Ekonomija

Netačne informacije o pilotskom servisu

Ilustracija

Uvođenje novih koncesionara nije suprotno ni evropskoj praksi. Suvereno je pravo države da uredi ovu oblast na odgovarajući način, i evropsko iskustvo na ne malom broju primjera pokazuje da je tržište u ovom segmentu liberalizovano, saopštili su iz kompanija DOO – LP Bar Pilot / Tugboat service MNE Jadro pilot and tug services DOO Bar. Te firme reagovale su na izjave predsjednika Oceana Montenegro i predsjednika Konfindustrije u Crnoj Gori Erik Košuta (Cossutte), koji tvrdi da će o odluci Vlade da uvede drugog koncesionara obavijestiti ne samo italijansku javnost, već sve relevantne međunarodne institucije i poslovne zajednice u EU zemljama. U kompanijama DOO – LP Bar Pilot / Tugboat service MNE Jadro pilot and tug services DOO Bar ocjenjuju da se vidi da se Košuta, u odsustvu argumenata, koristi jeftinim podvalama na njihov i račun Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Vlade Crne Gore.

<<<Košuta: Koncesija u privatnom, a ne javnom interesu<<<

Povodom teksta “Košuta: Koncesija u privatnom a ne javnom interesu” objavljenog na portalu CdM 11. novembra 2019. godine, primorani smo da reagujemo radi objektivnog informisanja javnosti.

Kao firme koje žele da se prijave za dobijanje koncesije, smatramo da su navodi iznijeti u tom, a i nekim pređašnjim tekstovima u drugim medijima po istom osnovu, čisto i nedozvoljeno lobiranje. Na početku, imamo jaku potrebu da najoštrije osudimo jasne insinuacije g-dina Cossutte da je cijeli proces politička trgovina kao i da u procesu ima elemenata korupcije. Naprotiv, kompletan proces je započet od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva kako bi se okončao monopolistički položaj na poslovima pruzanja lučkih usluga u luci Bar. Takođe je akcenat stavljen i na otvaranje novih radnih mjesta kojih će kod novih koncesionara biti preko 50.

U ovom slučaju je riječ o najkvalifikovanijim pomorcima koji će konačno moći da se svojim poslom bave i u svojoj zamlji i svom gradu. Kompletan proces je zbog gore navedenih razloga dobio punu podršku Privredne Komore Crne Gore i Opštine Bar.

Naime, iz kompletne situacije se vidi da se g-din Cossutta, u odsustvu argumenata, koristi jeftinim podvalama na naš račun i na račun Ministarstva saobraćaja i pomorstva i Vlade Crne Gore.

Što se tiče g-dina Cossutte i njegovog privatnog biznisa u Italiji, kako pišu italijanski elektronski mediji, uspio je da ugasi porodični biznis koji datira iz 1936. godine i da posljednjih par godina poslovanja ostane dužan zapošljenima zarade i doprinose.

Javnost obavještavamo da je “Ocean Montenegro” privatizacijom, preuzeo ljudstvo Luke Bar 2010. u ukupnom broju 56, a da ih je sada u firmi upola manje od čega opet pola zapošljeno na ugovor na određeno vrijeme. Istiičemo da prema presudama Ustavnog suda iz 2003. i 2018. godine, nema monopola nad poslovima pilotskog servisa. Ustav Crne Gore, u članovima 139 i 140, proklamuje princip konkurencije kao jedan od temelja na kojim se zasniva ekonomsko uređenje Crne Gore, i sadrži izričitu zabranu narušavanja i ograničavanja slobodne konkurencije i podsticanja neravnopravnog, monopolskog ili dominantnog položaja na tržištu.

Dalje, princip konkurencije je proklamovan i Zakonom o koncesijama, koji u u članu 2 predviđa da se koncesija daje i radi obezbjeđenja konkurencije u oblasti u kojoj se daju koncesije. Navodi da je obim posla smanjen od 2014. godine je besmislen jer se lučke usluge ne naplaćuju po broju brodova godišnje nego po BRT – bruto tonaži (nosivosti). Činjenica je da je broj brodova smanjen ali je ukupna bruto tonaža svih brodova predhodnih godina neuporedivo veća nego pomenute 2014. godine.

