Ekonomija

Nezaustavljivi CEDIS tim

Zima je protekle sedmice pokazala svoju ćud pa je olujno nevrijeme donijelo probleme na putevima, imanjima, na objektima građana, ali i na elektrodistributivnoj mreži, naročito na sjeveru Crne Gore. Distibuteri su i ovoga puta pokazali da ne postoji problem koji nevrijeme napravi a da oni ne mogu, u rekordnom roku riješiti.

Kako i sami kažu, kvar na mreži će oni otkloniti, naći će rješenje za svaki problem, ali ono što je teži dio posla je doći do dalekovoda preko crnogorskih vrleti, nepročišćenih puteva i hladnoće koja ledi kosti. Kada se stigne do energetskog objekta za njih je pola posla već završeno. Znaju da na njih, u tim surovim krajevima, čekaju oni malobrojni koje ni težak život u planini, ni nove mogućnosti koje nude bolji komfor života, nijesu mogli natjerati da odu sa svojih ognjišta. Zbog njih nema odustajanja.

Zoran Kasalica, elektromonter iz ekipe za održavanje vazdušnih vodova Žabljaka i Šavnika, priča o svim izazovima koje nosi posao koji obavlja punih 25 godina.

„Svakodnevno imamo dosta posla. Raznih izazova, teškoća, opasnosti. Ali, mi smo ekipa koja nikada ne odustaje. Kada krenemo više povratka nema dok se posao ne završi”, započinje priču Kasalica.

“Posao je u zimskom periodu mnogo teži. Bude situacija kada se zaglavimo sa opremom u snijegu, na putevima kojima niko nije još prošao u tom periodu. Dijelom možemo se pomoći automobilima, onda prelazimo na motorne sanke, a gdje ni one ne mogu idemo pješke. Nije lak to posao. Posljednjih godina manje je kvarova u samom sistemu jer se puno radi na održavanju mreže. Ono što se desi obično je posljedica djelovanja loših vremenskih uslova. I korisnici to vide i zadovoljniji su. Bude tu dosta pohvala na račun našeg rada”, kaže Kasalica.

“Ovaj posao volim. Nikako ne bih mogao raditi u nekom zatvorenom prostoru, kolege su sjajne, više sam sa njima nego sa porodicama. Baš smo pravi tim i dobri drugovi i van posla. Radimo najbolje što možemo onako kako bismo radili za sebe. Tako čuvamo i svoj ugled i firme gdje hljeb zarađujemo”, zaključuje Kasalica.

Elektromonter Ranko Knežević sjeća se prošlonedjeljnog zadatka na osposobljavanju mreže za selo Gradina na Žabljaku.

“U ovom dijelu godine na tom području imamo četiri korisnika.. Neko bi rekao možda zbog njih četvoro krenuti na takav put i u toliki posao ali, ako mi znamo da na nas, sa one strane brda u mraku čekaju troje ili četvoro dobrih ljudi kojima makar ta sijalica i televizor u tim uslovima znače puno, nema odustajanja. Nije lako biti sam u planini po mrklom mraku. Zato ćemo pješačiti i četiri sata i iskoristiti sve naše znanje i iskustvo da se mreža sanira kako bismo im olakšali zimske dane”, priča Knežević koji održava mrežu u konzumu Žabljaka.

“Da bismo došli do mjesta gdje je nastao kvar trebalo je, u više navrata skloniti prvo polomljena stabla sa ionako neočišćenog puta kako bi naše vozilo moglo tuda da prođe. Dijelom smo motornim sankama bili pomognuti, ali veći dio puta smo morali pješke do dalekovoda. U planini za montere nema lakog posla. Uspješno smo sve završili toga dana i umorni, ali zadovoljni vratili se kućama”, kaže Knežević.

Prvih dana februara kada je područje Žabljaka i Šavnika zahvatilo olujno nevrijeme prisjeća se i Radun Aleksić, elektromonter u održavanju nadzemnih vodova Regiona 7 Šavnik Žabljak.

“Većinu kvarova na srednjenaponskim vodovima i NN mreži imali smo na planinskim prevojima i nepristupačnim terenima pod snijegom sa velikim nametima koje je stvorila jaka oluja. Najteže je bilo dopremiti stubove na lice mjesta. Međutim, ništa nije nemoguće kada su kolege spremne i složne i u namjeri da se odupru svakom izazovu. Naša kolegijalnost i sloga i ovoga puta se pokazala kao pravi put ka rješavanju zahtjevnog posla”, priča Aleksić.

Iako spreman na sve izazove, ovaj prekaljeni majstor svoga zanata često se suoči sa strahom drugačije vrste od onoga koji nosi njegov, ionako opasan posao.

“Prilikom obilaska dalekovoda 10 kV „Štuoc” probijao sam se kroz sniježne namete i tom prilikom naišao na tragove čopora vukova. Tragovi su bili „freški” i bilo mi je odmah jasno da su nedavno prošli i da su tu negdje. Iskreno, nije mi baš bilo svejedno jer je tu veoma loš signal telefona, kolege daleko, umoran, promrzao bio bih im lak plijen. Ipak sam nastavio dalje i odlučio da o njima više ne mislim. Ostavljajući za sobom vučje tragove naišao sam na polomljenu jelu koja je bila pala na provodnike. Našao sam kvar i pristupio njegovom otklanjanju. Ono što je meni važno jeste da smo posao završili”, zaključuje kroz osmijeh Radun Aleksić.

Monteri Zoran Kasalica, Ranko Knežević, Radun Aleksić, Blagoje Bojović, Luka Baranin, Dalibor Stijepović, Mišo Jakić, predvođeni inženjerom Srećkom Kotlicom, to je CEDIS tim koji sve može.

Send this to a friend