Ekonomija

Neće biti uvođene nove mjere štednje

U tekućoj godini očekujemo rast ekonomije preko četiri odsto, ne razmišljamo o uvođenju novih mjera štednje naredne godine, ali ćemo istrajati na punoj primjeni postojećeg paketa fiskalne konsolidacije, kazao je Pobjedi Milutin Simović, potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Mjere fiskalne konsolidacije daju dobre rezultate, a istovremeno nijesu usporile ekonomski rast. Posvećenost sprovođenju ovih mjera obezbijediće smanjenje deficita javnih finansija i stvaranje suficita od 2020. godine, kao i opadajući trend javnog duga od 2019.

“Zbog toga, istrajaćemo na punoj primjeni postojećih mjera fiskalne konsolidacije. Vlada je odlučna da nastavi sa: odgovornom javnom potrošnjom, daljim smanjivanjem biznis barijera i kreiranjem povoljnog poslovnog ambijenata i na lokalnom i na državnom nivou, jačanjem fiskalne discipline, naplatom zaostalog poreskog duga, suzbijanjem neformalne ekonomije, definisanjem održivog modela finansiranja lokalnih samouprava, povećanjem fleksibilnosti na tržištu rada, efikasnijim korišćenjem evropskih pretpristupnih fondova, snažnijom podrškom preduzetništvu, sprovođenjem reformi obrazovanja, unapređenjem “, kazao je Simović.

On je kazao da se intenzivno se razgovara sa potencijalnim partnerima i traži optimalni model saradnje i ugovaranja sljedeće prioritetne dionice Mateševo-Andrijevica, kao i nastavak, odnosno izgradnja dionice Andrijevica – Boljari.

“Razgovori sa potencijalnim partnerima se vode o gradnji po principima privatno-javnog partnerstva ili koncesija. Povoljna klima za ove razgovore je dobra dinamika na prioritetnoj dionici Smokovac -Mateševo, kao i opredjeljenje Srbije da izgradnju autoputa nastavi do Požege i već počne izradu glavnog projekta za posljednju dionicu Požega – Boljari”, kazao je Simović.

Kada je riječ o Montenegroerlajnsu, on je kazao da sagledavamo da li kompanija ima budućnost da, uz dom ćinsko poslovanje, nastavak finansijske konsolidacije, dodatne mjere optimizacije poslovanja, postane uspješan i finansijski zdrav poslovni sistem. “Odgovor na ovo pitanje treba da da ekonomska struka. Vjerujem da će medijsko-politički prijeki sud zastati s objavom svojih već donesenih presuda”, rekao je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Privatnik
Gost
Privatnik

Povucite iz opticaja i ovo malo para, da se čeličimo. Polećemo kad ubačite pare u promet,kao sav normalan svijet!

narod
Gost
narod

Ima li koji drugi nacin da se dodje do novca osim stednje na racun naroda? I kredita, naravo?

narod
Gost
narod

ihaaaa cijelih 4%!!!! I necemo vise stedjeti…
Sramota, kad su sve zivo oglodali, nametnuli poreze, narod nema da jede, pa nas tjese kako ne razmisljaju vise o mjerama stednje.

alo
Gost
alo

Kako produhovljeno djeluje na ovoj slici

Dusko
Gost
Dusko

Rusi ce nam ga otet kako pametno izgleda na ovoj slici. Cijepa atome.

Send this to a friend