Ekonomija

Nikšić nepravedno loše pozicioniran na turističkoj mapi Crne Gore

Nikšić

Asocijacija turističkih vodiča Crne Gore juče je obišla Nikšić čime je zvanično obilježila i međunarodni Dan turističkih vodiča.

Turistički vodiči, njih pedeset, imali su priliku da se upoznaju sa kulturno-istorijskim spomenicima, najprepoznatljivijim objektima i turističkim potencijalima grada pod Trebjesom.

“Očekujemo od ove posjete da će 50 najboljih, najaktivnijih turističkih poslenika iz Crne Gore ostaviti zaista pozitivan efekat na našu turističku opštinu, te da ćemo samim tim valorizovati ove godine još veći broj posjeta turističkih gostiju, ali i sa druge strane da ćemo uspjeti da poboljšamo kvalitet ponude turističke opštine Nikšić koja je eto i po mnogima nepravedno zapostavljena na turističkoj mapi Crne Gore”, kazao je turistički vodič i predstavnik Asocijacije Miljan Mijušković.

Potpredsjednica Opštine Nikšić Sonja Nikčević takođe je istakla činjenicu da Nikšić još uvijek nije pozicioniran na turističkoj mapi Crne Gore u mjeri koju zaslužuje.

“Ovaj vaš dolazak i okupljanje doprinos je tome da osnažujemo priču o Nikšiću kao turističkom gradu uz sve one atribute koje će nadam se i ubuduće razvijati. Jedan sam od zagovornika Crne Gore kao jedinstvene turističke adrese i u tom smislu smatram da je Nikšić jedan od posebnih bisera koji treba da nađu mjesto nezaobilazno na toj mapi”, kazala je Nikčević.

Podsjetivši na istorijski značaj grada pod Trebjesom, Nikčević je kazala da je danas grad osnažen boljom saobraćajnom infrastrukturom koja ga povezuje na najbolji način sa sjeverom i jugom Crne Gore, ali i regionom.

“Što je jedan od razloga više da se češće dolazi u naš grad i da se zadržava. Dorinos tome daje i hotelska industrija koja se iz dana u dan osnažuje” istakla je Nikčević.

Pored dobre saobraćajne povezanosti Nikčević napominje da Nikšić ima čime i da se pohvali kada je u pitanju turistička ponuda. Na prvom mjestu su kulturnoistorijski spomenici i objekti, ali i bogata priroda.

“Počnimo od Crvene stijene, najstarije naseobine možda i na tlu Evrope. Tu je Rimski most iz trećeg vijeka, Carev most, dvorac, Saborna crkva. Prirodne ljepote misim da nikog ne ostavljaju ravnodušnim, od Grahova preko Banjana, Golije, Krnova i krnovske planine do Žurima, Lukavice, pa do same ivice opštine, Kapetanovog jezera”, istakla je, između ostalog, Nikčević.

Lokalna uprava, kako obećava Nikčević, u narednom period intenzivno će raditi na unapređenju turizma u gradu pod Trebjesom, ali i na njegovom pozicioniranju i kategorisanju.

“Da li će to biti pravac razvoja ruralnog turizma, kuturnog turizma, da li će to biti sportske manifestacije kao osnova za dovođenje i tih vidova turizma ostaje da na tome radimo”, rekla je Nikčević.

U Asocijaciji kažu da njihovo iskustvo pokazuje da do sada Nikšić praktično i nije postojao u turističkim programima, zbog čega su i odlučili da ga ovoga puta obiđu i bliže se upoznaju sa turističkim potencijalima grada pod Trebjesom.

“Mi kroz Nikšić prolazimo kad se radi rafting i kanjoni. Tako da je tu uvijek neizostavna priča o Nikšiću, ali apsolutno će ona biti sada, nakon ove posjete, mnogo bogatija. Nadamo se da ćemo imati priliku, makar neke individualne turiste da vam pošaljemo. U svakom slučaju, što se Nikšića tiče, ako pričamo o grupnom programu, on je kratak, oskudan, u neku ruku što se tiče kompletne Crne Gore i mora biti tako jer ne mogu agencije da se rasplinu na sve strane, to je malo teže organizovati, ti gubiš ljude kad im daš preveliku ponudu”, kazala je turistički vodič iz Budve Darinka Grloman.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Aloalo
Gost
Aloalo

Napravite fabriku u Niksic da narod radi. Koji crni turizam? Sprdnja.

