Ekonomija

Ne zaduživati se kod MMF-a, već se naplatiti od SPC

Nikola Belada

Piše,

Nikola Belada, advokat, predsjednik NVU Crnogorski zbor

Prilikom posjete Baru, 13. jula 2019. godine, u Manastiru Sv. Petra i Pavla, poglavar SPC, Risto Radović je izjavio da su obnovili 700 hramova i da još preostaje da se obnovi hram na Lovćenu. Iz date izjave, otvara se lavina pitanja.

Već sada je gotovo poznato da je oko 80 odsto vjerskih objekata na teritoriji Crne Gore bez valjanog pravnog osnova, bez isprava podobnih za upis, bez ijednog dokaza, upisano na SPC, čime je ista kao i država Srbija, stekla vlasništvo na ogromnu imovinu u Crnoj Gori (objekte i zemljište), čija se vrijednost može izraziti u stotinama i stotinama miliona eura. Da napomenem da je SPC do svojine stečene na gore navedeni način došla u upravnom postupku, a sada taj postupak smatra neustavnim, iako se samo traži provjera osnovanosti upisa.

Takođe je poznato da je na oko 80 odsto pravoslavnih vjerskih objekata, po osnovu nestručno izvedenih građevinskih radova, ili radova izvedenih suprotno izdatim konzevatorskim uslovima, došlo do takvih promjena da se može govoriti o potpunoj degradaciji i devastaciji vjerskih objekata. Uzgred, ti objekti su istovremeno i spomenici kulture, u njima je istorija crnogorskog naroda i gubeći autentičnost, dobili smo objekte strane kulture i graditeljstva.

PET MILIONA ZA PLATE

Na ovoliki broj objekata potrebno je u svakom trenutku obezbijediti od 700 do 1000 osoba sveštenika i pomoćnog osoblja, radi obavljanja osnovne djelatnosti.

Prema ustaljenoj praksi, kod vjerskih organizacija na ovoliki broj svještenika, za zarade je potrebno na godišnjem nivou izdvojiti oko pet miliona eura.

Po zakonu iz 1977. i važećem Zakonu o vjerskim slobodama, vjerski službenik ima pravo na zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje u skladu sa zakonom. Shodno tome, vjerska zajednica, konkretno SPC je obavezna dužna da prijavi vjerske službenike nadležnom organu u skladu sa propisima kojima se uređuje plaćanje doprinosa.

Prema nezvaničnim podacima, SPC je nadležnom organu do sada prijavljivala za plaćanje poreza i doprinosa do 10 sveštenika. Nakon što su upozoreni na nezakonitosti, za pretpo staviti je da je taj broj uvećan za nekoliko desetina osoba. Međutim, što znači ovakvo postupanje SPC za državu Crnu Goru?

Po pozitivnom pravu Crne Gore, doprinosi na neto zarade iznose oko 40 odsto, što znači da na iznos od pet miliona, u budžet Crne Gore treba uplatiti po osnovu doprinosa na godišnjem nivou oko dva miliona eura. Dakle, samo po ovom osnovu SPC bi trebalo da je u vrhu crne liste poreskih dužnika.

Osim toga, pored crne liste, koja je ekonomski izraz, SPC je u izvršenju zadataka u obavezi da zavije u crno Crnu Goru, što i čini i činiće sve do trenutka dok Crna Gora ne postane srpska država.

U ranijim izjavama, datim sredstvima informisanja, gospodin Risto Radović je obavještavao javnost da njihov završni račun iznosi nekoliko stotina hiljada eura, 400 do 500 hiljada, pa je logično zapitati se kako u te 400-500 hiljada eura na godišnjem nivou uspijevaju isplatiti neto zarade od oko pet miliona eura i investirati nekoliko desetina miliona eura u vjerske objekte.

Naravno da je to nemoguće, pa je jedino moguće i realno da stotine i stotine miliona eura koje ostvaruje SPC idu mimo legalnih tokova novca.

