Ekonomija Komora javnih izvršitelja Crne Gore

Netačne tvrdnje da je budvanski izvršitelj namirio dug od tuđeg novca

Komora javnih izvršitelja Crne Gore reagovala je na navode da je budvanski izvršitelj Darko Rajković blokirao službene račune notarke Branke Vuksanović i oteo tuđi novac, poručujući da nisu tačne tvrdnje da je dug namiren od tuđeg novca jer je isti vraćen u depozit Notarskoj komori Crne Gore.

<<<Izvršitelj blokirao notarki službene račune pa oteo tuđi novac<<<

Reagovanje prenosimo u cjelosti.

Naslovni izvršni postupak pokrenut je predlogom za izvršenje od strane više izvršnih povjerilaca protiv izvršnih dužnika Branke Vuksanović iz Budve, i drugih, radi namirenja novčanog potraživanja izvršnog povjerioca na ime glavnog duga u iznosu od 468.900,00 €, sa zakonskom zateznom kamatom počev od dana 18.07.2014. godine, pa do konačne isplate, a po osnovu izvršne isprave presude Osnovnog suda Kotor, posl.br. P – 841/14/14 od 11/01/2018 godine, koja je postala pravosnažna dana 14.06.2019 godine i izvršna dana 07.08.2019 godine.

Cjelokupan postupak je vođen u skladu sa zakonom. Naime jedan od izvršnih dužnika je i Branka Vuksanović. Tačno je da imenovana obavlja djelatnost notara, ali u rješenju o izvršenju nije odredjeno izvršenje prema notaru već prema Branki Vuksanović, takođe ni u rješenju poslovni broj: I – 1099/2019 niti u zaključku poslovni broj: I – 1099/2019 nisu navedeni notarski računi, a naročito nije račun notara za stranke iako iz same konkretne situacije proizilazi da ni taj račun nije bio izuzet, ali bez obzira na to CBCG po zakonu blokira sva sredstva sa računa izvršnog dužnika koja nisu izuzeta od izvršenja. Dalje, od strane CBCG je dostavljen dopis broj 05-7559-2/2019 od 20.08.2019 godine, kojim se navodi da je izvršenje sprovedeno na teret računa koji podliježu prinudnom izvršenju i da je greška notara ili poslovne banke zašto isti nisu izuzeti, jer je notar posjedovao zaštićene račune kod Atlas banke Budva koji su ukinuti, ali novootvoreni računi nisu izuzeti.

Bez obzira na sve, a naročito što izvršenje nije određeno protiv notarke već Branke Vuksanović, u cilju zaštite stranaka, kancelarija javnog izvršitelja Rajković Darka se obratila Notarskoj komori u cilju deponovanja sredstava na njihov račun, koja se aktom br.2330-1/19 od 22.08.2019 godine, saglasila da se sredstva sa notarskog računa za stranke uplate na njihov račun u depozit do konačnog okončanja situacije, što je i učinjeno.

Dakle, nisu tačne tvrdnje da je dug namiren od tuđeg novca jer je isti vraćen u depozit Notarskoj komori Crne Gore.

Izvršni dužnik Branka Vuksanović je podnijela i prigovor od 19.08.2019 koji je odbijen od strane Osnovnog suda u Kotoru i potvrdjeno rješenje o izvršenju javnog izvršitelja Rajković Darka.

Što se tiče zahtjeva notara da se blokira polovina njene zarade u skladu sa članom 103 ZIO, napominjemo da izvršni povjerioci isto nisu tražili svojim predlogom za izvršenje, pa samim tim javni izvršitelj nije mogao donijeti rješenje o izvršenju koje nije u skladu sa predlogom izvršnih povjerilaca.

Takođe se postavlja pitanje zakonitosti objavljivanja ispravke rješenja suda u Kotoru kojim se deblokiraju računi (koje nije ni blokirao ovaj Javni izvršitelj), jer ista nije pravosnažna.

Na kraju, Komora javnih izvršitelja kao strukovno udruženje svih javnih izvršitelja, apeluje na medije i stranke u postupku da se uzdrže od senzacionalitičkog izvještavanja jer se time ugrožava nepristrasnost rada javnih izvršitelja, te urušava povjerenje građana u njihov rad, a stranke upućujemo da u ovom i svakom drugom predmetu koriste zakonom predviđena pravna sredstva u cilju zaštite svojih interesa, te ne koriste u tu svrhu medijske i druge pritiske.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kotor
Gost
Kotor

Samo da razjasnimo, Rajkovic je dostavio racune noterke CBCG bez da je izuzeo njene poslone racune, da li je to namjerno uradio ili ne, to nek oni vide.

Kotor
Gost
Kotor

Dalje, od strane CBCG je dostavljen dopis broj 05-7559-2/2019 od 20.08.2019 godine, kojim se navodi da je izvršenje sprovedeno na teret računa koji podliježu prinudnom izvršenju i da je greška notara ili poslovne banke zašto isti nisu izuzeti, jer je notar posjedovao zaštićene račune kod Atlas banke Budva koji su ukinuti, ali novootvoreni računi nisu izuzeti. ??? Dakle, oteo je.

ron.de.jeremy
Gost
ron.de.jeremy

Pa je li oteo novac ili jeste?

Kotor
Gost
Kotor

Jeste, greskom haha

kiki
Gost
kiki

bravo…

Send this to a friend