Ekonomija

Neophodna izrada strategije upravljanja javnim dugom

Crnoj Gori je neophodna izrada strategije upravljanja javnim dugom, što će doprinijeti unaprijeđenju strukture tog finansijskog pokazatelja i dodatnoj stabilizaciji javnih finansija, ocijenjeno je na sastanku predstavnika Centralne banke CBCG i Međunarodnog monetarnog fonda MMF.

„Tim procesom koordiniraće Ministarstvo finansija, uz punu podršku ekspertskog tima MMF-a, dok će CBCG dati svoj doprinos kroz sprovođenje aktivnosti koje su u njenoj nadležnosti“, navodi se u saopštenju.

Guverner CBCG, Radoje Žugić, sastao se danas sa misijom MMF-a, koju je predvodio Martin Petri.

Misija MMF u Crnoj Gori boravi u okviru redovnih konsultacija sa zemljom članicom, u skladu sa Statutom te međunarodne institucije.

„To je ujedno bio i završni sastanak sa ekspertskim timom MMF-a koji se bavi monetarnim i tržištem kapitala, a koji je boravio u Crnoj Gori prethodnih dana, zbog pružanja tehničke podrške Ministarstvu finansija u kreiranju politike upravljanja javnim dugom“, navodi se u saopštenju.

Žugić je predstavnike MMF-a upoznao sa novim indikatorima bankarskog sektora, koji potvrđuju kontinuirano poljoljšanje finansijskog sistema u Crnoj Gori, a čiji će nastavak dati podsticaj ekonomskom rastu i razvoju.

On je saopštio da će se CBCG u narednom periodu posebno fokusirati na promovisanje većeg stepena standardizacije, poboljšanje bankarske prakse i usaglašavanje domaće sa evropskom regulativnom.

Petri je rekao da ohrabruje razvoj događaja u Crnoj Gori, posebno u dijelu definisanih i najavljenih mjera fiskalne konsolidacije.

On je konstatovao da bankarski sektor karakterišu povoljni parametri i podržao najavljene aktivnosti CBCG usmjerene na dalje smanjenje nivoa nekvalitetnih kredita, uvođenje Međunarodnih standarda finansijskog izvještavaja (IFRS 9) u narednoj godini i snaženje regulatornog okvira.

Delegacija MMF-a boravi u Crnoj Gori do 7. juna, kada će biti upriličena zajednička konferencija za medije te institucije, Ministarstva finansija i CBCG.

Send this to a friend