Ekonomija

Najviše novca potrošimo na hranu, a najmanje na obrazovanje

Ilustracija

Ukupna lična potrošnja u Crnoj Gori prošle godine iznosila je 133,37 miliona eura  od čega se na kategoriju lična potrošnja odnosi 127,94 miliona eura, pokazala je MONSTAT-ova anketa o potrošnji domaćinstava u prošloj godini. Prema rezultatima ankete građani Crne Gore najviše novca su trošili na hranu i bezalkoholna pića, a najamnje što svakako i nije za pohvalu, na obrazovanje.

Domaćinstva su najviše novca potrošila na hranu i bezalkoholna pića, 39,65 milionaeura, stanovanje, vodu i struju 16,98 miliona i transport 15,48 miliona, dok je najmanje novca potrošeno za obrazovanje, 2,74 miliona eura.

Na ličnu potrošnju iz sopstvene proizvodnje odnosilo se 5,43 miliona eura. U toj kategoriji, na hranu i bezalkoholna pića se odnosilo 4,6 miliona eura, alkoholna 150,72 hiljade, a ogrijevna drva 675,03 hiljade eura.

Crnogorska domaćinstva su, kada je riječ o prehrambenim proizvodima, najviše novca mjesečno izdvajala za meso, ukupno 12,44 miliona eura, mlijeko, sir i jaja 9,43 miliona, hljeb i žitarice 6,1 milion, povrće 4,92 miliona i voće 3,01 milion eura.

Domaćinstva su za duvan u prošloj godini mjesečno izdvajala 3,49 miliona eura, za odjeću 7,34 miliona, a cipele i drugu obuću 5,18 miliona eura. Za električnu energiju je u prosjeku na mjesečnom nivou potrošeno 8,93 miliona eura, čvrsta goriva 2,57 miliona, a za snabdijevanje vodom 1,87 miliona eura.

Prema podacima Monstata, domaćinstva su prošle godine za telefonske i telegrafske usluge mjesečno trošila oko 7,24 miliona eura, goriva i maziva za vozila 6,9 miliona, a za farmaceutske proizvode 3,19 miliona eura. Na prevoz putnika drumom potrošeno je 3,51 milion eura mjesečno, za proizvode za redovno održavanje stana 1,99 miliona, a za održavanje i popravku vozila 1,42 miliona eura.

Domaćinstva su u prošloj godini u restoranima, kafićima i slično mjesečno potrošila 5,01 milion eura, za više i visoko obrazovanje 2,48 miliona, a za frizerske, kozmetičke i druge lične usluge 2,3 miliona eura.

Iz Monstata su saopštili da su u anketi o potrošnji domaćinstava prikupljeni podaci o prihodima i potrošnji domaćinstava, odnosno o osnovnim elementima lične potrošnje, nekim važnijim pokazateljima životnog standarda, ali i o demografskim, ekonomskim i sociološkim karakteristikama domaćinstava.

U anketi je, kako su objasnili, primijenjen dvoetapni stratifikovani uzorak, sa popisnim krugovima kao primarnim i domaćinstvima kao sekundarnim jedinicama izbora.

Na godišnjem nivou uzorak je 1,82 hiljade domaćinstava, a svakog mjeseca se bira 19 popisnih krugova, odnosno 152 domaćinstva. U anketi je učestvovalo skoro 1,33 hiljade domaćinstava u Crnoj Gori, što je 72,75 odsto ukupnog broja u uzorku.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Profesor
Gost
Profesor

Kako da se trosi na obrazovanje ka niko nema za bukvar;)

Bomi
Gost
Bomi

Prvo odvojimo za hranu i racune…logicno da bi opstali…pa se plati stan ako si podstanar i ode plata ipo…a sa drugom polovinom opstajes….za dorucak djeci u skolu…za dorucak sebi na poslu….i na zalost obrazovanje mora doci na poslednje mjesto za koje vise para ne osta….

Mirjana
Gost
Mirjana

Pasta,krompir,mada je i on skup.Ama bas nistaa sebi i porodici ne mozemo priustiti.Auto reg.je misaona imenica,putovanja isto.Nas pravi put je akcija pile i svinjetina u izuzetnim prilikama ako nam ko dodje.Ostalo nista.Osim placati EP rn.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Zaista sramota da mi Crnogorci umjesto da putujemo i obilazimo znamenitosti svijeta i ucimo jezike sve potrosimo na hranu. Neka je plata 250€ ali se mora malo stisnut celjade da bi malo popravili ovu statistiku da se Milo ne crveni pred predsjednicima drugih zemalja kad uporede statistike. Jednu sedmicu mjesecno mozemo i bez kruva ako treba samo da je MĐ… Više »

Bazinga
Gost
Bazinga

Internet mi je bio jedini prozor u svijet ali ga nisam ovaj mjesec platio očekujem svaki tren da mi ga isk

Kakoe
Gost
Kakoe

Isto para potroseno za obrazovanje i za frizerske i kozmeticke usluge. To smo mi, samo na fasadi radimo iznutra se raspadamo

KLM
Gost
KLM

BRAVO MAJSTORE U CENTAR

Mali svajcarac
Gost
Mali svajcarac

Da ti holesterol skoči od ovoliko pomfrita i jaja i leba 🌱🌱🌱🌱🌱🌱

Dule
Gost
Dule

Pa kad potrosis na hranu i platis stanarinu struju vodu ostale dazbine ne ostane ti nista, tako da nemas od cega trosit

Send this to a friend