Ekonomija

Neto dobit EPCG u prvom kvartalu 31 milion eura

Neto dobit Elektroprivrede (EPCG) u prvom kvartalu je iznosila oko 31 milion eura, saopštio je glavni finansijski direktor kompanije Branislav Pejović.

Kako je istakao za intervju Mini business, glavni razlozi pozitivnih poslovnih rezultata dobra su pogonska spremnost i stabilno funkcionisanje priozvodnih objekata.

“EPCG je u prvom kvartalu poslovala u ekonomskom okruženju punom izazova. Povećana proizvodnja, uslovljena stabilnim radom elektrana i dobrom hidrološkom situacijom, pozitivno je uticala na poslovni rezultat”, rekao je Pejović.

On je dodao da je prihod EPCG u prvom tromjesečju iznosio 91,7 miliona eura, što je 14,3 odsto više od plana i 32 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

„Dobit prije odbijanja kamate, poreza na prihod i troškova depresijacije i amortizacije (EBITDA) je u prvom kvartalu iznosila 34,8 miliona eura i 46,9 odsto je veća u odnosu na planiranu“, precizirao je Pejović.

On je naveo da su dobra pogonska spremnost i stabilno funkcionisanje priozvodnih objekata, uz dobre hidrometeorološke uslove, uslovili povećanu proizvodnju u prvom kvartalu.

„Veliki doprinos dobrim rezultatima daju takođe i zaposleni u prozvodnim objektima, ali i naša direkcija koja se bavi trgovinom električne energije“, saopštio je Pejović.

EPCG je u prvom kvartalu ove godine proizvela 1,29 hiljada gigavat sati (GWh) električne energije, što je 33,9 odsto više u odnosu na planiranu i 81,7 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

„U hidroelektranama je proizvedeno 868 GWh, dok je Termoelektrana (TE) Pljevlja proizvela 418 GWh“, kazao je Pejović.

On je napomenuo i da kompanija u kontinuitetu ostvaruje dobru stopu naplate uz pojačane aktivnosti na polju snabdijevanja, dodatne stimulacije redovnih platiša i unaprijeđenje odnosa sa kupcima.

Komentarišući najavljene investicije u narednom periodu, Pejović je dodao da je EPCG već ušla u period petogodišnjih intenzivnih ulaganja i da je plan da se realizuju projekti čija ukupna vrijednost prelazi 170 miliona eura

„Uveliko smo počeli realizaciju nekoliko projekata, kao što je ekološka rekonstrukcija prvog bloka TE Pljevlja, uz rekultivaciju postojeće deponije šljake i pepela. U ova dva vezana projekta, u cilju nastavka valorizacije termoenergetskog kompleksa u Pljevljima, u naredne četiri godine investiraćemo oko 60 miliona eura“, objasnio je Pejović.

Prema njegovim riječima, izuzetno su važni i projekti rekonstrukcije i modernizacije dvije velike hidroelektrane.

„Predviđena sredstva tih investicija su blizu 40 miliona eura“, kazao je Pejović.

EPCG je, kako je rekao, za potrebe projekta hidroelektrane (HE) Komarnica i izradu investiciono-tehničke dokumentacije, planirala investiciju od 1,6 miliona eura.

„Za realizaciju projekta prevođenja dijela vode rijeke Zete u hidroenergetski sistem Perućica predvidjeli smo ulaganje od oko 27 miliona eura“, precizirao je Pejović.

On je saopštio da je cilj svih navedenih investicija da se obezbijedi visoka pogonska spremnost, sigurnost i bezbjednost u radu elektrana, ispunjavanje evropskih standarda i značajno poboljšanje stanja životne sredine.

„Nastavićemo sa optimizacijom svih raspoloživih kapaciteta kao i povećanje ukupne kompanijske efikasnosti, u cilju što sigurnijeg snabdijevanja svih potrošača i stabilnosti i održivosti elektroenergetskog sistema države”, zaključio je Pejović.

Send this to a friend