Ekonomija

Neće biti otpuštanja zbog neradne nedjelje u trgovinama

I trgovcima nedjelja da bude neradni dan

Odluka Vlade Crne Gore da usvoji Zakon o neradnoj nedjelji u trgovinama obradovala je oko 37.000 zaposlenih. Ipak, zaposleni u tom sektoru se pitaju da li će ova odluka usloviti otpuštanja. CdM je kontaktirao velike trgovačke lance kako bi provjerio kako se se neradna nedjelja odraziti prvenstveno na broj zaposlenih. U kompanijama Voli i Domaćoj trgovini tvrde da otpuštanja neće biti. Idea i Laković nijesu odgovorili na pitanja CdM-a.

U kompaniji Voli tvrde da ne treba posebno isticati koliko je za zaposlene važno pitanje neradne nedjelje i ono što je sigurno je da će uticati izuzetno povoljno. Kada je u pitanju profitabilnost, očekivano je da će doći do izvjesnog pada, ali benefit koji neradna nedjelja za radnike donosi je značajniji od ovih komercijalnih razloga.

“Kompanija Voli obezbjeđuje radnicima potreban broj slobodnih dana, ali imajući u vidu zahtjeve tržišta, navike naših kupaca, kao i oštru tržišnu utakmicu i konkurentnost, naši marketi su od samog osnivanja bili otvoreni nedjeljom. Podržavamo novi Zakon kojim će se proglasiti neradna nedjelja i sigurno je da će Voli marketi doslijedno i blagovremeno primjeniti Zakon, od kojeg očekujemo da na konkretan i nedvosmislen način uredi pravilo neradne nedelje i sankcioniše njegovo eventualno nepoštovanje”, ističu u kompaniji Voli.

Zaposlenima šalju jasnu poruku-neće biti otpuštanja.

“Uvođenjem slobodne nedjelje organizacija koja se na nivou objekta sprovodi kako bi se radnicima obezbijedili slobodni dani će biti pojednostavljena”, napominju oni.

Kada je riječ o tome da li će neki od marketa Voli biti izuzeti od Vladine odluke, u ovoj kopamiji kažu da su informisani da je u toku izrada i podzakonskog akta, pravilnika kojim će se utvrditi izuzeci od navedenog pravila.

“Od odluka Vlade zavisi kako će se i na koji način regulisati neradne nedjelje. Ono što je sigurno je da Zakon mora biti isti za sve, da ne smije biti izuzetaka, (pod tim podrazumjevamo i markete na specifičnim pozicijama kao npr tržni centri sl), kao i da je njegovo strogo poštovanje jedini način da se uspješno realizuje”, jasni su u kompaniji Voli.

Da neće biti otpuštanja tvrde za CdM i u kompaniji Domaća trgovina u okviru koje posluju Aroma marketi i Konto diskonti.

“Uslijed širenja prodajne mreže Aroma marketa, konstanto uvećavamo naš tim, tako da izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini neće uticati na smanjenje broja zaposlenih u našoj kompaniji”, kažu oni.

Napominju da kroz sadašnju organizaciju rada u Domaćoj trgovini u potpunosti poštuju sve zakonske propise o pravima radnika što se odnosi i na obezbjeđivanje slobodnih dana u sedmici, tako da svi njihovi zaposleni već imaju zagarantovan jedan slobodan dan sedmično.

“Iz tog razloga ne očekujemo da će ove zakonske promjene značajno uticati na nivo produktivnosti kada je naša kompanija u pitanju. Vjerujemo da potrošači podržavaju ovaj koncept organizacije radnog vremena, tako da će i svoje potrebe za kupovinom prilagoditi novim okolnostima”, napominju u lancu marketa Domaća trgovina.

Odgovor na ovo pitanje da li će neki od njihovih marketa biti izuzeti od neradne nedjelje, kako tvrde, zavisi od sadržaja Pravilnika o vrstama prodajnih objekata i drugih prodajnih mjesta koji će biti izuzeti.

“Ovdje se otvara pitanje na koji način će se regulisati rad tržnih centara, naših objekata koji imaju dvadesetčetvoročasovno radno vrijeme, te rad prodajnih objekata tokom ljetnje i zimske turističke sezone. Naš stav je da tokom turističke sezone trgovine treba da rade i nedjeljom radi upotpunjavanja turističke ponude jer je to i zahtjev i potreba trzišta”, kazali su oni za CdM.

