Ekonomija

Nimanbegu: Pomoći privatnim izdavaocima smještaja, hotelijerima i ugostiteljima, otvoriti granice

Genci NImanbegu (Foto: Skupština Crne Gore)

Mjere u trećem paketu ekonomskih mjera jasno moraju pomoći ekonomiji i građanima Crne Gore, i to prvenstveno sektor turizmakoji je najviše pogođen pandemijom, saopštio je na konferenciji za novinare potpredsjednik Skupštine Crne Gore Genci Nimanbegu.

On je pozvao Vladu Crne Gore, Nacionalno koordinaciono tijelo i komercijalne banke da pomognu privatnim izdavaocima smještaja, hotelijerima i ugostiteljima.

Pomoć privatnim stanodavcima smještaja

Nimanbegu predlaže da se u trećem paketu ekonomskih mjera uključi pomoć privatnim turističkim davaocima smještaja, u obezbjeđivanju kredita sa niskom ili čak i bez-kamate, korisnici bi bili registrovani privatni izdavaoci smještaja.

“Visina kredita bi zavisila i od same procjene stanodavaca o sredstvima koja su im potrebna kao porodici za ove godinu, a osnov bi bila prosječna mjesečna plata u Crnoj Gori. Rok vraćanja tog kredita bi bio od 5-7 godina sa jednom godinom grejs perioda. Ovim bi država pa i komercijalne banke pokazali brigu za građane, banke brigu za klijente, kojima bi omogućili da bez velikog stresa premoste ovu godinu”, naveo je on.

Pomoć hotelijerima i ugostiteljima

Prema njegovim riječima drugi segment kojima se mora pomoću su registrovani hoteli i drugi ugostitelji kojima bi se na sličnim parametrima kao stanodavcima omogućilo da dođu do sredstava za svoje porodice, prihod koji će im nedostajati ove godine.

“Na taj način bi ovi turistički subjekti dočekali i pripremili se za sledeću turističku sezonu. Hotelijerima i ugostiteljima mora se u trećem paketu mjera već sada staviti do znanja da će im se pomoću u iznosu od minimalnih zarada i mjesec jun kao što je bilo za april i maj, s tim što je broj zaposlenih već značajno uvećan u odnosu na predsezonu”, naglasio je Nimanbegu.

On smatra da bi i ostali građani, posebno oni koji imaju sezonsko zaposlenje ili privrednu aktivnosti  mogli da imaju pristup ovim corona kreditima koji bi bili izraz mjere države i banaka za očuvanje ekonomske supstance svojih građana.

Otvaranje granica

Treći aspekt je otvaranje granica sto je prije moguće a uz jasne mjere održavanja fizičke distance.

“Treba se razmotriti otvaranje granica već od 1. jula, primjer Hrvatske gdje imaju već preko 350 hiljada turista govori tome u prilog”, kazao je Nimanbegu.

On posebno naglašava da se situacija sa koronavirusom komplikuje, tako da turistička privreda ne može imati velika očekivanja, te zato apeluje da se u novim ekonomskim mjerama Vlade i NKT, osim kolektivnog smještaja predvidi i pomoć za individualni tj. individualni privatni smještaj.

“Individualnim privatnim smještajem se većinom bave građani Crne Gore, kome je to porodični biznis, i jedina djelatnost, pomoću koje izdržavaju svoje porodice tokom preostalih devet mjeseci kada nema sezone, ali svakako ekonomske mjere u trećem paketu se moraju planirati i za sve ostale turističke privrednike, ugostitelje, zakupce plaža, organizatore turističkih tura, turističke agencije i vodiče, kao i druge privrednike čija je djelatnost povezana sa turističkom privredom”, zaključio je Nimanbegu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ironman
Gost
Ironman

Nebih otvarao granice

Bnjj
Gost
Bnjj

Kad su rekordne sezone bile utajivali su poreze, radnu snagu plaćali bijedno tad nisu kukali.

Manage
Gost
Manage

Ovi izdavaoci spaiza na crno pogotovo sto ih u ul 90% ako za sezonu ne zarade stan nista nisu napravili. Dje su im pare od svih ovih god? Eura im dao ne bih …vazduh naplacuju u sezoni. Nisu samo oni u problemu.

Mrgud
Gost
Mrgud

Naravno treba pomoći,ali prema plaćenom porezu za prošlu godinu. Pomoči onima koji plaćaju uredno dažbine državi.

nema otvaranja
Gost
nema otvaranja

ada cus.. neka trose one od prosle godine, izdaju krevet ka da ce da lijeci i masira i podmladjuje!!

Buking
Gost
Buking

Prava i jedina moguca mjera. Vlada u saradnji sa bankama da obezbijedi liniju za veliki broj ljudi kojima je ugrozena egzistencija zbog nepostojanja sezone a koji inace od te zarade placaju rezije za oba prostora (stambeni i ovaj sto rentiraju) i kad nema tog priloga ne mogu prezivjeti zimu. Kome godj izdajete trazi vam net, TV, struju, vodu, parking, komunalne… Više »

Lida
Gost
Lida

Gospodine u okruzenju je haos ne mogu se rizikovati zivoti radi profita,da smo ostali zatvoreni jos nekoliko mjeseci bolje bi bilo ,ne samo mi nego i ostali,na kraju krajeva koliko kosta lijecenje oboljelih ,o tome niko ne prica .Skuplja dara nego mjera.

Rastko
Gost
Rastko

Lida: Do odlaska na Derbi i na Svadbu, do dolaska naših Amerikanaca, do obnavljanja litija, to što pričaš imalo je smisla. Sada, sa ovoliko zaraženih i umrlih, potpuno smo isti kao i narod u okruženju. Ajde da uzmemo neke pare, stariji svijet i teže bolesti neka se malo sklone(kao što je uspješno urađeno u martu i aprilu). Nimanbegu ima potpuno… Više »

🇲🇪♥️🇲🇪♥️
Gost
🇲🇪♥️🇲🇪♥️

BRAVO

Send this to a friend