Ekonomija

Nikočević: Javna preduzeća ne smiju biti bankomat iz kojeg se finansiraju oni koji ne posluju po crnogorskim zakonima

Damir Nikočević

Državne kompanije kojima rukovode kadrovi Demokratskog fronta i Demokrata već mjesecima se reklamiraju, a neke uplaćuju novčane donacije portalu koji nije registrovan u skladu sa crnogorskim zakonima. Iz Ministarstva kulture i medija najavljuju nova zakonska rješenja, koja će obavezati organe javnog sektora, pa samim tim i privredna društva u kojima država ima većinsko vlasništvo, da se ne oglašavaju u medijima koji nijesu upisani u evidenciju, odnosno koji ne žele da prihvate prava i obaveze koji proizilaze iz Zakona o medijima, objavio je Gradski portal.

Rudnik uglja, na čijem je čelu kadar Demokratskog fronta, konkretno Milan Lekić, neregistovanom glasilu IN4S u oktobru prošle godine uplatio je 500 eura jednokratne pomoći, i to ekspresno – 24 sata nakon što je portal uputio molbu, koju potpisuje Gojko Raičević. Zbog takve odluke Osnovno državno tužilaštvo u Pljevljima formiralo je predmet protiv Lekića. Iz Centra za građansko obrazovanje upozoravaju da to nije dobra praksa, već kršenje važećih procedura i ignorisanje crnogorskog medijskog zakonodavstva.

„Svako ima pravo na svoju uređivačku politiku, ali u skladu sa zakonima Crne Gore, koje IN4S ignoriše odbijajući da se registruje kao medij. Javna preduzeća nisu, niti smiju biti bankomat iz kojeg se finansiraju oni koji ne posluju po crnogorskim zakonima“, istakao je koordinator za razvoj Centra za građansko obrazovanje Damir Nikočević.

I druge državne kompanije kojima rukovode kadrovi Demokrata i DF-a javni novac daju portalu koji nije registrovan u skladu za crnogorskim zakonima, a često krši i Kodeks novinara. Tako EPCG od 1. novembra prošle godine uplaćuje 600 eura mjesečno IN4S-u za objavu banera, a CEDIS 338 eura za slične usluge. Iz Elektroprivrede su saopštili da ih ne interesuje uređivačka politika, već mogućnost da se, kako kažu, reklamiraju na jednom od najposjećenijih portala.

„Prilikom definisanja odluke o tome sa kim ćemo uspostaviti saradnju, rukovodimo se isključivo procjenom isplativosti, odnosno broja ljudi do kojih naša reklama, može da dopre, uz uslov da se radi o platformama koje svojim djelovanjem ne vrijeđaju javni poredak i moralne standarde zajednice. Pitanja koja se odnose na to kako i po čijoj dozvoli IN4S radi, kakva im je uređivačka politika, da li se nalaze u evidenciji medija i slično, nijesu predmet interesovanja Elektroprivrede Crne Gore, jer je jedino što nas, u tom smislu, zanima – mogućnost da se reklamiramo na internet platformi koja mjesečno ostvaruje preko dva miliona posjeta, što je čini jednom od najposjećenijih platformi u Crnoj Gori“, saopšteno je iz EPCG.

U Centru za građansko obrazovanje smatraju da je za ovaj slučaj odgovorno Ministarstvo kulture i medija, pa apeluju na taj vladin resor da predstojećim izmjenama i dopunama Zakona o medijima jasno propiše sankcije za svako finansiranje iz javnih fondova onih medija koji ne poštuju zakone države Crne Gore, ali ni Kodeks novinara.

„Shodno tome, mi kao NVO ne možemo puno toga preduzeti, osim uputiti na ovakve slučajeve. Ovo je ključna nadležnost državnih institucija, prvenstveno Ministarstva kulture i medija, koje ovu oblast mora dodatno urediti“, smatra Nikočević.

Za Ministarstvo kulture i medija neprihvatljivo je da organi javnog sektora, javne ustanove i privredna društva u državnom vlasništvu zakupljuju medijski prostor ili uplaćuju donacije onim medijima koji nijesu upisani u evidenciju.

„Zbog toga se planiraju nova zakonska rješenja, koja će obavezati organe javnog sektora, pa samim tim i privredna društva u kojima država ima većinsko vlasništvo, da se ne mogu oglašavati u medijima koji nijesu upisani u evidenciju, odnosno koji ne žele da prihvate prava i obaveze koji proizilaze iz Zakona o medijima. Pozivamo sve učesnike na medijskom tržištu da svoje poslovanje obavljaju u skladu sa zakonima koji uređuju medijski sektor, a javna preduzeća u kojima država ima većinsko vlasništvo da se ne oglašavaju i ne finansiraju one medije koji nisu upisani u Evidenciju za medije“, saopšteno je iz Ministarstva kulture i medija.

Uređivačka politika portala IN4S nije smetala ni vladi Zdravka Krivokapića, koja je posredstvom Komisije za raspodjelu sredstava iz budžetske rezerve prije skoro četiri mjeseca dodijelila tom portalu 1.350 eura, kako su kazali, „radi pomoći u realizaciji programskih aktivnosti“.

Podsjetimo, IN4S djeluje kao medij u Crnoj Gori, ali se ne nalazi u evidenciji Medija. Sadašnji Zakon o medijima kaže da se javni sektor ne može oglašavati u medijima koji nijesu objavili impresum i nemaju podatke o pravnim i fizičkim licima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
☹️☹️😀😉
Gost
☹️☹️😀😉

E bože, lažova ovih Plevaljskih. Plaćaju kaže prema popularnosti medija. A u rješenju fino piše da se 500 Eura dodjeljuje kao pomoć po osnovu podnesenog zahtjeva.

Send this to a friend