Ekonomija

Niko se nije javio: Propao i drugi pokušaj prodaje deset odsto akcija EPCG-a

Foto: EPCG

I drugi tender Elektroprivrede Crne Gore za prodaju deset odsto sopstvenih akcija je propao, jer se kako je saopšteno iz te kompanije, nije javio nijedan zainteresovani strateški partner.

“Prilikom sprovođenja postupka otvaranja ponuda po osnovu Drugog javnog poziva za prodaju sopstvenih akcija u blok transakciji, konstatovano je da se na pomenuti poziv nije javio niti jedan zainteresovani strateški partner, što je bio slučaj i sa Prvim javnim pozivom. Ovim aktivnostima je okončan postupak prodaje sopstvenih akcija u blok transakciji”, navodi se u saopštenju EPCG dostavljenom medijima.

S obzirom na to, kako navode, da je rok za otuđenje sopstvenih akcija 26. septembar tekuće godine, sljedeći korak, u zavisnosti od stava Vlade Crne Gore, koji bi trebalo iskazati u najkraćem mogućem roku, predstavlja proces prodaje sopstvenih akcija u skladu sa Pravilima Montenegroberze AD i to paket aukcijskom prodajom jednom ili više kupaca ili kontinuiranom prodajom na slobodnom tržištu ili  poništenje sopstvenih akcija, što bi za EPCG značilo štetu od 52,8 miliona eura (sticajna vrijednosti) i smanjenje kapitala Društva za 77 miliona eura.

“Stav rukovodstva EPCG je nepromijenjen. U cilju izbjegavanja naznačene štete po Društvo, poželjno je nastaviti proces prodaje sopstvenih akcija. Budući da nije bilo prijavljenih po osnovu javnih poziva, proces prodaje bi se obavljao putem aukcijske prodaje jednom ili više kupaca ili kontinuiranom prodajom na slobodnom tržištu, a u skladu sa Pravilima Montenegroberze AD, i to uz uslov da cijena ne bude niža od 4,4900 eura po akciji (naznačena cijena je neznatno viša od sticajne), pa je na tom fonu i predlog Odluke Odbora direktora EPCG”, naglasili su iz EPCG.

Za precizno definisanje sljedećeg koraka je, poručuju, neophodna hitna reakcija Vlade Crne Gore, kojoj je danas upućen i dopis.

U vlasništvu države Crne Gore je 88,65 odsto akcija EPCG, deset odsto je vlasništvo EPCG, a 1,35 odsto drugih akcionara. Osnovni kapital EPCG iznosi 769.927.930 eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Jerry
Gost
Jerry

Naravno da nece da se jave kad Vlada pada

Mitar
Gost
Mitar

Ijaoooo ko bi rekao? Hmmm ko li ce , na kraju , bit kupac ( za bagatelu) da mi je znat!? A biraci ure,dps a i sdp a? Sto mislite?

Emanon
Gost
Emanon

Na berzi cjena akcije ispod 4e, a vi prodajete po 4.49?? Pa samo blesav bi kupio

freeMNE
Gost
freeMNE

Nije lud niko da kupuje akcije u raspaloj teokratskoj državi kojom vladaju popovi i povampireni četnici

Alienware
Gost
Alienware

Prodati nesto sto su ciste pare????? Da na kraju nece to kupiti vlada Srbije??

Zeta 🇲🇪
Gost
Zeta 🇲🇪

EVO MI NAROD SE JAVLJAMI ŠTO DA RADIMO SA HRANOM I OVAKO SIROMAŠNOM U FRIŽIDERE ŠTO ISKLJUČUJE TE STRUJI PO 5 -6 sati svaki drugi dan evo baš danas nisam imao struju od 9 do 15 časova SRAM VAS BILO PLUS NAS KRADETE DOŠAO MI JE RAČUN 160 eura a deset dana bio sam sa familijom na odmor sve isključeno… Više »

Vlatko
Gost
Vlatko

Možda vam neko krade struju. Proverite.

prkosi
Gost
prkosi

da nije digla srbija ruke od Crne Gore ili su zavrsili posao preko izdajnicke vlade za dzabe ….mozda je bilo jos potpisa za koje cemo saznati
relaksirano

Send this to a friend