Ekonomija

Nikšić: Predstavljen finalni projekat Doma revolucije

Finalno arhitektonsko rješenje za rekonstrukciju i revitalizaciju Doma revolucije u Nikšiću prezentovano je u prostorijama Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Ukupan budžet, za realizaciju projekta rekonstrukcije i revitalizacije Doma revolucije, kako navode iz ovog resora, prema procjenama projekta biće oko 11 miliona.

Glavni projekat za rekonstrukciju i revitalizaciju, kako su kazali iz Ministarstva, je završen i reviziju obavlja Opština Nikšić što znači da de ubrzo uslijediti i realizacija projekta u skladu sa projektovanim budžetom i faznom realizacijom.

U skladu sa ved usvojenim idejnim rješenjem projekat je rađen na osnovu metodologije 10+20+70.

“Ova strategija rekonstrukcije podrazumijeva da 10 odsto od ukupne površine objekta budu završeni, do enterijera realizovani prostori u kojima su smješteni: kafe, auditorium, prostori za studente i NVO, komercijalni prostori i fitnes centar i nazvani su plugin-ovi. Drugi dio, 20 odsto prostora čine promenade, natkriveni gradski prostori kojima se kredu svi građani i koji su nastavak javnog gradskog prostora, odnosno ulica, unutar objekta. Na kraju, 70 odsro  prostora unutar objekta bili bi zaštićeni prostori i za sada van upotrebe, koji se kasnije mogu fazno i po potrebi staviti u upotrebu”, objašnjavaju oni.

Time se, kako dodaju, ukupna površina Doma Revolucije adaptira tako da postaje urbani pejzaž i bezbjedan natkriveni javni prostor.

Na parceli pored Doma revolucije projektovana je garaža koja je predviđena kao poslednja faza realizacije.

“Prva faza realizacije podrazumijeva čišćenje objekta, demontažu postojeće fasade i pripremu gradilišta. Druga faza podrazumijeva sanaciju čelične i betonske konstrukcije na objektu što je ujedno i najzahtjevnija faza realizacije. U trećoj fazi predviđeno je uređenje partera na parceli u skladu sa Projektom uređenja terena i pejzažne arhitekture koji je dio Glavnog projekta i završetak promenada unutar objekta kada de Dom revolucije biti i otvoren za javnost. Nakon toga slijedi završetak radova na unutrašnjim komercijalnim i drugim prostorima – plugin-ovima što je četvrta faza, dok je peta faza izgradnja garaže”, kazali su iz Ministarstva.

Projekat, koji je bio pobjednički na arhitektonskom konkursu koji je završen 2016. godine prezentovali predstavnici pobjedničkog tima SADA+VUGA iz Ljubljane, HHF iz Bazela i Arhicon iz Podgorice, Boštjan Vuga, Matija Vuković i Vlatko Nikić, kao i Dijana Vučinić, a prezentaciji je prisustvovao i ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Radulović je kazao da je zadovoljan što je projekat pripremljen i da očekuje da u najkradem roku bude raspisan tender za izvođenje pripremnih radova, koji podrazumijevaju čišćenje i uklanjanje staklenih panela.

Dom revolucije u Nikšiću je građen prema projektu arhitekte Marka Mušića od 1978. do 1989. godine i nikad nije završen. Predstavljen je kao jedan od četiri objekta crnogorske moderne na XIV Venecijanskom bijenalu arhitekture 2014 godine u crnogorskom paviljonu pod nazivom “Prikrivena blaga” nakon čega je pokrenuta inicijativa o njegovoj konačnoj revitalizaciji.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Konflikt
Gost
Konflikt

Zar nije Dijana V. bila u tendersku komisiju , a sad je dio radnog tima ?

Antidušmanin
Gost
Antidušmanin

Nije bila u komisijU i nije dio radnog nego koordinacionog tima. Pozdrav dušmanima

Send this to a friend