Sve navedeno se može vidjeti i po godišnjim finansijskim izvještajima kompanije “Ocean Montenegro” koji su dostupni javnosti. Provjera BRT se može provjeriti u Lučkoj kapetaniji Bar. Kad se pročitaju navodi od strane kompanije “Ocean Montenegro” i gospodina Cossutta-e, crnogorska javnost bi mogla steći utisak da je ova kompanija, inače u stranom vlasništvu, nešto što se samo poželjeti može u Luci Bar.

Međutim, skrećemo pažnju crnogorskoj javnosti na netačne informacije koje iznose o pilotskom servisu:

Uvođenje novih koncesionara nije suprotno ni evropskoj praksi. Suvereno je pravo države da uredi ovu oblast na odgovarajući način, i evropsko iskustvo na ne malom broju primjera pokazuje da je tržište u ovom segmentu liberalizovano. Tako luka Hamburg ima 7 ili 8 koncesionara za tegljenje i javno udruženje pilota koje broji preko 800 članova, zatim luka Roterdam ima 4 koncesionara za tegljenje i takođe javno udruženje pilota od preko 800 članova, itd.

Takođe ni postojeći koncesioni ugovor sa kompanijom “Ocean Montenegro” iz 2010. godine ne previđa pravo ekskluziviteta vršenja lučkih usluga u akvatorijumu luke Bar, i čak se u članu 12.4 referiše na moguću dodjelu nove koncesije za obavljanje svih djelatnosti koje su predmet djelatnosti postojećeg koncesionara, iz čega slijedi da ne postoje ni ugovorna ograničenja za koncedenta da dodijeli nove koncesije za lučke usluge na istom koncesionom području.

Primjera radi, u Boki Kotorskoj rade tri Crnogorske pilotske firme. Postojeći koncesionar smatra da s obzirom na to da su usluge pilotaže kao usluge od javnog interesa izuzete iz primjene poglavlja II Uredbe Evropskog parlamenta i Vijeća (EU) 2017/352 od 15. februara 2017. godine, koje se odnosi na slobodan pristup tržištu, da je to argument u prilog tvrdnji da usluge pilotaže treba da budu zasnovane na principu ekskluziviteta. Smatramo da je ovakav stav posljedica nedovoljnog razumijevanja suštine i razloga donošenja Uredbe.

Uredba predstavlja akt koji je donesen sa ciljem liberalizacije tržišta lučkih usluga u Evropskoj uniji, odnosno uspostavljanja jasnog legislativnog okvira za pristup tržištu lučkih usluga, kao i sa ciljem povećanja transparentnosti finansiranja luka iz javnih fondova. Suština ovog propisa očigledno nije u restrikciji tržišta, već u omogućavanju slobodnijeg tržišta i pospješivanju konkurentosti i omogućavanju jednakih tržišnih uslova. S tim u vezi, tačno je da su usluge pilotaže izuzete iz primjene poglavlja II Uredbe koje reguliše slobodan pristup uslugama, ali ta činjenica ima drugačije značenje od onoga koje predstavlja G-din Cossuta.

Naime, poglavlje II Uredbe suštinski obavezuje države članice da pod jednakim uslovima svima omoguće obavljanje lučkih usluga. Uz to poglavlje II Uredbe predviđa mogućnost da države članice uslove ili ograniče pravo pružanja ovih usluga i da sa tim u vezi primijene (i) minimalne uslove za pružanje usluga, (ii) ograničenje broja pružalaca usluga, (iii) obavezu pružanja javnih usluga, (iv) ograničenja povezana sa unutrašnjim operatorima. Ove mehanizme ograničenja tržišta država članica može da primijeni samo u okvirima dozvoljenim poglavljem II Uredbe.

Dakle suština ovog poglavlja je liberalizacija tržišta lučkih usluga uz zabranu državama članica da uvode restrikcije mimo onih koje su izričito dozvoljene Uredbom. S tim u vezi, izuzeće usluga pilotaže (kao i usluga rukovanja teretom i putničkih usluga) iz primjene poglavlja II Uredbe znači samo to da je država članica slobodna da uredi pružanje usluga pilotaže bez obaveze da primjenjuje ograničenja iz poglavlja II Uredbe. Drugim riječima, država članica je slobodna da pristup tržištu usluga pilotaže ograniči i na način koji nije dozvoljen za ostale lučke usluge na koje se poglavlje II Uredbe primjenjuje.

