higijenska sredstva, lijekove, plate kiriju.

“Veliki broj porodica nalazi se u siromaštvu i zbog administrativnih prepreka ne mogu dobiti socijalnu pomoć pa žive bukvalno od danas do sjutra u neizvjesnosti, a pomoć im je prijeko potrebna. Oni ne znaju kome da se jave niti kako da prebrode teškoće u kojima se nalaze. Spremni su da rade i ne libe se posla od kojeg će njihove porodice moći da žive, plaćaju dažbine, obezbijede hranu, školuju djecu”, kazala je Medojević.

Smatra da se kao država ne trebamo libiti uvođenja bonova za hranu i higijenskih sredstva kako bi ne bi naši građani bili gladni i zapušteni u održavanju higijene.

“Socijalni stanovi su nešto na čemu insistiramo dvanaestu godinu našeg volonterskog rada jer ljudima daju neophodnu sigurnost. Smatramo da se pravilnim korišćenje socijalnih kartona kao kriterijumom za pomoć sistema, može osigurati pravednost u raspodjeli ograničenih sredstava koje država ima”, istakla je Medojević.

Kako navodi, informisali su Ministartsvo socijalnog staranja, Ministarstvo policije kao i Ministarstvo zdravlja sa problemima koje porodice imaju kao posledice siromaštva.

“Ono na šta smo im ukazali kao veoma važno su devijantna ponašanja djece u tim porodicama, potrebna im je stručna pomoć i kontinuiran nadzor koje mislimo da nemaju u okviru postojećih institucija”, zaključuje Medojević.

Send this to a friend