Ekonomija

Nezapamćeno interesovanje turista za Crnu Goru, samo da kiša prestane

Ilustracija

Pokazatelji u predsezoni govore da će ovo biti rekordna ljetnja turistička sezona. Sagovornici CdM-a tvrde da crnogorski turizam i dalje muče neke od starih boljki, ali da je i dalje najbrže rastuća turistička destinacija i da je interesovanje turista kao nikada.

Suvlasnik hotelske grupe Montenegro stars i predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja CTU Žarko Radulović, za CdM kaže “maj ide odlično, te nema razloga da tako ne bude sve do novembra”. Ipak, upozorava da je moguće da bude problema zbog vremenskih prilika koje nikome ne idu u prilog.

Žarko Radulović

“Proljeća skoro da nema. Bojim se da će vrijeme da se stabilizuje u periodu septembar-oktobar. Malo će nestabilno vrijeme uticati da vanpansion, restorani i terase da pate. Drugi veliki problem je što nemamo radne snage, a interesovanje za Crnu Goru kao destinciju je veće nego ikada. Krenulo je interesovanje sa svih adresa i samo raste. Evropa nas je prihvatila”, tvrdi Radulović.

Upozorava da i dalje Crna Gora ima problem sa smećem, a tu su još buka i taksi.

“Kada je Budva u pitanju ostaje još jedno ljeto da imamo ružnu sliku kada je uređenost u pitanju”, jasan je Radulović.

Predsjednik Odbora za turizam Privredne komore Crne Gore Dragan Ivančević za CdM navodi probleme s kojima se Ctna Gora suočava i ko je za to odgovoran. On za CdM tvrdi da se dosta kasnilo u donešenju odluka vezanim za problem s privremenim objektima, posebno onih odluka koje su u nadležnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma, Morskog dobra.

“Do kraja nijesmo imali definiciju koji će objekti ostati, nemamo definisano stanje na terenu, a sezona je u toku, što je uticalo na to da na pojedinim djelovima obale nemamo potpunu izgrađenost, uređenost i izgled turističkih mjesta za dobru posjećenost u predsezoni.  Ima tu određenih problema. Neodlučnost i možda nedostatak hrabrosti prije svega u Ministarstvu održivog razvoja i turizma da donesu planove i projektuju turistička mjesta i eliminišu sve one pojave i objekte koji ne ispunjavaju urbanističko tehničke uslove i kvalitet koji nam je potreban da bi mogli da budemo ozbiljna turistička drstinacija”, smatra Ivančević.

Ivančević

Da bi muka bila još veća, dodaje on, ovo je najkišnija predsezona koju pamtimo.

“Možete sve uraditi dobro, ali svaki turista koji dolazi u predsozoni, zapravo je tu da osjeti sunce, more, sve one čari koje Mediteran pruža, svako je očekivao malo više sunca. Nadamo se da će doći kvalitetna glavna i postsezona i da ćemo tako da imamo šansu da nastavimo trend rasta i da ostanemo na poziciji najbrže rastuće turističke destinacije.
Za vrijeme ostaje da se molimo svevišnjem, a očekujem da ćemo dobru sezonu krunisati dobrom posjetom. Kvalitet sezone se može ocijeniti tek na njenom kraju. Očekujem da sezona ispuni svoj cilj i da će nas preporučiti da smo spremni da u narednom periodu ponudimo kvalitet više”, zaključio je Ivančević.

Prema podacima od 18. maja, u Crnoj Gori je boravilo 29 hiljada turista, deset odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period, što je saopštila portparolka Nacionalne turističke organizacije (NTO), Nina Vukčević

Tokom prva tri mjeseca ove godine u hotelima i privatnom smještaju boravilo je preko 166 hiljada turista, odnosno 38 odsto više, koji su ostvarili preko 645 hiljada noćenja, 22 odsto više u odnosu na prošlu godinu.

Miraš Dušević

147

avatar
1000
81
66
0
 
80
BnjjBoka23PravednikBot sa 7 imenaGoran
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Boka23
Gost
Boka23

Peta kolona na aparatima

Bot sa 7 imena
Gost
Bot sa 7 imena

.. Da ovi Srbijanci neće jade naše komentarisati bilo bi dobro..Ajte tamo kod Vučića…A nas ne mogu spasiti svi Njemački turisti .. Kiša ne prestaje evo 30 godina.. Ona kisjela,što razijeda sve na što pane. Nego,izaći će to sunce prije ili kasnije..Ničija nije gorela do zore. E viva Montenegro!..

