Ekonomija Podgorički i beogradski šoping molovi ponovo promijenili vlasnika

NEPI kupio Delta City

delta_city_0.jpg

Južnoafrički investicioni fond New Europe Property Investments (NEPI) kupio je podgorički i beogradski šoping mol Delta siti, saznaje Pobjeda iz Beča, gdje je ugovor potpisan. Kako je tom listu nezvanično rečeno, pregovori o akviziciji traju duže od pola godine.

<<<NEPI demantuje: Nijesmo kupili Deltu>>>

Dva mola je 2016. godine za 202,8 miliona eura od beogradskog biznismena Miroslava Miškovića kupio tadašnji južnoafrički investicioni fond Hiprop investment. Više od polovine iznosa, 127,8 miliona eura je bila cijena beogradskog šoping mola, dok je crnogorski kupljen za 75 miliona. Prema tadašnjoj računici, Mišković je na transakciji zaradio 38,1 milion eura.

Podgorički Delta siti otvoren je 2008. godine i na površini od 48.000 kvadrata ima 75 lokala, u kojima je zaposleno 1.200 ljudi.

Beogradski Delta siti otvoren je godinu ranije, ima 85.000 kvadrata, 130 lokala i zapošljava 1.500 ljudi. Hiprop investment je vlasnik 11 ekskluzivnih tržnih centara širom Južne i podsaharske Afrike, a transakcija sa Delta tržnim centrima im je bio prvi izlazak sa afričkog tržišta.

Hiprop je vlasnik 60 odsto ovih centara, a preostalih 40 odsto Homsted grupa, koja zastupa vlasnike nekretnina, prije svega u Americi. Njen suvlasnik je jedan od direktora u Hipropu.

Da bi ušli u posao preuzimanja oba Delta sitija, dvije kompanije su formirale ofšor zajedničko preduzeće i to u Londonu, tako da šoping molovima sada upravlja firma Histed. Ta firma upravlja i ostalim njihovim šoping molovima u jugoistočnoj Evropi, koji su kupljeni kasnije u Hrvatskoj, Makedoniji i Bugarskoj. Međutim, ove akvizicije su ih odvele u dug, koji je rezultirao sniženjem rejtinga kod Moody’sa.

Prema posljednjim analizama, novi menadžment u tim molovima je smanjio gubitak, ali su odlučili da prodaju sve molove, kako u Africi, tako i u Jugoistočnoj Evropi, pa su kod nas krenuli sa objektima koje su prve kupili. Kao kupac pojavio se takodje južnoafrički fond NEPI Rokasl, koji ima 15 hiljada akcionara i bavi se nekretninama, a sjedište mu je na britanskom of šor ostrvu Man.

Oni su 2016. kupili zagrebački tržni centar Arena za 237,5 miliona eura 2013. godine. Taj mol je izgrađen 2010. i na 175 hiljada kvadrata ima 215 dućana i 2500 zaposlenih.

U tržni centar Promenada u Novom Sadu, koji ima 150 hiljada kvadrata, NEPI je uložio 100 miliona eura i otvorio ga 2018. godine. NEPI u Srbiji upravlja i molom Kragujevac Plaza, a vlasnici su 40 tržnih centara u Africi i Evropi, gdje posluju, osim u Srbiji i Hrvatskoj, u Rumuniji, Češkoj i Slovačkoj. Njegove akcije izlistane su na berzama u Londonu, Johanesburgu i Bukureštu.

12

avatar
1000
8
4
0
 
11
VarvarPrimoracGiljem giljemJooSrećko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Varvar
Gost
Varvar

Napraviste od Mila milijardera jel se ista prodalo ili kupilo na balkanu da nije milovo….nije bez banke al stanite malo ovo su cifre i za malo vece igrace

Srećko
Gost
Srećko

Stvarni vlasnici nisu zadaljili dalje od NK.

Giljem giljem
Gost
Giljem giljem

Bolje no miskovic

Primorac
Gost
Primorac

tačno “Srećko”slažem se južnoafrički biznismeni su paravan.balkanskih narko kartela i ratnih profitera,kojeg god sretneš pkvezan je sa BG i ima ratnu priču bre.

Bnjj
Gost
Bnjj

Iz Jar ovo će biti oni naši kriminalci

Joo
Gost
Joo

da tvoji…..srbijanci….sve oni atentatori sto su postali bizMismeni…..

Hari Majami
Gost
Hari Majami

Je li i ovo išlo preko Majamija?

Joo
Gost
Joo

hari…..Delta u BG govedce…..ICE…..

docleanus
Gost
docleanus

znaci otpustanje 80 radnika je imala za cilj poboljsanje ponude a ne zbog oslabljenog prometa

Todor
Gost
Todor

Odose pare

Hattori Hanzo
Gost
Hattori Hanzo

215 ducana:)))

hawara
Gost
hawara

znaci u juznoj africi odbjegli balkanski mafijasi su vlasnici

Send this to a friend