Ovo ne znači da država mora da ograniči vršenje usluga već se samo svakoj državi ostavlja sloboda izbora i ovo pitanje se prepušta nacionalnim zakonodavstvima. Zaključak je da država članica ima slobodu da uredi pružanje lučke usluge pilotaže bilo na restriktivnom principu (uključujući dodjelu vršenja usluga na bazi ekskluziviteta) bilo na principu slobodnog pristupa tržištu.

Više nego diskriminatorski je navođenje referenci koje bi se tražile od novih domaćih kompanija, jer tom logikom nijedna naša crnogorska firma ne bi ih mogla zadovoljiti, odnosno raditi ovaj posao i pored dokazane stručnosti kadrova i kvaliteta plovila, iz razloga što nijedno privredno društvo nije moglo steći dana iskustva na području luke Bar zbog dugogodišnjeg monopolističkog djelovanja “Ocean Montenegra” kao i zbog činjenice da je prije 2010. godine ovaj posao bio u državnom vlasništvu, što je suprotno svakom realnom razmisljanju, ali i antimonopolskim zakonima.

U lukama Trst i Kopar matična firma “Ocean Montenegro”, to jest “Ocean Team” iz Trsta obavlja samo djelatnost usluga tegljenja. Oni ne obavljaju djelatnosti pilotiranja i priveza-odveza brodova i ostale djelatnosti koje su predmet koncesije, kako se navodi, tako da ni oni u startu nijesu imali prethodno iskustvo obavljanja tih djelatnosti u Italiji i
Sloveniji. U suštini, od sedam djelatnosti koje su predmet koncesije, kompanija “Ocean Team” je imala prethodno iskustvo samo u jednoj, tegljenju. Sve ove podatke lako je naći na internet stranicama.

Navode da bi u vršenju usluga pilotiranja više koncesionara došlo do ugrožavanja bezbjednosti same luke i imovine, kao i životne sredine, demantujemo stručnošću pilota u našim firmama koji imaju decenije iskustva u ovom poslu baš u Luci Bar, i koji su inače obučili većinu pilota na službi u “Ocean Montenegro” kao i većinu pilota koji posjeduju licencu za akvatorijum luke Bar. Svako povećanje konkurentnosti pozitivno utiče na kvalitet usluge. Konstatacija da više koncesionara potencijalno može stvoriti tehničke i operativne probleme je smiješna jer je zakonski potpuno uređeno i kontrolisano od strane lučke kapetanije savko uplovljavanje i isplovljavanje iz luke.

Sve gore navedeno smatramo da može samo poboljšati sigurnost, kvalitet i usluge u barskoj Luci. Iz svega navedenoga, ostavljamo zainteresovanoj javnosti da sami istraže i zaključe tačnost navoda G-dina Cossutte.

DOO – LP Bar Pilot / Tugboat service MNE
Jadro pilot and tug services DOO Bar

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
petar
Gost
petar

Malo pazljivije da procitate,ili uz nekog advokata,sta je preporuka EU parl.na koji se poziva g-din Cossuta ne bi tako iznosili misljenja onih koji vas uce to da pisete.

petar
Gost
petar

Malo pazljivije da procitate,ili uz nekod advokata,sta je preporuka EU parl.na koji se poziva g-din Cossuta ne bi tako iznosili misljenja onih koji vas uce to da pisete.

Baranin
Gost
Baranin

Neka posalju slike remorkera neka javnost Crne Gore vidi sa cim raspolazu i sa cime misle da tegle brodove .

Agent
Gost
Agent

Ako je Jadroagent umijesan, onda nista ne treba da cudi. Mi koji pamtimo malo duze, znamo dobro ko je Vojo Banovic!

Eto.tako
Gost
Eto.tako

A čitav Bar zna da iza vas stoji Nurković i Kočan. Morali ste.i njihove kadrove zaposliti. A pola ne zna ni da pliva. Sramota

Samo istina
Gost
Samo istina

Gospodo,zaboravljate da je Bar lucki grad,i da u Baru posti dosta obrazovanih ljudi iz oblasti pomorstva,posebno iz oblasti Lucke privrede. Sve sto je gospodin Kosuta iznio je pravno utemeljena.sti ce se ubrzo i dokazati Vase reagovanje prozeto je mnogim neistinama i prevrnutim cinjedicama,kiji daju potpuno drugaciju sliku. Druga je stvar,ko stoi iza vase firme i kako je nastala? Mislim da… Više »

Send this to a friend