Ekonomija

Nehigijenski: Prodavci ribe zamijenili tezge gepekom

Ilustracija, foto: Pixabay

Zbog nehigijenskog načina prodaje ribe, ostavljanja iznutrica po trotoarima, preduzeće Tržnice i pijace se obratilo svima da pokušaju da zaustave nelegalnu prodaju ribe. Većina inspekcija se oglasila nenadležnim, a pomoć dobijaju povremeno jedino od Komunalne policije.

Izvršni direktor Tržnica i pijaca, Ranko Jovanović, ukazuje da nesavjesni prodavci ribu prodaju u potpuno neadekvatnim uslovima, na ulici, parkingu, trotoarima i zelenim površinama čak i u vrijeme ribolovnog zabrana, kao i u vrijeme najvećih ljetnjih vrućina.

“Ova pojava šteti našem društvu, jer predstavlja nelojalnu konkurenciju našim zakupcima, a takođe i direktno umanjuje naše prihode. Pored toga, ne manje važno pitanje je zdravlje građana. Riba koja se ovako prodaje nije kontrolisana, prodavci su nepoznati kupcima, a neuslovna prodaja vrlo lako može dovesti i do zaraze i bolesti. Primijetili smo da vanpijačni prodavci vrlo često, nakon što završe prodaju, za sobom ostavljaju veliku količinu smeća nastalu čišćenjem ribe, koja naravno nakon određenog vremena proizvodi neprijatan miris”, navodi Jovanović.

On ukazuje da je vanpijačna prodaja nešto sa čime se svakodnevno susrijeću u radu.

“Redovno pozivamo sve inspekcijske organe da reaguju i da riješe to pitanje, s obzirom na to da se radi o različitim nadležnostima i ukazujemo im na “kritične tačke”. U ranijem periodu smo se obraćali Poljoprivrednoj inspekciji, Upravi za inspekcijske poslove, Veterinarskoj inspekciji, Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i ftosanitarne poslove, Komunalnoj inspekciji i Komunalnoj policiji. Neki od ovih organa su se oglasili kao nenadležni, a Komunalna policija je imala nekoliko intervencija, koje su urodile plodom, pa je smanjen brojvanpijačnih prodavaca. Ipak, očigledno je da vanpijačna prodaja nije riješena, jer se ponavlja i sada ponovo nesavjesni građani prodaju ribu na mjestu koje nije namijenjeno za to”, navodi Jovanović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Toni
Gost
Toni

“Ova pojava šteti našem društvu, jer predstavlja nelojalnu konkurenciju našim zakupcima, a takođe i direktno umanjuje naše prihode. Pored toga, ne manje važno pitanje je zdravlje građana.” – e čuješ načelnika. U Americi postoji institucija koja se zove USPH i bavi se javnim zdravljem. Njihove kontrole su jednako rigorozne kao i finansijske ili čak krivične. A ovaj trkelja o zakupcima… Više »

Marko
Gost
Marko

Njegov je posao da brine o prihodima firme koju vodi. A neko drugi bi trebao da vodi računa o zdravlju ali je samo ukazao na cinjenice

Vukasin S.
Gost
Vukasin S.

To u Opštini HN RADE 30.god.

felix
Gost
felix

Toliko nadlestava i ” inspekciskih uprava” , toliko reklame da se prijave nepravilnosti, gdje namjestenici dobijaju masne plate od novca gradjana Crne Gore, a na svakom koraku koji netko pokusa napraviti da se stvari barem malo rijese doceka ponosan odgovor “PA ZABOGA MI NISMO NADLEZNI…” naravno slijedi i nastavak kada se pita a tko je nadlezan. Opet ponosno “PA NISMO… Više »

Todor
Gost
Todor

A tezge su ti uslovne, goli glib.
I sta ti to znaci kontrola ribe? Sto ne provjeris koliko je stara i kvalitetna riba koja stoji u izloge na ledu. Briga tebe za tezge, no veliki lanci imaju problem sa konkurencijom freske ribe koja nije tovljena

Marko
Gost
Marko

Riba koja se prodaje na pijaci je svježa. Higijena bi mogla bit bolja, ali neka inspekcije i to kontrolisu!
Nije normalno na ulicu pored kola prodavat ribu. Znamo da niko ne radi svoj posao. Inspekcije posebno.

100%
Gost
100%

Zabrinut si ti za nehigijenu sigurno …

Vase Ime
Gost
Vase Ime

Vazno je da budu zabrinuti oni ciji je to posao. Njegov je da brani svoju firmu

Send this to a friend