Ekonomija

Ništa od noćnih letova sa aerodroma Tivat

Kompanija Aerodromi Crne Gore obustavila je postupak javne nabavke konsultanstkih usluga za izradu eleborata o uvođenju noćnog letjenja na aerodromu Tivat, prenosi portal Boka News.

Taj tender raspisan je u septembru prošle godine, bio je procijenjene vrijednosti 450 hiljada eura sa PDV-om. Tražen je konsultant koji će sagledati mogućnost za njihovu izradu i uraditi konkretne procedure za slijetanje i polijetanje aviona na Aerodromu Tivat noću i u uslovima smanjene vidljivosti. To bi se uradilo korišćenjem PBN procedura za slijetanje, instrumentalnih procedura za prilaženje (STAR) i instrumentalnih procedura sa dolazak (SID) unutar crnogorskog vazdušnog prostora.

Na tender su priistigle tri ponude stranih ponuđača i to kompanije Navblue iz Francuske, Jeppesen Sanderson Inc iz SAD i GE Aviaton Digital, takođe iz SAD. Ponude koje su se kretale od 277,5 do 448 hiljada eura, Tenderska komijsia Aerodroma Crne Gore proglasila je neispravnim i poništila ovu javnu nabavku.

Kako prenosi ovaj portal, tivatska vazdušna luka trenutno nije osposobljena za letjenje noću i i uslovima drastično smanjene vidljivosti, a tzv „noćni start“ ovog aerodroma najjednostavnija je i najelegantnija varijanta riješavanja velikog dijela problema sa zagušenoću aerodroma velikim obimom saobraća tokom ljetnjih mjeseci. Naime, aerodrom Tivat oficijalno je otvoren za saobraćaj od momenta izlaska do pola sata po momentu zalaska Sunca, pa bi njegovo osposobljavanje za letjenje u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti značajno uticalo na povećanje vremenskog intervala u kome je aerodrom otvoren i može primati avione. U poslovodstvu te vazdušne luke ne računaju da bi nakon osposobljavanja za „noćni start“, zbog buke iznad turistički značajnih područja, primali avione 24 sata dnevno, odnosno tokom čitave noći, već bi aerodrom samo produžio vrijeme rada do oko 23 sata uveče, dok bi ujutro počinjao sa poslom ranije nego što je to sada slučaj. Tako bi sa istim raspoloživim fizičkim kapacitetima piste, platforme i terminalne zgrade, aerodrom Tivat mogao opslužiti znatno veći broj aviona i putnika nego što je to sada slučaj.

Kontrola letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA i Agencija za civilno vazduhoplovstvo Crne Gore prije par godina u praksi su opitovale metodu instrumentalnog prilaza aviona u uslovima smanjene vidljivosti na slijetanje na aerodrom Tivat najasvremenijom tzv. PBN metodom (navigacija zasnovana na navigacionim performansama vazduhoplova), utemeljnom na korišćenju podataka dobijenih sa GNSS satelistskog sistema za globalno pozicioniranje i inercijalnog navigacionog sistema u vazduhoplovu, a koja je nezavisna od zemaljskih radio-navigacionih uređaja. Test je bio uspješan i pokazao da avioni mogu sigurno slijetati o odlijetati iz tivatske vatdune luke korišćenjem PBN metode navigacije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Petnjica sever
Gost
Petnjica sever

Načite već jednom kaže se AERODRUM!

Sefket
Gost
Sefket

Opet pravni strucnjaci objasnjavaju.

REALNO
Gost
REALNO

Ma naravno treba omogućiti noćne letove prije nego utrampe nekome onu baraku od aerodroma, a umeđuvremenu zaposliti jos 200 tata,mama,sestara i kumova, naravno po SD liniji, bravo samo naprijed.

Enigma
Gost
Enigma

Za Novu Godinu svi zaposleni dobili po 200€i još po 300€ u bonu da trguju i jedan veliki tržni lanac….. Zar nije to bolje nego ulagati u opremu…. Ko još noću leti 😂

Kan
Gost
Kan

Ljudi o čemu mi pricamo. Pa direktor je po partijskoj liniji tu,a poznat je nadaleko kao nesposobna i nestručna osoba(bio šef kabineta u mup), nema nikakvog iskustva i data mu nagrada da sa 33 godine vodi ovako ozbiljnu firmu. Pa 10cm snijega im je odlozilo sve letova 2dana zaredom,pri tom je taj snijeg bio najavljen. No što bi reka naš… Više »

mitar
Gost
mitar

Direktor Aerodroma Tivat je bivši vojni pilot,lovačke aviacije sa najvišim vojnim i specijalističkim studijama.

