Ekonomija

Niko neće da ruši 140 objekata

Ilustracija

Resorna inspekcija je od Nove godine izdala 350 zabrana gradnje i 140 rješenja o rušenju objekata, ali nema ko da ih ruši. Pobjeda saznaje da je tender za imenovanje službe za izvršenje ponovo propao.

Iz Ministarstva održivog razvoja kažu da rješenja o rušenju ne zastarijevaju, što znači da je time samo odložen postupak.

Resorni ministar Pavle Radulović je na poslovnom ručku u Privrednoj komori kazao da je službi za izvršenje istekao ugovor i da na tenderu treba da izaberu novu. Istakao je i da je ,,zakon o legalizaciji u punoj implementaciji, bez obzira na brojne prepreke na koje su naišli. Jedna od njih je i što je svega deset opština izabralo gradske arhitekte.

Građani su u zakonom predviđenom roku do 16. jula predali opštinama 50.000 zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata. Procedura je podrazumijevala podnošenje popunjenog zahtjeva za legalizaciju, elaborat premjera izvedenog stanja bespravnog objekta, koji ovjerava katastar i dokaz o zabilježbi postojanja objekta u katastarskoj evidenciji, odnosno list nepokretnosti. Rok koji je dat za predaju i dopunu zahtjeva za legalizaciju je 31. decembar ove godine i do tada građani koji to do sada nijesu uradili moraju predati geodetski elaborat koji ovjerava Uprava za nekretnine.

Miljan Zorić, vlasnik Geo-sistema iz Podgorice otrebno je da obezbijede geodetski elaborat originalnih terenskih podataka, u kome su iskazane vrijednosti (bruto i neto) potrebne za katastar i urbanizam. “Ovaj elaborat rade geodetske firme, a cijena se kreče od 150 eura naviše, zavisno od površine objekta i lokacije. Zatim, potrebna je notarska izjava i u postupku ovjere geodetskog elaborata od strane Uprave za nekretnine. Ovjera elaborata traje do dva mjeseca, što zavisi od katastra do katastra. Cijena za notarsku izjavu je 50 eura”, objasnio je Zorić.

Za objekte iznad 200 kvadrata se traži građevinski projekat izvedenog stanja, a cijena se kreće od eura po kvadratu pa naviše.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Šampion
Gost
Šampion

Ja na poslovni ručak.

Joe
Gost
Joe

Svi kukate kako hocete pravnu drzavu, i sad kad vam je omoguceno da legalizujete BESPRAVNO, dakle bez prava protiv ZAKONA (U svaku drugu drzavu za 1 m2 bespravno sagradjen bi fasovali samo tako) vase divlje objekte stanove i sl.Vi se bunite ?!??Za vas i nije bolja vlast i treba da vas gaze jos 100 godina!

Diktatura
Gost
Diktatura

Pitajte kineze

Yoyo
Gost
Yoyo

Zasto ne napisete sta ta notarska izjava podrazumijeva? Evo da objasnim. Vlasnik objekta daje saglasnost da u slucaju neke elementarne nepogode koja osteti ili unisti njegovi objekat nece tuziti Drzavu, odnosno da nece traziti odstetu niti pomoc od nje, tako da ona nije u pravnoj obavezi da mu kao svom gradjaninu materijalno pomogne. Bez ovog pristanka nema legalizacije vec se… Više »

Sova
Gost
Sova

Da li bi ti potpisao nalaz da sam ja izgradio kuću po propisima, i da je otporna na klizišta, zemljotrese, poplave i požare? Ja neću nikom da potpišem. NIKOM!

Yoyo
Gost
Yoyo

Druze, Drzava ne bi smjela da ti dozvoli gradnju bez procjene rizika a kamo li da ti legalizuje izgradjen objekat ukoliko rizik postoji. Ova je ucjena. Drugim rijecima oni porucuju: Potpisi ili cemo ti srusiti objekat jer nije legalan!

Kolumbo
Gost
Kolumbo

Slažem se da treba stanuti na kraj divljoj gradnji ali ovi nameti su ogromni i vjerujem da iz tog razloga dosta ljudi nije ni predavalo zahtjev. Ako napravimo pretpostavku da je prosjecna kuća velicine 80m2 i ako napravimo pretpostavku da je prosječna cijena legalizovanja m2 40€ +elaborat +notar +odvojeno vrijeme u najboljem slučaju 3500€. Obzirom da je prosječna plata 500€… Više »

Krsto
Gost
Krsto

Komentar nije “to je na rate” nego je “zidanje kuće na livadu bez ijednog papira košta” Ja da se pitam zaračunao bi im i neplaćene dažbine od kad su podigli kuću da kamatom jer sam ih ja plaćao, o struji, vodi i porezu da ne pričam. Neko možda nije podigao kuću jer kad je sve stavio na papir, vidio je… Više »

rondal
Gost
rondal

Zahtjev za legalizaciju predat u aprilu. Kada sam otisao da se raspitam sta je sa tim pre 15ak dana kazu da ne moze biti izdato resenje jer nemaju ortofoto snimak i svi podnjeti zahtjevi se privremeno obustavljaju. Toliko su bili navalili na legalizaciju a oni nisu spremni da odgovore na zahtjeve!

Send this to a friend