Ekonomija

Nevrijeme oštetilo mrežu u Danilovgradu i Nikšiću

ilustracija

Nevrijeme, koje je prije deset dana pogodilo region, uticalo je i na elektroenergetsku mrežu u Crnoj Gori, a najviše štete su pretrpjeli Danilovgrad, Nikšić i primorje, saopšteno je Dnevnim novinama u Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS).

Mreža koja se redovno održavala i koja je bila tehnički ispravna, kako su kazali u kompaniji, nije mogla izdržati vjetar tih razmjera.

“Šteta je ogromna. U Nikšiću i Plužinama palo je 58 dalekovodnih stubova od po deset kilovoltnih i 29 stubova na niskoj mreži, 13 dalekovoda od po deset kilovolti i 29 niskonaponskih mreža je bilo bez napona. Ekipe su, praćene jakim vjetrom, radile danonoćno i za tri dana uspjele da svakom korisniku u Nikšiću i Plužinama osiguraju napajanje strujom rekao je u Dnevnim novinama šef Centra za održavanje deset kilovoltne mreže u cEDIS-u, inženjer Ivan Brajović.

Uslijed vjetra orkanskih udara, koji je obarao drveće na mrežu, kidao provodnike i rušio stubove, u Regionu 2, kojem pripadaju Podgorica i Danilovgrad, ukupno je palo 195 stubova.

“Ekipe su uspjele da zamijene 170, dok je oko 25 stubova privremeno sanirano i propušten napon do gotovo svakog korisnika. Ekipe CEDIS-a su bile mobilisane uz pomoć dodatnog broja radnika koje su angažovali podizvođači. Radilo se od svitanja do kasno u noć sve dok i poslednji korisnik nije dobio napajanje”, naveo je Brajović.

On ističe da su u Bjelopavlićima skoro svi dalekovodi od po deset kilovolti bili bez napona, dok je niskonaponska mreža bila u potpunosti uništena.

“Palo je oko 140 stubova, provodnici su bili iskidani i na zemlji, iščupane su konzole i izolatori. To područje je izgledalo, a ne preuveličavam nikada, kao da je ratno stanje”, naglasio je Brajović.

Uredno napajanje strujom u Bjelopavlićima omogućeno je i zahvaljujući CEDIS-ovim radnicima iz Održavanja 35 kilovoltnih vazdužnih vodova, te ekipa iz Cetinja i Bara. Brajović navodi da će posljedice havarije uklanjati i narednih mjesec.

Predstavnici CEDIS-a ističu da je nevrijeme oštetilo i mrežu na primorju. Kada je riječ o Baru, najviše štete pretrpjelo je Sutomore.

“Uslijed pada krova jednog objekta na niskonaponsku mrežu Bjelila, došlo je do lomljenja tri stuba. Ekipe su podigle nove stubove i na njih prebacile niskonaponsku mrežu. Ovakvih slučajeva bilo je još u Sutomoru”, rekao je Brajović.

Polomljeni stubovi i iskidane mreže mogle su se uočiti i u Ulcinju, Budvi, Herceg Novom i Tivtu. Brajović ističe da su ekipe CEDIS-a, uslijed slabljena vjetra, zadatke završavale brzo.

“Bilo je problema na ograncima za Mavrijan i Valdanos. Ekipa je skidanjem mostova na više mjesta utvrdila mjesto kvara, ali uslijed noći i jakog olujnog vjetra nijesu mogli locirati stub gdje je uže ispalo sa izolatora. Kvar je otklonjen sjutradan, propušten je napon i vraćeni svi mostovi na dalekovodu”, precizirao je Brajović.

U CEDIS-u zaključuju da su, cjelodnevnim agažovanjem zaposlenih u Regionima 4 i 5, kao i ispomoći radnika podizvođača, stubovi zamijenjeni i kvarovi otklonjeni već sljedećeg dana.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Borkisa
Gost
Borkisa

Ne bi tolika steta bila da ulazu u mrezu, zamijene drvene bandere sa betonskim stubovima, sprovedu kablove umjesto zica… A stavka za odrzavanje ogromna…

123
Gost
123

A sta ce nemaju odakle,zato placamo onolike namete na racunu.greota plare su im ,,male,,.

Send this to a friend