Izgovorene riječi ukazuju da je SPC investitor na svim građevinskim radovima, a to onda znači da mora postojati i izvođač radova i nadzor. Ovdje se mora istaći da se obnova hramova, odnosno građevinski radovi nijesu obavili po pravilima struke konzervacije i restauracije koje predstavljaju međunarodne standarde, već se radilo o obimnim građevinskim zahvatima gdje su korišćeni moderni materijali i oprema bez ugrađivanja originalnog tkiva, gdje su redovno mijenjani gabariti, volumeni, gdje je došlo do narušavanja zaštićene imovine i sl.

Da to ilustrujem jednim primjerom, sa dokazima koje dostavljam na uvid javnosti Crne Gore.

Pravoslavni mitropolit crnogorsko-primorski, donosi Rješenje br. 1133 od 26.08.2005. godine, kojim grupa Slobodana Tomovića, VKV majstora VI i VIII kategorije, izvodi za potrebe MCP radove na sanaciji manastirskog kompleksa Beška. Po tada važećem Pravilniku o bližim uslovima za obavljanje poslova konzervatorske djelatnosti, lice koje obavlja te poslove mora posj edovati visoku stručnu spremu, licencu za konzervatorske poslove, dokaz o upisu u odgovarajući registar, a što Slobodan Tomović nije ispunjavao ni jedan od navedenih uslova.

No, to nije smetalo vlastodavcima u SPC da se imenovanom dodijeli posao bez obzira što je to protivno zakonu.

Dalje, aktom 1109. od 23.8.2005. godine, pravoslavni mitropolit za nadzornog organa za lokalitet Beška u ime MCP imenuje Predraga Peđu Mihajlovića. Po tada važećem Zakonu o zaštiti spomenika kulture (član 81), nadzor nad izvođenjem radova nad spomenicima kulture može vršiti isključivo Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Ali, ni to nije smetalo SPC da postupajući suprotno zakonu radi po svojim zakonima. Međutim, građani Crne Gore na ovom primjeru moraju biti upoznati sa načinom na koji su obnovljeni hramovi.

EURO JE SVETINJA ZA SPC

Ponavljam, sa stanovišta struke, hramovi su uništeni a ne obnovljeni, a Risto Radović ni da pocrveni kad ubjeđuje narod da je obnovio hramove. Za te obnovljene hramove, za koje je hipnotisani narod ustao da po cijenu života, kako kažu „brane svetinje”, ističem da je „euro” sinonim za svetinje SPC.

Dakle, da se vratimo na teren novca, jer je to najveća svetinja u djelovanju SPC u Crnoj Gori. Da li je poznato da je iz gore navedenog posla, isplaćeno nešto izvođaču radova, koliko je isplaćeno, da li su prijavljene obaveze poreza i ko ih je platio.

Osim obnove hramova svetinja, SPC je prepoznata i kao investitor hotela, motela konaka, stambenih zgrada, stambeno poslovnih objekata. Sagrađeno je na hiljade kvadratnih metara stambenog i poslovnog prostora. Po tom osnovu utrošeni su milioni eura, ali nije poznato ko je i da li su plaćene poreske obaveze.

Proizvodnja i trgovina su značajni izvor prihoda SPC. Da li je poznato nadležnim organima koliko je prihodovala SPC od prodaje suvenira, da li je taj promet evidentiran, a što predstavlja osnov za oporezivanje.

Nije strano SPC ni obavljanje poslova uvoza i izvoza roba, zato bi bilo značajno da nadležni carinski organi objave ukupna plaćanja po osnovu prometa tih roba i koje su robe u pitanju.

Građenje stambeno poslovnih prostora, hotela, odmarališta, konaka, obavljanjem proizvodnje i trgovine, želi se prikriveni novac uvesti u legalne poslove i finansijske tokove. Postoji osnovana sumnja da se vješto prikrivaju nezakonito stečeni prihodi, kao i izvori protivpravno stečenog novca.