Ranije je iz Ministarstva ekonomije saopšteno da će uvođenjem neradne nedjelje poslodavci moći da povećaju produktivnost rada, kao i da smanje troškove održavanja i redovne troškove usluga. Ocijenili su da ovakvo zakonsko rješenje ne može uticati na smanjenje broja radnika, već da će se poslovi moći ravnomjerno raspoređivati na radne dane, a zaposleni u trgovini imaće neradnu nedjelju kao što imaju zaposleni u ostalim djelatnostima.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dragica
Gost
Dragica

Da li je tacno da Zakon stupa na snagu od 1. jula?

Fly
Gost
Fly

Bolje bi im bilo da ih otpustite i onako su ka na infuziji sa ovakvim platama.

Pitam
Gost
Pitam

Od kada ovo važi? Idea je juče radila, ne znam za druge.

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Pitam se samo na sta ce liciti pravilnik ko moze da radi a ko ne nedeljom…bojim se da ce opet svi moći. A evo neka me demantuju ako su hrabri da ljudima stvarno naprave ustupak

Dbdbd
Gost
Dbdbd

Neće biti otpustanja – pitali samo 3 firme, od kojih dvije nijesu ni odgovorile.
Pitali voli koji ce raditi sigurno u nekom formatu nedjeljom.
I kad Voli jedva ceka da svojim radnicima obijezbijedi slobodnu nedjelju, nijesu morali cekati da drzava to naloži, mogli su I sami to odraditi.

Ja sam CG
Gost
Ja sam CG

Ne valja na stesrce citaat ovaj CDM
preskociti treba i dorucak i rucak da ti se na veceru smuci

xox
Gost
xox

dajte vise usvojite tu nedelju kao da je pitanje opstanka drzave svi jedva cekaju da malo odmore,
samo se prica u prazno

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Eto popisa svake subote nakon zatvaranja. A dje oni da ispostuju majke,supruge,kcerke. Nista od toga nece biti na zadovoljstvo radnika. Ej,vuk dlaku mijenja ali cud nikako. Podzakonski akti nam zivote uzese svih ovih 30 godina. Nek su zdravo,oni ne rade vikendima.

xox
Gost
xox

bogami nek nisu zdravo svi do jednog

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Otpustiće ove koje nisu prijavili

Dejo 821filiala
Gost
Dejo 821filiala

Kakve su one kasirke u ove prodavnice sve sijaju od ljeba i mlijeka samo što se ne sruše.

COVJEK
Gost
COVJEK

Da Vi imate samo prvi januar kao slobodan dan i Vi bi sijali kao Novogadisnje drvce.
Radila sam tako 5 godina za 150 eura.

Dejo 821filiala
Gost
Dejo 821filiala

Mora sve skupo biti da se država ne bi raspala.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Ne ma kakvi – nego ce da primaju radnike i plata ide na 1000e

dragana
Gost
dragana

Naslov kaže neće nikog otpustiti a u tekstu kažu da im Laković I Idea nijesu ni odgovorili na dopis. Al važno je umiriti narod da se slučajno ko ne pobuni. CDM postao čisti režimski portal. (zajedno sa rtcg, Pobjedom, Dnevnim Novinama I Novom televizijom). A šteta nekada je bio prilično nezavistan…

Bnjj
Gost
Bnjj

Propala drzava CG u kojoj je tesko naci posao izuzev sezonski I kad ga nadjes to su u pitanju bijednje plate.Drzava pravljena za strance i bogatase.

Bebin sendvicar
Gost
Bebin sendvicar

Drzava treba da ogranici radnu nedjelju na 35 ili 38 sati a sve preko toga je prekovremeno. A nek rade kad hoce. Ovo je znak da se nema snage

Imam platu 260e
Gost
Imam platu 260e

Ihaa,još ako im u trgovini poviše platu sa 260€ na 270€ eto im sreće.

