Ekonomija Zaključeni na sjednici za finansijsku stabilnost

Neto priliv stranih investicija za sedam mjeseci 241,5 miliona eura

Ukupan neto priliv stranih direktnih investicija za period januar-jul ove godine iznosio je 241,5 miliona eura, što je povećanje od 23 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine, zaključeno je na sjednici Savjeta za finansijsku stabilnost.

Kako je saopšteno, u prva dva kvartala ove godine rasli su i izvorni prihodi budžeta, pa su, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija, iznosili 824 miliona eura, što je za 2,6 odsto više u odnosu na plan.

Sa druge stane, budžetski rashodi su, u prvih šest mjeseci ove godine, bili 12,9 odsto niži u odnosu na plan.

Kada je riječ o stanju u finansijskom sektoru, indikatori stabilnosti i kvaliteta poslovanja na bankarskom, tržištu osiguranja i kapitala bilježe pozitivne tendencije.

Koeficijent solventnosti na agregatnom nivou iznosio je, na kraju juna 2019. godine, 19,5 odsto. Nastavljen je trend pada nekvalitetnih kredita i kamatnih stopa.

Na osnovu analize uticaja svih pomenutih faktora na stanje ukupne privredne stabilnosti, sa posebnim akcentom na stabilnost finansijskog sistema, Savjet je zaključio da privredni rast i pozitivni trendovi u fiskalnoj sferi, uz stabilnost bankarskog sektora, doprinose ublažavanju rizika, te da je stabilnost sistema u Crnoj Gori na adekvatnom nivou.

Send this to a friend