Ekonomija

Nevladin sektor traži od Evropske komisije da pomogne u zaštiti Tare

Osam nevladinih organizacija uputilo je danas pismo Evropskoj komisiji EK i zatražilo pomoć u rješavanju problema devastacije rijeke Tare usljed izgradnje autoputa Bar-Boljare.

“Pismo je upućeno Generalnom direktoratu EK za životnu sredinu, odnosno generalnom direktoru za životnu sredinu, Danielu Kalehu i njegovim pomoćnicima Luisu Hereri i Natali Pouels”, saopšteno je iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora MANS.

NVO tvrde da je izgradnja autoputa Bar-Boljare dovela do značajne devastacije sliva rijeke Tare koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetskih rezervata biosfere i da to dokazuju snimci dijela između Mateševa i Jabuke (područje Kolašina), napravljeni dronom 23. oktobra 2018. godine.

“Koalicija 27 traži pomoć EK u rješavanju ovog pitanja u svjetlu otvaranja pregovora o poglavlju 27, kako bi se obezbijedio javni pristup informacijama o pitanjima životne sredine u skladu sa međunarodnim standardima; odgovarajuća procjena postojeće i potencijalne buduće štete na rijeci Tari usljed izgradnje autoputa; dodjeljivanje dovoljno sredstava i sprovođenje adekvatnih i transparentnih mjera za praćenje I remedijaciju. NVO traže i uspostavljanje kratkoročnih mjera remedijacije i revitalizacije rječne hidromorfologije i biodiverziteta rječne I priobalne vegetacije zasnovanih na dodatnim naučnim istraživanjima i nalazima iz Evaluacije nultog stanja biološkog monitoringa vodenog ekosistema rijeke Tare i izvještajima o monitoringu 2016-2018; obavještavanje javnosti o svim daljim pritiscima na sliv rijeke Tare koje proizlaze iz operacija izgradnje puteva i zaustavljanje aktivnosti odlaganja i regulisanja otpada, kao i daljih izmjena korita rijeke(kanalisanje i promjena strukture korita)”, navodi se između ostalog u saopštenju MANS-a.

Pismo Evropskoj komisiji su uputili MANS, Green Home, Ozon, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Expeditio, Naša akcija, Centar za razvoj Durmitora i Breznica.

Send this to a friend