Ekonomija

Neradna nedjelja: Odluku Ustavnog suda čeka 37.000 zaposlenih u sektoru trgovine

Ilustracija

Šta će se desiti sa neradnom nedjeljom još je nepoznanica nakon što je Unija poslodavaca tražila ocjenu ustavnosti te odluke. Na potezu je Ustavni sud.

<<<Unija poslodavaca očekuje da sud ukine neradnu nedjelju<<<

<<<Golubović: Neradna nedjelja ne može biti neustavna<<<

“U predmetu ocjene ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini u toku je prethodni postupak u kojem se ispituju procesne pretpostavke neophodne za vođenje postupaka i pribavljaju potrebna mišljenja i dokumentacija”, saopšteno je CdM-u iz Ustavnog suda.

Unija poslodavaca Crne Gore podnijela je Ustavnom sudu inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i na malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim malog broja izuzetaka.

Zakon je usvojen u julu a ovaj član, kako je određeno, stupa na snagu 15. oktobra pa će prva neradna nedjelja za trgovine biti 20. oktobar.

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković kazao je da je inicijativa koju je Unija poslodavaca uputila Ustavnom sudu radi ispitivanja Zakona o unutrašnjoj trgovini zbog uvođenja neradne nedjelje u trgovini vrlo nekorektan potez.

Kako je ranije saopšteno iz Ministarstva ekonomije, u sektoru trgovine radi oko 37 hiljada ljudi.

“Uvođenjem neradne nedjelje poslodavci će moći znatno da povećaju produktivnost rada, da smanje troškove održavanja i redovne troškove usluga, tako da ovakvo zakonsko rješenje ne može uticati na smanjenje broja radnika, već se poslovi mogu ravnomjerno raspoređivati na radne dane, a zaposleni u trgovini imati neradnu nedjelju kao što imaju zaposleni u ostalim djelatnostim”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

Premijer Duško Marković ranije je poručio da je ovaj koncept dobar.

“Moramo politiku da socijalizujemo i činimo je humanom. Trka za novcem i profitom uništila je mnoge naše vrijednost”, kazao je premijer.

Hrvatska je dva puta pokušala da zakonom zabrani rad nedjeljom, uz podršku uticajne Katoličke crkve, ali je njihov Ustavni sud oba puta poništavao takve zabrane zbog narušavanja slobode preduzetništva.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

Zaposleni
Nema vi od toga nista
Uzivajte

Vagabundo
Gost
Vagabundo

A sad zamislite situaciju da je npr državni praznik kao ove godine što je bio u subotu. Znači ne radi se nedelja i ponedeljak a vi dođete na odmor u nedelju i teba vam mlijeko za malo dijete, đe će te ga kupit? Niđe, neka crkne dijete. Šta da se radi sa voćem, hlebom i dnevnim mlijekom i ostalom svežom… Više »

Gojko
Gost
Gojko

ajde ne zanovetaj. Nekad se zivjelo tako. Nek domacica zamijesi hleb, a drzavni praznik plus neradni dan nece s neba da pane no ces unaprijed mlijeko kupit. Sva evropa se zatvara u 10, nikoga nema, prodavnice do dvokratno radne i zatvore u 5,6. Pa ako smo turisticke destinacije treba da nas jase ko stigne za 200 eura? Volio bi sjutra… Više »

milos
Gost
milos

DAJTE TIM LJUDIMA NERADNU NEDELJU DA DUŠOM DANU.

dr.boing
Gost
dr.boing

unija robovlasnika, postoji dvije kategorije zaposlenih, koji rade kod robovlasnika i povlascena kategorija koja prima plate iz budzeta. Kad je
neko iz prve kategorije dobio stan. Mi robovi gledamo stalno urucenja kljuceva preko tv za stanove, kad ce mo mi doci na red.

Nick
Gost
Nick

Neradni ponedeljak za njih!
Ovako pate i kupci i trgovci…

petar
Gost
petar

ja ne mogu ni da pomislim da ne idpostuju prvobitnu odluku…

freeMNE
Gost
freeMNE

37000 velikomučenika

Popara
Gost
Popara

Ovdje ce najvise ispastati oni koji su prema svojim radnicima ispunjavali sve obaveze propisane zakonom…. a ovoj drugoj vecini ce biti skoro isto otpustice 20% radnika i naj taj nacin pokriti – nedelje

Aaaaaaa
Gost
Aaaaaaa

Ovi sto najvise traze da bude radna nedjelja imaju slobodan vikend, e oni je radili u markete na kasu kad su takvi.

Okic
Gost
Okic

Neradna

Peruta
Gost
Peruta

Besmislena inicijativa,na štetu poslodavaca i zaposlenih,a posebno na štetu građana,koji vole da vikendom pazare. Slobodni dani,a i ostala prava zaposlenih se rješavaju kolektivnim ugovorima,a ne sudskim odlukama. Izrabljivanje radnika će se nastaviti,čak dobiti nove dimenzije,bez obzira na zakonsku prinudu.

Seka
Gost
Seka

A koji sud. Sa njim i bez njega radice se nedeljom . Proci ce isto kao sto su majke sa troje djece prosle. Tuga od dr8zave. Zakon kroji kako ko hoce i kako kome treba. Da mi je da bjezim odavde. U Abisinuju je bolje nego ovdje. Ponijese nam sve.

Joo
Gost
Joo

taj zakon o majkama je najgori diskriminacioni zakon u CG svih vremena…..I trebao je da padne…..teska diskriminacija svih onih koji PLACAJU POREZ, a imaju mane od troje dece, oceva koji gaje decu sami, zena koje nikad nisu imale dece a PLACAJU porez ceo zivot, I svi trebaju da placaju zato sto je neko ceo zivot proveo sireci noge…..batali kad nemas… Više »

Ajde bre
Gost
Ajde bre

Svaka ti čast na svemu što si rekao/rekla, potpisujem svaku tvoju riječ, tako je bre. Moja majka ima mene i mog brata, i cio život je radila, snalazila se, vodila nas u vrtić dok je na poslu. Mučila se za svoju peniju, nije sjedjela i čekala čudo da joj padne sa neba.

Ajde bre
Gost
Ajde bre

Ovo je odgovor na komentar Joo, naravno

Send this to a friend