Ekonomija

Neprecizni i netačni podaci o radu ASK

Sreten Radonjić, direktor ASK-a

Agencija za sprječavanje korupcije ASK reagovala je danas zbog, kako su naveli, niza nepreciznih i netačnih podataka o njenom radu, koji su saopšteni na panel diskusiji koju je danas organizovala nevladina organizacija NVO Institut alternativa IA.

<<<Netrasparentnost i neujednačen pristup ASK-a<<<

“Netačno je da direktor ASK nije dao saglasnost za pristup podacima na računima bankarskih i drugih finansijskih institucija, već je dao saglasnost za pristup za kompletan period trajanja mandata i to svake godine pojedinačno, kao i generalnu saglasnost do isteka mandata”, navodi se u reagovanju ASK.

Iz ASK su rekli da su netačni i navodi da predsjednik Vlade nije dao saglasnost za pristup bankarskim računima za prošlu godinu.

“Neprecizne su i tvrdnje o broju dostupnih imovinskih kartona ministara u Vladi, jer je rok za podnošenje redovnih godišnjih izvještaja o prihodima i imovini bio 31. mart, pa IA nije ni mogao imati tačne podatke o broju podnešenih izvještaja i broju saglasnosti za pristup bankovnim računima”, tvrde iz ASK.

U toku je, kako su objasnili, obrada pristiglih izvještaja, nakon čega će Agencija obavijestiti javnost sa tačnim i preciznim podacima.

“Što se tiče navoda da AKS nije transparentna, da ima neujednačen pristup prema obveznicima i da samo mali broj građana smatra da Agencija radi onako kako bi trebalo, podsjećamo da je AKS u decembru prošle godine, odnosno u vremenskom periodu nakon istraživanja koje navodi IA, provjerila efekte svog rada kroz rezultate istraživanja javnog mnjenja koje je na terenu sprovela agencia DAMAR Plus”, navodi se u reagovanju.

Rezultatri istraživanja su, kako su dodali, pokazali rast povjerenja građana u rad Agencije u borbi protiv korupcije, imajući u vidu da je u prošloj godini povjerenje imalo 68,4 odsto ispitanika, u odnosu na 65,4 odsto u 2016.

“Takođe, na pitanje kome bi se obratili, odnosno u koga bi imali najviše povjerenja u slučaju da se odluče da prijave korupciju, najviše ispitanka je odgovorilo da bi se obratili upravo Agenciji. U prošloj godini 69 odsto građana smatra da je ASK dala doprinos u borbi protiv korupcije”, dodaje se u reagovanju.

Kada su u pitanju ostali navodi koji se odnose na sprovođenje mandata Agencije u oblasti provjere prihoda i imovine javnih funkcionera, iz ASK su kazali da su u svim predmetima postupali isključivo u okviru zakonom definisanih ovlašćenja i da je postigla konkretne i mjerljive rezultate.

“Agencija će se, zbog niza netačnosti i nepreciznosti, u odnosu na analizu IA, detaljnijim saopšenjem oglasiti narednih dana”, zaključuje se u reagovanju.

IA je na panel diskusij ipod nazivom “Provjera imovinskih kartona i sukob interesa – reforme ili status quo?“, saopštila da ASK nije transparentna i da nema ujednačen pristup prema javnim funkcionerima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
cinik
Gost
cinik

Netačne su i neprecizne informacije da penzionisani pa aktivirani policajac selektivno i po potrebi radi svoj posao!

Milton
Gost
Milton

Olicenje Crnogorskog postenja ,Radonjic,Novinar Sukovic,poslanik Djurovic i DVIJE institucije,,,CPC,,i TV ,,PINK.,

Send this to a friend