Ekonomija

Niže provizije za instant plaćanja

Ilustracija

Provizije za instant plaćanja, prema očekivanjima, biće niže od dosadašnjih za platne kartice. Međutim, to ne znači da one neće biti potrebne.

“Instant plaćanja imaju lokalni karakter, ona nijesu međunarodno operativna što i dalje ostavlja prostor za plaćanja dosadašnjim kanalima, među kojima su platne kartice i dalje u igri”, objasnio je bankar Sead Šehić.

Prednosti instat plaćanja su mogućnost korišćenja 24 časa dnevno, 365 dana u godini, kao i to što će novac biti na računu odmah nakon uplaćivanja. Instant plaćanje karakteriše i veća bezbjednost, jer korisnik neće morati da ostavlja podatke i informacije na internetu. Dovoljno je, kako prenosi Televizija Crne Gore, znati broj mobilnog telefona primaoca novca.

“Trgovci kojima se plaća račun imaće na raspolaganju sredstva odmah po učinjenom plaćanju u nekoliko sekundi. Trgovci kod kartičarskog poslovanja navode da oni sredstva čekaju po nekoliko dana”, kazao je Šehić za TVCG.

U Centralnoj banci navode da je trenutno teško precizirati kada će zaživjeti instant plaćanje u Crnoj Gori. Oni su saopštili da predstoji temeljna analiza interesovanja banaka, klijenata, tehničkih mogućnosti, ali i procjena isplativosti i uticaja na finansijski sistem.

Send this to a friend