Ovo je samo mali dio enigme zvane prikrivanje protivpravno stečenog novca i prikrivanje nezakonito stečenih prihoda i opticaja novca van redovnih tokova, što sve ima za posljedicu izbjegavanje poreskih obaveza i ogromni manjak u budžetu Crne Gore.

Navedene aktivnosti ne može realizovati jedno lice. U pitanju je organizovano djelovanje sa velikim brojem učesnika, sa jasno određenim zadacima, a na čijem čelu je Risto Radović.

Zbog činjenice da je u pitanju jedna od ekonomski najmoćnijih subjekata, može se osnovano sumnjati da su specijalizovani za protivpravne poslove i da su u zoni krivične odgovornosti za krivična djela protiv imovine, krivična djela protiv pravnog prometa i privrednog poslovanja, krivična djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti, krivična djela protiv javnog reda i mira, krivična djela protiv čovječnosti i drugih dobara zaštićenih međunarodnim pravom.

O svim navedenim sumnjama, ocjenu bi morali dati nadležni državni organi, odnosno timovi stručnih i profesionalnih lica za pojedine oblasti.

Na kraju, da završim kao i sa prethodnim tekstom.

Ponovo smo na crti Risto Radović i ja. Lično smatram da je crtu nagazio Risto. Sa druge strane crte priželjkujem Specijalno državno tužilaštvo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Јелена
Gost
Јелена

Шта лупета овај квази адвокат?? Тај никад није ушао у цркву. Пасивно агресивни метузалем.

Brđanin
Gost
Brđanin

Raspada se kolko sjutra nesoju

Pesso
Gost
Pesso

Valjda nas ostale neće dirati,mislim pare

C G
Gost
C G

Čitam ove komentare dežurnih velikosrba: samo prizemno pljuvanje. A što ne demantuju ovo što je u tekstu napisano? Zato što ZNAJU da je istina! I opet, traže način da se ne razgovara o činjenicama. Mizerno, čak i za njihov nivo…

mačor
Gost
mačor

Bravo !

Kotozna
Gost
Kotozna

Ahahahahahahahaha. Naplatite se vi od politicara i njihovih advokata gospodine, pa onde od SPC. SVe same patriote na riijecima, postavite sve na zdrave osnove.

Lazinjanje
Gost
Lazinjanje

Previse se zaduzilo kod MMF
MMF NEDA PARE VISE u tome je problem

Monteniger
Gost
Monteniger

Sve je istina sto je covjek rekao, a drugo je sto narod ima pomracenje mozga pa vjeruje sve sto risto kaze…samo neka vide vozni park spc u CG, eto samo to…da ne pominjem priloge, prodaja suvenira (osvjestanih), pravljenje zgrada, zadnja uradjena je kod crkve Sv. Đorđa malo li je…ali su svi u tal, i svima je dobro. Samo zapamtite svi… Više »

Bijeli Pavle
Gost
Bijeli Pavle

Srbinu mozes ugroziti mnogo toga ali tezgu mu ne diraj

Gavrile
Gost
Gavrile

Treba reći da je najveći broj sveštenika Mitropolije u rangu monaha i monahinja(oko 90%),tako da je priča o platama besmislena. Mnogi od njih žive u isposništvu, pribavljajući hranu iz prirode, po uzoru na oca monaha Sv. Vasilija.

SPASOJE DAKIC
Gost
SPASOJE DAKIC

DA JE VJECNA CRNA GORA !

Lida
Gost
Lida

Ovo se dragi moji zove ORGANIZOVANI KRIMINAL.

