Ekonomija

Nestanak milion eura nafte pretvorio plus u minus

Podgorički Zetatrans, čiji većinski vlasnik je slovenački Intereuropa, dva puta je pravio finansijski izvještaj za prošlu godinu. Po prvome, koji je objavljen 31. marta ove godine, bio je u plusu 130.000 eura, a po drugom, koji je objavljen u protekli petak, u gubitku 331.771 euro.

Iz Zetatransa objašnjavaju da je “vanredni događaj” glavni krivac za razliku između ova dva izvještaja, odnosno raniji nestanak naftnih derivata vrijednosti preko milion eura sa carinskim dažbinama.

“Zetatrans je bio oštećen zbog nestanka naftnih derivata na koje smo imali založno pravo i obaveze plaćanja carinskih dažbina u ukupnom iznosu od 1.036.526 eura. Konstatovano je bilo da su naftni derivati nestali najkasnije u 2015. Po međunarodnim računovodstvenim standardima (MRS 8) ovaj trošak prikazuje se sa popravkom finansijskih izvještaja 2014. i 2015. što je potvrdila revizorska kuća Deloitte, koja je i odradila reviziju finansijskih izvještaja za 2016. i KPmG, koja je radila konsolidaciju finansijskih izvještaja za 2016. godinu grupe Intereuropa. Na osnovu tih potvrda izrađeni su finansijski iskazi izdati 31. marta 2017”, navode iz Zetatransa u saopštenju za javnost, koje je objavljeno juče na sajtu Montenegroberze.

U tom saopštenju za javnost se podsjeća da Poreska uprava, tokom kontrole 2016, na nestanak goriva nije gledala kao Zetatrans.

“U toku 2016. Poreska uprava je odradila i redovnu kontrolu, koja je obuhvatala period od početka 2011. do 30. septembra 2016. Zbog načina na koji Poreska uprava gleda na ovaj događaj, Zetatrans je donio odluku da izmijeni finansijski izvještaj i da se trošak prikaže u 2016. godini”, objasnili su iz Zetatransa.

Nakon toga je i revizor promijenio svoj stav izdao je mišljenje sa rezervom na iskaze izdate 23. juna ove godine zbog razlike u iskazima.

“Zbog izmjena promijenjen je neto rezultat i struktura komponenti kapitala za tekuću godinu, dok se ukupni iznos kapitala na kraju prošle godine nije promijenio. Zetatrans je u 2016. iz poslovanja ostvario najbolji rezultat u posljednjih nekoliko godina i dobro poslovao u prvom kvartalu 2017. i nadoknadio cijeli gubitak”, tvrde u ovoj firmi uz očekivanje da će dobro poslovati do kraja ove godine.

Da li je na ovaj način stavljena tačka na nestanak, po nekim informacijama, preko 1,6 miliona litara goriva u ranijim godinama, ostaje da se vidi.

Taj slučaj, podsjetimo, prijavio je svojevremeno bivši direktor Zetatransa Stevo Milošević, nakon čega je nafta stigla do sudova i čeka se epilog.

Send this to a friend