Ekonomija Prodavci pri prodaji robe uračunavaju i težinu materijala za pakovanje

Nezakonito je prodavati ambalažu po cijeni mesa

Ilustracija

Tržišni inspektori su ove godine 171 put kaznili trgovačke kompanije zbog toga što su i materijal za pakovanje uračunavale u težinu proizvoda mesa, mesnih proizvoda, sireva, voća, povrća… i time prekršili Zakon o zaštiti potrošača, saopšteno je Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove. Iz Uprave i Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) su kazali da su relativno rijetki prigovori potrošača koji se odnose na ova kršenja njihovih prava.

Inspektori su zbog toga što su trgovci u neto masu robe uračunavali težinu materijala za pakovanje, u prvih osam mjeseci, trgovcima izdali 171 prekršajni nalog u ukupnom iznosu od 53.500 eura kazali su Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

Predstavnici Uprave nijesu precizirali koje su trgovačke kompanije kažnjene ove godine, zbog ovog prekršaja.

Oni su naveli da su inspekcijski organi dobijali žalbe potrošača koje su se odnosile na to da trgovci pri pakovanju robe uračunavaju težinu materijala za pakovanje. Međutim, kako kažu, takvih prijava nije bilo u velikom broju.

Inspektori, pored inspekcijskih pregleda po inicijativama potrošača, vrše i redovne inspekcijske preglede u kojima se, pored ostalih obaveza trgovaca iz Zakona o zaštiti potrošača, kontroliše i da li trgovac u neto masu robe uračunava težinu materijala zapakovanje. Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove obaveze iz Zakona o zaštiti potrošača vrši Uprava za inspekcijske poslove preko tržišnih inspektora.

“Od početka godine do kraja avgusta tržišni inspektori su u redovnom nadzoru u preko 190 kontrola izvršili i provjeru da li se trgovci pridržavaju ove propisane obaveze”, saopštili su predstavnici Uprave.

Iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) Pobjedi je saopšteno da je članom 22 Zakona o zaštiti prava potrošača predviđeno da je trgovac dužan da obezbijedi potrošaču odgovarajući materijal za pakovanje u skladu sa vrstom i svojstvima robe, kao i da se u neto masu robe ne smije uračunavati težina materijala za pakovanje.

“Članom 179. ovog zakona je predviđena kazna u iznosu od 500 eura do 5.000 eura, za trgovca pravno lice, koje prekrši navedenu odredbu, kao i kazna od 100 eura do 1.000 eura, za fizičko lice, odgovorno lice u pravnom licu”, kazali su predstavnici CEZAP-a.

Za učinjeni prekršaj iz Zakona o zaštiti potrošača preduzetnik će se kazniti od 200 do 4.000 eura.

“U CEZAP-u su relativno rijetki prigovori koji se odnose na ova kršenja prava potrošača”, istakli su iz te organizacije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Drale
Gost
Drale

Trgovci treba da odrede tacnu cijenu te plasticne kutije,ne moze ona gratis da bude jer je trgovci placaju takodje😜kome je skupa svakako je lijepo i da mu se spakuje u papir za umotavanje

Bljustur
Gost
Bljustur

ZaBoga, izvaga li i inspektorima ona teta sir sa kutijom, ili samo nama obicnim smrtnicima, pa im moramo mi javljati???

Blaki
Gost
Blaki

Samoooo 171 kazna. Malo. Biće da sukaznu pisali samo kad su inspektori kupovali…..

VOJO
Gost
VOJO

IZRAČUNAKTE KOLIKO JE TEŽINA AMBALAŽE i znaćete koliko mesa je višak… Oni nam plastiku prodaju kao meso… STO KILOGRAMA PLASTIKE sto kilograma mesa… Eto gdje je krađa…

VOJO
Gost
VOJO

NEZAKONITO JE I POSTAVITI CIJENE BEZ PDV-a a kada dodješ na kasu uračunavaju ti pdv… Zna inspekcija ko to radi u Bloku 9 a neće da interveniše…TO JE OBMANA KUPACA… Neka provjeri inspekcija ko tako radi u Bloku 9…

Aveti proslosti
Gost
Aveti proslosti

A jos kad ti kasu obrnu da ne vidis sto ti kucaju e tada ti je “zakucano””” I ukradeno

Simo matiran
Gost
Simo matiran

Ma ko ce ti poci u Aromu..Ideju Voli Lakovic
Ajd jadan oni njihove ne diraju ..Oni za sve male prodavnice obilaze a velike supermarkete zaobilaze
Odavno poznato

Mr. Bin
Gost
Mr. Bin

U njemačkim samoposlugama ako nemate svoju kesu, torbu i slč.prodaće vam na kasi njihovu papirnu oko 0.50/€. Pa i vi kao kupac onda vodite računa da imate svoju kesu.

Daky
Gost
Daky

Ta posuda ili celofan ne tezi nista ljudi ce nt ili dva nego stacemo mi sa racunima trosim 30 e struje stize mi racun 60e ma da vi to sigurno i ne znate tezi vam vise cent jedan nego 50e…

Koviljka
Gost
Koviljka

Ne vrijedi jedna, ali vrijede hiljade i hiljade takvih posuda, koje treba da su besplatne a prodaju ih po cijeni pečenja ili kajmaka koji je upakovan u njima. To je najbolja zarada, bez ikakve muke veliki lanci ni krivi ni dužni zgrću hiljade eura za ambalažu. Mada, to je i za kese, koje kupcima moraju biti besplatne, jer neće nositi… Više »

Daky
Gost
Daky

Ako nisi znala drzava to dopusta drzava i njeni inspektori korumpirani koj dodju pune dzepove i adios. Dolazi inspektorka rada i pita koliko imas slobodni dana mjesecno odgovaram 3 kao i sto jeste moras imat 4 kaze pametnjakovicka reko valjda trebamo imat 6 samo je produzila….