Lida
Gost
Lida

Pa da Cg je meka i medina za spc,nikom nista ne placaju a uzimaju milione.

joko
Gost
joko

Lida# prije nego kreneš sa komentarima i KUCANJEM naziva-imena oblasti ,institucija …upamti da se pišu velikim slovom.Kao npr/na primer!/ Cg a treba CG,spc-trepa SPC,meka-Meka, medina- Medina itd/i tako dalje!/Ali pošto je ,,zlo govedo dovijeka june,,/narodna poslovica/ ništa lično ako si se i prepoznala tvoj problem . Pročitaj malo o Meki -naučićeš neto ,a i o Medini saznaćeš što se tamo… Više »

Učitelj
Gost
Učitelj

Joko, prvo slovo tvoga imena napiši velikim slovom pa onda dijeli lekcije iz pismenosti.

Darko🇲🇪
Gost
Darko🇲🇪

Ovo je cirkus sto prica ovaj covjek ?
Spasice nas SPC , naravno rjesiti i to ali kao ljudi a ne kao zivotinje .
A MMF nam ne gine a tada nece biti ovakvih da ptimaju apanaze !!!

Cetinje
Gost
Cetinje

Darko ako si imalo skole “zavrsio”pa makar i osnovnu,pominjanje MMF-a je samo “neka upreda”da nebi to trebalo,da je ovo ili ono.Pa nemojmo napamet pricati.A sigurno ce se Crna Gora morati zaduziti kod MMf-a,uostalom kao veliki broj drzava koje nijesu clanice EU. Pozdrav Darko.

Bnjj
Gost
Bnjj

A ovi što su milioneri mu nijesu sporni, nije mu sporno da radnik prima 200,300e a gazda milione zarađuje. Da vidimo kako su zaradili prvi milion.

Masinovodja
Gost
Masinovodja

Ovo je vec odlqzak u krajnjost u koju bas niko ne vjeruje vise!

SPASOJE DAKIC
Gost
SPASOJE DAKIC

KAZETE EURO JE SVETINJA ZA SPC … A STA JE MOLIM VAS ONDA SVETINJA ZA DPS ?!

StringerBell
Gost
StringerBell

A dje ovaj da pomene DPS, kad je to njihov uhljeb.

nik
Gost
nik

Spasoje pricamo o duhovnicima a oni valjda nemaju veze sa dps

Posrbica3'13
Gost
Posrbica3'13

Tako je ako nece da daju u Spuz da prije svakog obroka pjevaju OJ SVIJETLA MAJSKA ZORO SA CRNOGORSKIM BARJACIMA U RUKAMA.

Kotozna
Gost
Kotozna

Nekima u glavi samo pjesme. Blago takvima!

Ananas
Gost
Ananas

Taman tako.

Vanja
Gost
Vanja

Kakva bitanga, pa Islamska zajednica je više dužna nego sve druge vjere zajedno. Kakva si ti lobanja.

Cetinje
Gost
Cetinje

Vanja dali ti je neko srbendo veceras “gadjao tog cetnika”mora da nije dok si “nervozna”smetu.

Bas
Gost
Bas

Ko je ovaj,sta ovo prica….

Tara & Lovćen
Gost
Tara & Lovćen

Još koja nedelja i Risto ide sa njegovom RULJOM u prošlost , 102 godine zla i terorisanja CRNE GORE i njenih građana od SRPSKIH SEKTI i raznoraznih popova ,što bih rekao naš narod i s kolca i konopca

Onajkojizna
Gost
Onajkojizna

Ja predlažem da ti i tvoja nvo realizujete naplatu od SPC uz minimum poštovanja zakona, ako uspijete da dobijete 13 julsku nagradu od ove vlasti,a pošto po nazivu makar baštinite staru Crnu Goru Petrovića i samim tim i kodovski zavjet onda da dobijete i najveće znamenje toga doba,a to je medalju Obilića,a ako ne uspijete da se ugasite.

PoPo
Gost
PoPo

Da je danas 1912. godina ovaj bi ratovao sa Turskom protiv Srbije, a ne obrnuto.

Send this to a friend