Ekonomija

Nobelova nagrada za ekonomiju Nordhausu i Romeru

Dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju

Vilijam Nordhaus i Pol Romer dobitnici su Nobelove nagrade za ekonomiju za 2018. godinu. Nordhaus je dobio nagradu za rad u oblasti “klimatske ekonomije”, odnosno uticaja klimatskih promjena na ekonomije, a Romer za endogenu teoriju rasta.

Dvojica ekonomista su kreirala metode koje se bave nekim od fundamentalnih problema-dugoročnim održivim rastom u globalnoj ekonomiji i blagostanjem svjetske populacije, naveo je Nobelov komitet.

Nordhaus, profesor na Univerzitetu Jejl, nagrađen je za rad “u oblasti integrisanja klimatskih promjena u dugoročne makroekonomske analize”, a Romer, sa njujorške poslovne škole “Stern”, za “integrisanje tehnoloških inovacija u dugoročne makroekonomske analize”, navodi se u odluci Komiteta Akademije.

“Ovogodišnji laureati ne daju krajnje odgovore, već nas njihova otkrića značajno približavaju odgovoru na pitanje kako postići održiv globalni ekonomski rast”, poručuju iz Akademije.

Nagrada za ekonomiju nije jedna od originalnih Nobelovih nagrada. Ustanovila ju je Banka Švedske 1968, u znak sjećanja na Alfreda Nobela.

Nagrada iznosi devet miliona švedskih kruna (milion dolara), a prva Nobelova nagrada za ekonomiju dodijeljena je 1969. godine.

Prošlogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju otišla je u ruke američkog ekonomiste Ričarda Talera za doprinos u oblasti bihevioralne ekonomije.

Send this to a friend