Provokator
Gost
Provokator

Na 6 radnika kompanije je morala da angazuje makar 1 da ih mijenja… Nece se osjetiti ljeti jer su im potrebni, zimi imaju bar 10% da posalju kuci. Ljudi trebaju da imaju slobodan dan, da se nedeljo ne radi. Da zabrane pekarama, kladionicam( imaju preko interneta), restoranima/kaficima ( da odaberu 1 dan nedeljno koji nece raditi). Sa ovakvim zakonom nece… Više »

Panda
Gost
Panda

Sve je to laž,naravno…

Rodney
Gost
Rodney

Da otpuštaju? Pa oni svi rade sa minmum zaposlenih da bi ubirali veći profit zato im je i usluga takva – nikakva, od 10 kasa rade dvije jer kasirke moraju da istovaraju, slažu , čiste …

Gulphy
Gost
Gulphy

Nece biti otpustanja, ali ce biti smanjivanja ionako bijednih zarada a tokom ovih 6 radnih dana ce ih poslodavci odrati da nadoknade neradnu nedelju. Inspekcije ce kao i do sada to precutno da aminuju..

Sistem
Gost
Sistem

Odakle znaju hoće li ko koga otpustiti

Pracka
Gost
Pracka

Odakle vi znate hoce li biti otpustanja? Vi ste jedan mediji koji uvijek staje na stranu protiv gradjana.

milisav
Gost
milisav

Nema sta da se strahuje od otpuštanja jer ukoliko poslodavac ti ne garantuje prava ne treba ni da radiš jer ako se razbolis samo će te sutnuti ko da te nije ni bilo!

Dukljanin Nk
Gost
Dukljanin Nk

U lakovic radnici imaju slobodna 3 dana u mjesec. Sad ce im samo te dane prebaciti na nedelju i dodati im tu jednu tako da od sve ove medijske popme radnici ce dobiti jedan slobodan dan u mjesec, mada ne sumnjam da ce im iskijati na nos.

Boris
Gost
Boris

A godisnji odmor im je 5 Dana gogisnje I to kad poslodavcu odgovara

anoniman
Gost
anoniman

uopste se ne postuje zakon i dalje se radi nedjeljom i praznicima u svim vecim marketima ne samo voli nego i u francu lakovic idea ovaj zakon izgleda vazi samo za male trgovine a za velike markete ne jos nesto radnici koji rade i ugostiteljske ustanove poput kafici itd takodje nemaju slobodnu nedjelju tako da se uopste zakon ne postuje… Više »

Vjera
Gost
Vjera

Jos zakon nije stupip na snagu. Izglasan je ali stupa danom objave u sluzbenom listu

Valensa
Gost
Valensa

Kad je izglasan ?

peki
Gost
peki

fala vladi CG…da zivimo bolje…sigurnim korakom

Džo
Gost
Džo

Voliju je bitnije zadovoljstvo radnika od profita? E kako me lijepo basijaste jutros 🤣

ukradoše mi ime
Gost
ukradoše mi ime

kako da bude otpuštanja kad su tu neđelju radili sa istim snagama kad bi bilo po zakonu trebalo bi još primiti radnika u trgovini da pi se ispoštovao zakon o radu odnosno 40 sati sedmično

Lakomi
Gost
Lakomi

Zasto bi i bilo? I u ugandi je radna nedjelja cetrdesetocasovna, zasto ne bi bilo i u drzavi clanici nato saveza a uskoro i clanici eu ?

neko
Gost
neko

pa naravno da nema otpustanja… umjesto slobodan dan koji su imali u toku nedjelje, koristiće ga nedeljom – i dodje na isto…

Jovanka
Gost
Jovanka

Dobro je. Jos je samo falilo i bez te 300€ da ih ostave…

Equinoxe 🌍
Gost
Equinoxe 🌍

Plate će smanjiti, to je sigurno. Profit će se umanjiti, a mislim da vlasnici vole sebe više nego radnike, tako da mrčni, nezaštićeni radnici neka računaju na 260 do max 280e.

Jovanka
Gost
Jovanka

E cim to trpe nisu za bolje.

Panda
Gost
Panda

Sve ti znaš al niko da te shvati..

Jovanka
Gost
Jovanka

Eto tako mi je pa ti vidji…

Selendra
Gost
Selendra

A ti bogomi ka da svi od meraka tamo rintaju za bijedne pare. Ne grijesi se covjece.

🌴NIKŠIĆKO 🍺
Gost
🌴NIKŠIĆKO 🍺

ja sigurno manje piva necu piti jer trgovine ne rade nedjeljom….a sumnjam i da cete vi manje jesti…..tako da ne mracite stalno

Una
Gost
Una

Tu nije 300e u pitanju nego vise…. Garantovano

ertzuio
Gost
ertzuio

“Kompanija Voli obezbjeđuje radnicima potreban broj slobodnih dana”

buahahahahaha

Znas
Gost
Znas

1apil

Send this to a friend