Ekonomija

Neistinita tvrdnja da bilo ko može steći crnogorsko državljanstvo kupovinom nekretnina

Dejan Medojević

Neistinita je tvrdnja da bilo ko može steći crnogorsko državljanstvo kupovinom nekretnina u Crnoj Gori, pa samim tim ni kupovinom apartmana u elitnom naselju Dukljanski vrtovi u Budvi, saopštio je danas sekertar Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević, povodom teksta objavljenog u pojedinim medijima u kojem je iznijeta tvrdnja da se državljanstvo Crne Gore može dobiti kupovinom.

On tvrdi da se razvojni program ekonomskog državljanstva se sprovodi u skladu sa Vladinom Odlukom o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom, radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore.

“Programom je predviđeno da potencijalni aplikant može steći crnogorsko državljanstvo ulaganjem isključivo u jedan od projekata sa Liste razvojnih projekata (koju utvrđuje Vlada Crne Gore i koji je objavljen na sajtu Sekretarijata za razvojne projekte) i to ulaganjem u iznosu od 450.000 eura u projekte u južnom i centralnom regionu i 250.000 eure u projekte u sjevernim područjima. Izuzetno značajan segment Programa je doprinos razvoju manje razvijenih jedinica lokalne samouprave (opština). Naime, programom su (pored iznosa namijenjenih za direktna ulaganja u projekte) predviđene i uplate u iznosu od po 100.000 eura za svaki predati zahtjev/aplikaciju za sticanje državljanstva gdje će se ta sredstva usmjeravati na fond za ovu namjenu, unapređenju infrastrukture, privrede i socijalnih usluga u tim opštinama, što je prvenstveno slučaj sa opštinama na sjeveru, a sve u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju”, naglasio je Medojević.

Na listi razvojnih projekata iz oblasti turizma (koje je odobrila Vlada) trenutno se nalaze četiri projekta:
1. Izgradnja condo hotela „Kolašin Resort & Spa“, Kolašin
2. Izgradnja hotela „Breza“, Kolašin, po kondo modelu poslovanja
3. Izgradnja hotela „Kraljičina plaža“, Miločer, Budva, po mješovitom modelu poslovanja
4. Izgradnja hotela „Durmitor Hotel and Villas“, Žabljak, po mješovitom modelu poslovanja

Važno je takođe istaći, naglašava Medojević, da će kroz Program biti prihvatljive aplikacije samo onih lica sa dokazanim kredibilitetom u ličnom i profesionalnom smislu i priliv investicionih sredstava sa dokazanim legalnim porijeklom.

“U postupku je obezbijeđena najveća moguća transparentnost i sve informacije u vezi sa istim su javno dostupne, shodno važećim propisima.
Vlada Crne Gore je odlučna da transparentno i zakonito realizuje razvojni program ekonomskog državljanstva sa namjerom ubrzanja ekonomskog razvoja naše zemlje, privlačenja stranih investicija, otvaranje novih turističkih, poljoprivrednih i preađivačkih kapaciteta sa novim radnim mjestima što ima za krajnji cilj viši kvalitet života i životni standard naših građana. U skladu sa naprijed definisanim ciljevima, nećemo dozvoliti da neodgovorni postupci i informacije poput ove ugroze i dovedu u pitanje kredibilitet i zakonitost ovog Programa, a Vlada će znati kako da ubuduće reaguje na ovakve i slične pokušaje kompromitacje Programa ekonomskog državljanstva”, zaključio je Medojević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Kondo model poslovanja to su drugim riječima stanovi za prodaju koje vlasnik može iznajmljivati kada ne boravi u svom stanu. Velika korist od te investicije. Samo ima recepciju, obezbeđenje i higijeničare. Bugarska je odustala od ekonomskog državljanstva a u Eu je jer nikakvu korist nema od toga i jeftinije je prodavala pasoš od Cg, tako da je ovo još jedan… Više »

Send this to a friend