Ekonomija Irma Muhović poručila

Green Home neće odustati od uspostavljanja moratorijuma na gradnju malih hidroelektrana

Irma Muhović

Nevladina organizacija (NVO) Green Home priprema inicijativu, kojom bi se otvorili sudski sporovi za neke male hidroelektrane, ukoliko Ministarstvo ekonomije ne uvaži njihov zahtjev za uvođenje moratorijuma na gradnju malih hidroelektrana, po osnovu do sada izdatih koncesija.

Predstavnica NVO Green Home, Irma Muhović, kazala je da su iz Ministarstva ekonomije najavili da će da rade na reviziji svih dozvola i saglasnosti koje su vezane za izgradnju malih hidroelektrana.

„Međutim, još uvijek ne znamo pod kojim kriterijumima se radi ta revizija“, rekla je Muhović u intervjuu za PR Centar.

Ona je podsjetila da je Green Home, u prethodnom periodu, predao peticiju Skupštini Crne Gore, kojom traže moratorijum na gradnju malih hidroelektrana, po osnovu do sada izdatih koncesija.

„Imajući u vidu da smo predali tu peticiju i da smo imali veliki broj inicijativa zajedno sa lokalnim stanovništvom, Ministarstvo ekonomije nas je pozvalo na sastanak, kojem smo prisustvovali sa još nekoliko nevladnih organizacija i predstavnika lokalnih zajednica. Međutim, Ministarstvo ekonomije je najavilo da radi na pripremi novog zakona koji je vezan za male hidroelektrane, ali za male hidroelektrane koje bi se tek gradile“, navela je Muhović.

Tako da, kako je pojasnila, taj zakon ne bi mogao da se primjenjuje retroaktivno.

„Što se tiče moratorijuma koji tražimo i dalje nemamo odgovor na peticiju koju smo predali Ministarstvu. Još uvijek ne znamo kakav će biti ishod tih naših zahtjeva, ali sigurno je da nećemo odustati i da ćemo se i dalje boriti da uspostavimo moratorijum na gradnju malih hidroelektrana po već do sada dodijeljenim koncesijama“, poručila je Muhović.

Ona je najavila da, ukoliko zahtjev za uvođenjem moratorijuma ne bude usvojen, Green Home priprema inicijativu, kojom bi se otvorili sudski sporovi za neke male hidroelektrane.

„U ovom trenutku pripremamo inicijativu za otvaranje spora za Rijeku Lještanicu, a u narednom periodu ćemo to uraditi za rijeke Bukovicu i Vinicku. Tako da se nadamo da će to biti prostor na kojem ćemo moći da djelujemo. Takođe, pokušaćemo da koristimo i inspekcije“, kazala je Muhović.

Ona je rekla da ukoliko investitori budu krenuli sa izgradnjom malih hidroelektrana, Green Home će sa lokalnim zajedicama, slati inspekcijama dopise „i na taj način ćemo pokušati da zaustavimo gradnju malih hidroelektrana“.

Muhović je istakla da je uticaj gradnje malih hidroelektrana na životnu sredinu višestruk.

„Prije svega, gradnja malih hidroelektarna narušava cjelokupan vodotok, pa tako i biljni i životnjski svijet u rijekama. To se odražava, prije svega, na negativan uticaj na riblje vrste, jer su rijeke na kojima se grade male hidroelektarne najčešće rijeke u kojima se te ribe mrijeste“, pojasnila je Muhović.

Ako se naruše vodotoci i pregrade ih branama, ribe neće moći da se mrijeste, „što u nekom periodu može dovesti do nestanka tih vrsta ili smanjenja njihovog broja“.

„Takođe, neke rijeke su staništa stenoendemskih vrsta u Crnoj Gori. Ako izgradimo malu hidroelektranu, uništavamo staništa stenoendemskoj vrsti i ta vrsta, s obzirom da živi samo na tom lokalitetu, izumire“, rekla je Muhović.

Prema njenim riječima, izgradnja malih hidroelektrana ima veliki uticaj i na bentos (ekološku grupu organizama koja sve svoje životne aktivnosti ostvaruje na dnu vodenih ekosistema).

„Nije ni zanemarljiv uticaj same izgradnje malih hidroelektrana, jer se u tom periodu najčešće siječe velika površina šume, što za probijanje pristupnih puteva, što za izgradnju same male hidroelektrane“, navela je Muhović.

Ona je pojasnila da su male hidroelektrane koje se grade u Crnoj Gori najčešće derivacionog tipa, navodeći da su to male hidroelektrane koje ne ostvaruju veliku proizvodnju električne energije.

„U Crnoj Gori je planirana izgradnja 69 malih hidroelektrana, od toga ih je 14 u fazi eksploatacije, tačnije već radi. Ukoliko uzmemo u obzir i uporedimo procenat proizvodnje električne energije iz malih hidroelektrana, i štetu koju ona pravi kako na biodiverzitet tako i na lokalno stanovništvo, taj procenat je zanemarljivo mali“, istakla je Muhović.

Osim toga, kako je podsjetila, Crna Gora je i dostigla proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energje koja je bila previđena za ovaj period.

Muhović je kazala i da je Ministarstvo ekonomije najavilo i ukidanje subvencija na računima za struju, navodeči da će se te subvencije u narednom periodu plaćati iz državnog Budžeta.

„Ono što Ministarstvo ekonomije u doglednom periodu planira da uradi jeste da potpuno ukine davanje podsticaja, što će se riješiti kroz ovaj zakonski okvir koji Ministarstvo priprema i koje će u oktobru biti na sjednici crnogorske Skupštine“, rekla je Muhović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

,,Ekolozi” neće: škole, vrtiće, puteve, mostove, fabrike, hotele, plaže, elektrane, ne daju da se istražuje nafta u primorju, ništa što bi koristilo narodu i državi Crnoj Gori, a može sve kod komšija i po cijeloj Evropi…

1389
Gost
1389

Ovako je bilo i za onu branu na tromedji.
NVO dobije pare da se bori protiv… na stetu gradjana…

Kome smeta da cg bude energetski gigant u regionu? I zasto ne valorizovat ono sto imamo, naravno uz postovanje procedure i zastite zivotne sredine! – moze se sve ispostovat a da ipak proizvodimo vise..
A sve pod uslovom da i nama bude struja jeftinija

Send this to a friend