Ekonomija

Njemačka će podržati Crnu Goru u pitanjima zaštite životne sredine

Njemačka je spremna da pruži Crnoj Gori podršku i pomoć u naporima na daljem unapređenju zaštite životne sredine, zaključeno je nakon niza sastanaka ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića sa predstavnicima Bundestaga i resornog ministarstva u Berlinu.

Radulović je na sastanku sa saveznom ministarkom za okolinu, zaštitu prirode i bezbjednost nuklearnih reaktora Svenijom Šulce zatražio ekspertsku pomoć, posebno za projekte koji se tiču zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Delegacija Ministarstva na čelu sa ministrom Radulovićem predstavila je rezultate zaštite ulcinjske Solane, a takođe je razgovarano o očuvanju zaštićenih lokaliteta kao što su kanjon Tare, Skadarsko jezero i nacionalni parkovi.

Postignut je visok stepen saglasnosti oko navedenih pitanja, uz dogovor da se dalja saradnja produbi operativnim sastancima između institucija dviju zemalja.

Radulović i Šulce su sa zadovoljstvom konstatovali da su dosadašnji napori Vlade urodili plodom i da je od otvaranja Poglavlja 27., između ostalog, ostvaren vidan napredak činjenicom da je Solana sada zaštićena i na lokalnom i međunarodnom nivou.

Na sastanku sa predsjednikom Odbora za turizam Buntestaga Sebastijanom Mincemajerom i članovima odbora, Radulovic predstavio je rezultate turističke privrede koja iz godine u godinu ostvaruje sve bolje rezultate.

Njemačka strana izrazila zadovoljstvo je što sve veći broj njihovih turista posjećuje Crnu Goru ističući spremnost za saradnju u oblasti turizma kroz otvaranje novih direktnih avio-linija između dviju zemalja.

Ministar se sastao i sa članovima Radne grupe za okolinu, poslaničke frakcije Savez 90/Zeleni, kao i sa predsjednicom Zilvijom Koting – Ul I članovima Odbora za okolinu, zaštitu prirode i bezbjednost nuklearnih reaktora Bundestaga.

Send this to a friend