Ekonomija

Njemačka će podržati Crnu Goru na putu evropskih integracija

Guverner Centralne banke Crne Gore Radoje Žugić sastao se danas sa ambasadorom SR Njemačke u Crnoj Gori Robertom Veberom.

Žugić je prezentovao Veberu najnovije ekonomske trendove i bliže ga upoznao sa stanjem u bankarskom sektoru, te trenutnim aktivnostima CBCG usmjerenim na saniranje ekonomskih posljedica COVID-19 krize u Crnoj Gori.

Sagovornici su se saglasili u ocjeni da se pred Crnom Gorom i cijelom Evropom nalazi veliki izazov – borba za očuvanje zdravlja stanovništa, uz istovremeno nastojanje da se prebrodi ekonomska kriza izazvana pandemijom COVID-19 virusa.

U nastavku razgovora, guverner je izrazio zadovoljstvo rezultatima tvining projekta „Podrška regulaciji finansijskih usluga”, kroz koji su sarađivale CBCG i Njemačka savezna banka (Deutsche Bundesbank).

Guverner je saopštio da je CBCG, uz podršku partnera iz ovog projekta, uspjela da u značajnoj mjeri usaglasi domaće zakonodavstvo sa direktivama Evropske unije i najboljom bankarskom praksom.

Guverner Žugić se zahvalio ambasadoru Veberu i na kontinuiranoj podršci Njemačke Crnoj Gori na putu evropskih integracija. Ambasador Veber je istakao da je Crna Gora ostvarila veliki napredak na planu pretpristupnih pregovora, te da može i dalje računati na podršku Njemačke, posebno u dijelu sprovođenja reformi koje će doprinijeti dobrobiti crnogorskih građana.

Send this to a friend