Ekonomija

Nema dodatnog poreza za 64 milionera u Crnoj Gori

Ilustracija

Crna Gora ima 64 milionera, no oni na svoje bogatsvo ne plaćaju dodatni porez. Brojne inicijative da Vlada uvede dodatni porez na luksuz ostale su bez odgovora.

I dok se građanima uvode takse na gorivo, struju ili cigarete ne postoji volja da se oporezuju enormno bogati, smatraju u NVO sektoru.

Najbogatiji Crnogorac na svom bankovnom računu ima 63, 3 miliona eura. U Crnoj Gori je ukupno 64 građana, koji na svojim računima imaju depozite u iznosu od preko milion eura.

Oni koji najviše imaju uprkos zahtjevima javnosti ne plaćaju porez na eksra profit.

“Sa druge strane imamo politiku koja je u posljednjoj deceniji desetine miliona uzela od najsiromašnijih građana bilo da su u pitanju takse na gorivo ili struju za koje se ispostavilo da nisu bile u skladu sa ustavom. Tako da nažalost imamo politiku koja i dalje radije uzima od najsiromašnijih građana, a ne uzima od onih koji su najbogati”, kaže Dejan Milovac iz MANS-a.

No bogatstvo bi se trebalo različito oporezovati zavisno od njegove svrhe, smatra Vasilije Kostić, ekonomski analitičar.

“Ukoliko se ulaže u potrošnju za stvaranje fonda bogatsva ličnog bogatstva, onda to često ekonomski nije atraktivno i ekonomski može da bude kontraproduktivno. Zato bi kroz poreski sistem takva ulaganja trebalo visoko oporezovati, a nisko ili stimulativno ona ulaganja koja stvaraju nova radna mjesta i koja podstiču ekonomsku aktivnost”, kaže analitičar Kostić.

Da li će država oporezovati milionere TVCG pitala je Ministarstvo finansija.

“Ne postoje razlozi za neko dodatno oporezivanje novčanih sredstava koja su ostvarena iz oporezivih prihoda. Zaključak je da se imovina ne oprezuje dva puta, ali se oduzima ako je nelegalno stečena”, poručuju iz Ministarstva finansija.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

imam plac za ovoga od 63miliona…3500m2 u ceklice..pored bivse djamije

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Mora da je neki podgoricanin sa 63,3 miliona eura. Silvija kako ti je promakao 😀😀😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃😃👿💋👄❤👍😀😃

Ljuta
Gost
Ljuta

poreklom iz niksica a zivio kod tate i mame sa bratom i sestrom u 56m2

Cudo
Gost
Cudo

Oporezuj po 50 puta, uzmi im sve (nebitno je li legalno ili ne). Rekao bih da Mans postaje komusticka stranaka, da ne znam da im je ovo sve stara namjera da poceraju vlasnike kapitala iz Crne Gore (sjetimi se termo elektrane, investicija u Veliku plazu, elektroprivredu, Lusticu, autoput itd. Sve je to po Mansu bilo stetno, samo se izmisljeni razlozi… Više »

Grizzy
Gost
Grizzy

Sami sebe da oporezuju?!?

Istina
Gost
Istina

Kao da su ludi sami protiv sebe .pa vrans vrani oci ne vadi .

prof
Gost
prof

Sramotno ! Samo sobom govorljivo !

ButWhy
Gost
ButWhy

Porez treba da bude svima isti. Onaj koji plati 20% na 20 miliona je daodrzavi 2 miliona te samim tim “pokrio” hiljade drugih ppreznih obveznika. Problem je sto cesto ti koji imaju najvise ni ne placaju poreze ili pronalaze nacine da plate manje.

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

20% na 20 miliona je 2 miliona? Zanimljivo. Koju si osnovnu skolu zavrsio?

Milford
Gost
Milford

Bitna je poenta… sad to sto covjek nije dobro izracunao moze da bude i dekoncentracija 🙂

xyz
Gost
xyz

To je jedan od milionera, vidiš kako daje državi. Mada čusto sumnjam da oni išta daju

ButWhy
Gost
ButWhy

Samo pogresno otkucano, kao sto vec rekoh, al da, i jeste problem sto ovi koji imaju tolike kolocine novca pretezno ni ne placaju nista drzavi. Ipak, uz sve receno, porez treba svima da bude isti procentualno jer nista drugo ni nema smisla. Ti sto se uvijek nalaze fore da se izbjegne placanje poreza od strane onih koji imaju najvise je… Više »

Dejan ljubav 💶
Gost
Dejan ljubav 💶

Nije pametnjakoviću nego 20 procenata je četiri miliona 😄😄😄😄😄

ButWhy
Gost
ButWhy

Vazno je da se uhvatili za lapsus a ne za samu sustinu, potpuna klasika na nasim prostorima. 🙂

Send this to a friend