Dejan sudbina
Gost
Dejan sudbina

Administratore stavio sam sliku na Facebook 😆

Dejan sudbina
Gost
Dejan sudbina

Administratore stavio sam sliku oe

Silicone soul
Gost
Silicone soul

Ovo ti je ono : “,Djekna jos nije umrla a kad ce ne znamo”….

Roro
Gost
Roro

E kad stane kiša….kukavče sinji,kako ćemo ih odrat!Neće znat okle im puca.

Džikson
Gost
Džikson

Pre neki dan sam bio u skadar i ispred hotela Rozafa četiri pet autobusa iz srbije čekaju predstavnika agencije iz crne gore da ih povede za drač jer im je prodao aranžman. Pa ljudi mi se čudimo nečemu jer gosti se hvale kako im je agencija kazala da ih amo čeka ko na floridi a da je kod nas sve… Više »

Nenad
Gost
Nenad

Odoh ja za Antaliju da uzivam za svoje pare..pojma vi nemate o turizmu kad poceraste i nas domace..

Dzikic
Gost
Dzikic

Skuplje je u Budvu nego u San Trope.
Makar ce moci da se vade na lose vrijeme, kad sezona pukne !

Džikson
Gost
Džikson

Imam predlog ko što je 1990 u UTIP CRNA GORA HOTELI BILO. Starta plata naprimer 200 eura a zatim procenat na Pazar. Pa nebi gost tražio konobara po objektu da ga uslužni. I da se iz menija makne prevara jelo pečenje 500 grama 7eur a kad konobar donese nema 150 g mesa ostalo pomfrit. Pričamo istinito o našim prevarama i… Više »

Dejan sudbina
Gost
Dejan sudbina

Pravi si srbin pečenje moda je riba bato.

mojsilović
Gost
mojsilović

A pomfrit pun ulja.

Pravednik
Gost
Pravednik

@mojsilovic… Posluzuju onaj kancer ljudima. Sramota….

Srbin iz Srbije
Gost
Srbin iz Srbije

Crnogorcima želim uspešnu sezonu sa gostima iz USA, Engleske, Nemačke i Flancuske a Srbima ugodan odmor u Grčkoj.

Panda
Gost
Panda

Teški dani za Grčki turizam..

Srbin iz Srbije
Gost
Srbin iz Srbije

Možda su teški dani za Grčki turizam ali nama Srbima je u Grčkoj prelepo a nisam primetio da se Grci nešto žale, naprotiv uvek su nasmejani i zadovoljni. Nadam se da će crnogorci biti nasmejani kada stignu turisti iz USA, Engleske, Nemačke i Flancuske jer su to sve platežni turisti koji jedva čekaju da potroše veliki novac u cg.

Goran
Gost
Goran

Panda pitaj Grke za Srbe a vama niko ne valja

Trt milojka
Gost
Trt milojka

A i grcka nije priznala kosovo ko ovi nesoji.

Džikson
Gost
Džikson

Poštovani CDM. Pošto čitam razne komentare oko turizma ugostiteljstvu, plata vašoj kući stojim na raspolaganju za sve što treba da bi molim vas čas izuzecima dematova njihove komentare. Mogu da kažem da sam 42 god. U ugostiteljstvu i turizmu od toga 10 godina pomorac, radim konsuultanske usluge van Crne Gore. Gastronom. I dalje učim. Samo da kažem da od kako… Više »

Dejan sudbina
Gost
Dejan sudbina

Sto je brate 😆

Goran
Gost
Goran

Please translate

Bnjj
Gost
Bnjj

A Da platite ove nesrećne radnike

goran.jovanovic
Gost
goran.jovanovic

hahahhaaha….samo kisa da stane…..e kako bi vam svasta reka,sa merakom…

Slavko
Gost
Slavko

U Crnoj Gori je plata 193 eura. DPS je zaduzio po rodjenju svakog Crnogorca, Crnogorku, svakog zaposlenog svaku majku, svako dijete koje se rodi 7000 eura. Nijedna fabrika nam ne radi, omladina nam se drogira kao nidje u Evropi, a drugi dio je od muke pobjegao u inostranstvo jer nema od cega da zivi. Dje su te pare, te milijarde… Više »

Milko
Gost
Milko

Haha.

Send this to a friend