Zimba
Gost
Zimba

Ti potrošio struju pa ti i plati, a ja kutiju nijesam pojeo i neću da platim.

Daky
Gost
Daky

Sto si pametan lele

crnogorac
Gost
crnogorac

Pa to rade decenijama, ali inspektori to rade sada jer pune kase a ne zbog brige prema narodu

Przi
Gost
Przi

Vraće li iko od 1 do 4 centa?

Toni
Gost
Toni

Vjerovali ili ne, zakon ih ne obavezuje. Nema ovoga raja na svijet.

Mr. Bin
Gost
Mr. Bin

Prije par dana u jednoj poznatoj samoposluzi na kasi umjesto 18€ pojavi se račun od 47,10€. Supruga je odmah odreagovala,vade namirnice na kasi iz kese ,sabiraju …nema preko 18 € . Kucan jr artikal ,,parmezan” a tog artikla nema. Kasirka je pošla do šefa,ljubazno su se izvinuli i vratili razliku novca koju je supruga platila karticom. Ova greška mislim nije… Više »

mojsilović
Gost
mojsilović

Nije ni Milo na vlast namjerno evo 30 godina no mu nema druge.

Tri godine
Gost
Tri godine

Divno

Mr. Bin
Gost
Mr. Bin

Naravno da su rijetki prigovori kada naši potrošači nijesu dovoljno informisani. Ja sam jednom opomenuo radnici na prodaji sira zašto mi 200 grama trapista duplo oblaže folijom i stavlja na vagu bio sam maltene kritikovan od kupaca koji su stajali iza mene. Čak su se krišom i podsmijavali na moju primjedbu. Eto takvi su nam potrošači pa onda neka trgovci… Više »

Przi
Gost
Przi

I koliko te osteli sa gramom celofana, bruto?

Trol
Gost
Trol

tone i tone papira i plasticne ambalaze trose veci marketi mjesecno… pa puta 10 eura na kilo, jer eto necemo da nam se zamjeri i da ne daj boze budemo cicije.
a tek u mesare dje doobro zamotaju u 4-5 papira debelih da ne procuri pa na vagu s njime

Bobo
Gost
Bobo

Przi, jeste li kada kupovali u njemačkim marketima.. Sve što se vaga piše vam bruto i neto težina, jer postoji program u klasi. Naplaćuje se neto težina. Oko 4 gr. je ambalaža, na primjer. Nije ovdje problem 2,4,5 10..grama platiti više nego što trgovci tone i tone ambalaže kupuju po. 0,10centi/kg a prodaju kroz robu, meso, sir na primjer po… Više »

sprdnja
Gost
sprdnja

Neka ti ga preda iz ruke u ruku, dako se uštedi 1 cent.

Tuga za Jug
Gost
Tuga za Jug

A dje su vam inspekcije da vide cijene koje se do kase promijene..Svadjate te sa kasirkom I ona ladno kaze “””meni je u kasi ova cijena””” Ostavite na kasi sve I preko vrata… KESE AMBALAZA RAZLIKA U CIJENAMA SVE JE TO DAVNO RECENO

Marko114
Gost
Marko114

A zašto su rijetki prigovori? Zato što narod ne vjeruje u zaštitu potrosaca. Ne treba vam prijave, podjite u svaku prodavnicu i kupite nešto od navedene robe i kažnjavajte.

Tratincica
Gost
Tratincica

To je davno receno inspekciji za AMBALAZU I KESE NA KASU dje nam po 5 KOM.. naplate Izracunajte koliko gazda supernarketa NAOCOGLED SVIH NAS UKRADE MJESECNO Velka kesa; 0.05 centi Mala kesa : 0.03 centa Plastcna ambalaza na grame zavisi od kog dobavljaca gazda nabavlja

Sofronije
Gost
Sofronije

Kesu bi ti ja po euro naplacivao, pa bi fino kao na zapadu donio svoj ceger za proizvode, ili u kartonsku kutiju bi sve nosio, ili bi sutirao do kuce. Izadji na ulicu i na bilo kom mjestu se okreni oko sebe i vidjeces bar 10 tih plasticnih kesa kako se razvlace oko tebe.

Trol
Gost
Trol

moj Sofro, i dalje smo na rjesavanju problema, a ne uzroka. ne lete kese sto su dzabe ili prejeftins, vec sto ih svaka stoka zafrljaci dje stigne

Žare
Gost
Žare

Ako izađem da prošetam po mjesečini, pa u povratku kući prolazim pored prodavnice da kupim pola kila šljiva, hoću li da ih donesem u džepove?

Cuh cuh cuh
Gost
Cuh cuh cuh

Daj ih pratiocu .podijelite po dzepova

Baltazar B.
Gost
Baltazar B.

Naplaćuje se samo jedna kesa, ostale su gratis. Pogledajte račun. Bar je do sada bilo tako.

Tratincica
Gost
Tratincica

U koji to POSTENI supermarket ili market leba ti
Cudno a na racun ne pise gratis

Send this to a friend