Prč
Gost
Prč

Ne znam zasto ti lupaju minuse,sve je tacno sto si rekao,Maric je izuzetan covjek.mora da misle na ovog iz pg ili su ga pomijesali sa nekim drugim.izuzetno odgovoran i zahtjevan covjek e sad nije bas sve do njega a kamo srece da je

Twr
Gost
Twr

SID je inace za odlazak( standard instrumental departure)..

Musa
Gost
Musa

Ovo je bruka, zbog par stotina hiljada investicija trpi vazdusni saobracaj na primorju i smanjeni su kapaciteti, a preko 10 mil imaju na racunu. Sto prije u koncesiju..

štoj
Gost
štoj

Treba pod hitno napraviti aerodrom kod Ulcinja koji može biti otvoren 24 sata i kome neće vremenski uslovi smetati da radi. Imati u vidu i Veliku plažu sa hotelskim kompleksima koji tamo treba da se grade.

vesko
Gost
vesko

Koja je to tacno lokacija u blizini Ulcinja gdje bi se mogao napraviti aerodrom?

Komsija-Cyprus
Gost
Komsija-Cyprus

Treba aerodrome prodat nekom ko zna posao i ko ce ruglo u Pg i Tv da sredi.Bitno je da razne hostese na televiziji drze govor kako je sve “idealno”.

Blaki
Gost
Blaki

Sve ovo zavisi os Podgorice .Mislim da bi otvaranje aerodroma Tivat za noćne letove ,slobodno zatvorio aerodrom u Golubovcima .
U svakom slučaju u pitanju je politički aspekt .

vesko
Gost
vesko

E bi vala zatvorio bi se aerodorm u gradu u kojem zivi pola drzave a Tivat bi preuzeo sve putnike.Ti si neki strasni analiticar.

Nezavisna Boka
Gost
Nezavisna Boka

Drug, pola tih aviona sto slijecu ljeti u Pg dovoze turiste koje Tivat ne moze da prihvati. Ne bi Podgorica milion putnika jos gledala da je Tivat prosiren jer realno niko od tih turista ne ide u Bar i Ulcinj (nema hotelskih kapaciteta) pa da im je blize Podgorica nego Tivat nego svi idu u Budvu.

vesko
Gost
vesko

A dje ces ga prosiriti u more?

Nezavisna Boka
Gost
Nezavisna Boka

Aerodromska zgrada je problem koja je predvidjena za 400 000 putnika godisnje a samo u avgustu prodje 300 000 putnika a ona se moze prosiriti u svim pravcima i uz jednu ili dvije dodatne parking pozicije bi imali odma 2 miliona putnika

lasta
Gost
lasta

Dug proces, sve prave stvari traže i prave napore. Najvažnije, biće to postignuto, realno je za sezonu 2020. Velika stvar za Tivat i Boku, ali velika i za avijaciju uopšte u CG.

Vele
Gost
Vele

Ne znam dal ima ovo nedje da je aerodrom u sred grada napravljen. Kako ce bit ovim ljudima iz Tivta sto im avioni iznad glave prolecu u nocne sate vijerujte da je buka nesnosiva. Ali o tome se trebalo prije razmisljat i praviti aerodrom nedje u Grbalj dje nece toliko smetati okolini.

Tug boat
Gost
Tug boat

Ajde za pocetak pogledaj gdje se nalazi aerodrom u Lisabonu,pa se onda vrati da filozofiras ovdje.

Vojo
Gost
Vojo

Ima na mnogo mjesta da je aerodrom i bliže gradu

Ranka Dejova
Gost
Ranka Dejova

Śedi drvo na drvo

Lopov
Gost
Lopov

Vele očigledno dugo letiš avionima čim ga je trebalo staviti u grbalj hahahah.

CiNick
Gost
CiNick

To se s Ćilipa javljaš?

Boka Kotorska
Gost
Boka Kotorska

Najruzniji i najzapusteniji aerodrom u Evropi. Sramota sta turiste prvo doceka ovo se ni aerodrom ne moze nazvati.

Send this to a friend