Mještanin
Gost
Mještanin

Pod hitno OSNOVATI TURISTIČKU ORGANIZACIJU Nikšića.

🌴NIKŠIĆKO 🍺
Gost
🌴NIKŠIĆKO 🍺

imamo klimu idealnu….za nesto preko sat smo na more, na planinu, do pg….ako se kad put za ct pokrene….cuvajte se cetinjani😈

Gruja
Gost
Gruja

Nikšić je saobraćajno čvorište Crne Gore, a to se mora maksimalno iskoristiti. Manastir Ostrog, Crvena stijena, Dvorac kralja Nikole, Saborna crkva, blizina kanjona, Durmitora, Bokokotorskog zaliva, Dubrovnika i dr. su ogromne prednosti Nikšića, posebno kad se aerodrom Kapino polje stavi u funkciju turizma. Treba praviti programe od sedam dana sa obilaskom navedenih znamenitosti, koje su na sat vremena od Nikšića,… Više »

anoniman
Gost
anoniman

zato niksicani u subotu svi na proteste i mlado i staro i ne gledajte koje u kojoj partiji ako mislite da spasavate grad svi na proteste

Posteni Crnogor
Gost
Posteni Crnogor

A sto nepravedno, sta ima u Niksic?

Novljanin
Gost
Novljanin

Kako šta ?…. Ima monumentalni spomenik komitama iz 1918.godine…. Nikad više u Nikšić….

Eon
Gost
Eon

Podjite do Irske da vidite kako se promovise odlicno pivo Guinness,od pocetka proizvodnje,pa sve dao finala….ali trebalo bi prije svega vratiti nekadasnji kvalitet piva.

Nk86
Gost
Nk86

Ginis jedan od najjacih pivskih marki na svijetu uporedjivati sa smecem koji proizvodi nk pivara ha ha

Eon
Gost
Eon

Mlad si,nekad je Niksicko pivo bilo vrhunsko.Rekao sam da treba vratiti taj kvalitet i sto je lose u tome?Tebi vise prija jelen ocito

🌴NIKŠIĆKO 🍺
Gost
🌴NIKŠIĆKO 🍺

imas li ti problem neki brato 😎

Gost
Gost
Gost

Sramota da turisticki vodic i predstavnik Asocijacije ne zna da je ogromna razlika izmedju turiste i posjetioca.Ne znam sta mu znaci ,,broj posjeta turistickih gostiju.”

Bnjjj
Gost
Bnjjj

Ima li sta drugo u ovoj zemlji osim turizma,mladi ljudi nam odlaze u inostranstvo jer hoce posao preko cijele godine i dobar zivot a vi se bavite sporednim stvarima sezonskim turizmom

EL_Gordo
Gost
EL_Gordo

…i ko je kriv tome ??

🌴NIKŠIĆKO 🍺
Gost
🌴NIKŠIĆKO 🍺

Cvena Stijena, Grahovac, Vucji Do, Vucje……i Trebjesa normalno🍺🍺🍺🍺🍺

peki
Gost
peki

tvrđava Bedem…čus Vucje..

🌴NIKŠIĆKO 🍺
Gost
🌴NIKŠIĆKO 🍺

sto fali Vucju zimi…🍻

peki
Gost
peki

jesi li stvarno ti ozbiljan pa da turistu koji voli snijeg i skijanje povedes tamo

🌴NIKŠIĆKO 🍺
Gost
🌴NIKŠIĆKO 🍺

pa necu ga na zabljak voditi….o lokalnim turizmu je rijec….krupac, slano, ostrog, vucje, grahovac, vucji do…..ti bi ga u niksic u budvu poveo izgleda 😂😂

Jovanka
Gost
Jovanka

U pravu ste potpuno, Niksic treba turisti da obilaze isto kao Duklju i Vincu, na mjestu danasnjeg Niksica nekad je bio grad…

Send this to a friend