Ekonomija

Nelojalna konkurencija opterećuje poslovanje u pekarskoj industriji

Privredna komora Crne Gore je na inicijativu proizvođača hljeba, a sa ciljem sveobuhvatnog sagledavanja i podrške u prevazilaženju otežanog poslovanja, formirala Grupaciju proizvođača u pekarskoj industriji.

“Dugogodišnji nagomilani problemi, koji su rezultat ne samo povećanja cijena svih inputa potrebnih za proizvodnju hljeba (brašna, energenata, repromaterijala i dr), već i nelojalna konkurencija među samim proizvođačima, veoma opterećuju poslovanje u ovoj oblasti”, navode iz Privredne komore.

Proizvođači su, kako dodaju, odobravali izuzetno visoke rabate trgovinskim lancima (iako se radi o osnovnoj životnoj namirnici) s ciljem boljeg pozicioniranja i plasmana sopstvenog proizvoda, što je za posljedicu imalo cjenovne disparitete osnovne vrste hljeba.

“Fakturne cijene je veoma često, bila i znatno niža od cijene koštanja. Maloprodajna cijena osnovne vrste hljeba (600gr od bijelog brašna) na sjeveru se kreće od 0,60 do 0,70 eura, na primorju od 0,50 do 0,70 eura, dok se u centralnom dijelu, gdje se nalaze najveće industrijske pekare, cijena kreće u rasponu od 0,29 do 0,59 eura”, dodaju oni.

Zbog ovakve politike su, kako ističu iz PKCG,  svi industrijski proizvođači u pekarstvu u veoma teškoj finansijskoj situaciji koja se ogleda u potpunoj nelikvidnosti i nemogućnosti da obezbijede prostu reprodukciju.

“Ovakva situacija zahtijeva korjenite promjene u nastupu na tržištu. Razlike u proizvođačkiim cijenama i nelojalna konkurencija među proizvođačima dovode u zabludu i potrošače: u kojem marketu će biti najniža cijena hljeba i kojeg dana. Ove disparitete cijena mogu eliminisati samo proizvođači u poslovnoj saradnji sa trgovačkim lancima i uz poštovanje principa fer trgovine i fer poslovanja”, objašnjavaju iz PKCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
komentator
Gost
komentator

NIdje gorih pekarskih proizvoda nema nego u Crnoj Gori. Prave “crni hljeb” koji farbaju kakaom ili nekim “prirodnim” bojama a narod neuki misli da kupuje integralni hljeb ili hljeb od crnog brasna. U pecivima je kolicina nadjeva ispod svakog minimuma, bukvalno par grama, cisto da se osjeti bar u jednom zalogaju. Gdje god covjek podje, peciva i hljebovi su prava… Više »

nik
Gost
nik

I jos se zale da su rabati koji oni daju trgovinama veliki pa to zele preko povecanja cijena da natovare narodu

Send this to a friend