Ekonomija

Nova krivična djela: Građenje objekata bez prijave i dokumentacije

Vlada je na današnjoj sjednici utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopuni Krivičnog zakonika Crne Gore kojim su propisana krivična djela i krivičnopravna zaštita iz oblasti planiranja prostora i izgradnje objekata.

“Predviđeno je uvođenje novih krivičnih djela – građenje objekata bez prijave i dokumentacije za građanje, građenje složenog inženjerskog objekta bez građevinske dozvole, kao i protivpravno priključenje na infrastrukturu”, navode u Vladi.

Takođe, predložene su i izmjene koje se odnose na odgovorna lica za projektovanje, reviziju tehničke dokumentacije, izvođenje radova i stručni nadzor nad građenjem objekta, kao i prepoznavanje narušavanja stanja životne sredine usljed postupanja odgovornih lica suprotno propisima ili opštepriznatim tehničkim pravilima.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata kojim se stvaraju uslovi da se zbog stepena društvene opasnosti određene radnje koje su ovim Zakonom bile propisane kao prekršaji, propišu kao krivična djela u Krivičnom zakoniku.

Usvojena je Odluka o izmjeni odluke o privremenom ograničenju izvoza određenih drvnih sortimenata.

“U diskusiji je istaknuto da se radi o nastavku mjera  za očuvanje resursa i stabilizacije tržišta u cilju sprječavanja odliva sirovine namjenjene sektoru prerade i stabilnog snabdjevanja građana drvetom za ogrijev”, ističu u Vladi.

Vlada je usvojila Informaciju o javnoj ponudi za preuzimanje akcija Rudnika uglja Pljevlja a-d- objavljenoj od strane Elektroprivrede Crne Gore a.d. Nikšić, koju je na današnjoj sjednici usvojio Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte.

Uvojena je Informacija o davanju saglasnosti za potpisivanje Aneksa Finansijskog sporazuma između Evropske investicione banke i Željezničke infrastrukture Crne Gore za projekat Željeznica Crne Gore II i prihvatila Amandman 2 i Amandman 3.

“Izmjenama se pristupilo zbog promjene obima izvedenih radova usljed čega je ukupna realizovana, odnosno ugovorena vrijednost umanjena. Drugi razlog za izmjene je podjela Željeznice Crne Gore na dva odvojena privredna društva „Željeznička infrastruktura Crne Gore – AD Podgorica“ i „Željeznički prevoz  Crne Gore – AD Podgorica“, zbog čega je ŽICG prestala da kontroliše oko 40 odsto vrijednost i projekta”, ističu u Vladi.

Vlada je usvojila Izvještaj o sprovođenju Akcionog plana zapošljavanja i razvoja ljudskih resursa za 2017. godinu.

“Realizacija mjera i aktivnosti definisanih Planom uslovila je trend oporavka indikatora tržišta rada tokom pojedinih kvartala, a koji se ogledaju u smanjenju anketne stope nezaposlenosti uz povećanje zaposlenosti u odnosu na početak godine”, kazali su u Vladi.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Trt
Gost
Trt

Sve više se ograničava sloboda ljudi. Ovo znači da cemo čekati u redovima kod uspješnih biznismena da nam lupe pečat da možemo da gradimo i najmanju kuću ili vikendicu. Zna se ko će imati inzinjera i projektanata koji ispunjavaju uslove koje propisuje ovaj zakon.

SERDAR
Gost
SERDAR

Da bi miljenici vlasti koji su izgradili poprilično stambenih objekata mogli da rasprodaju stanove vrši se pritisak da se onemogući individualna i jeftinija gradnja .Narod bi rado ispunio ove propise ili kupio gotove stanove ali nema tolika primanja.Ovi iz vlasti su izgubili osjećaj za vrijefnost ,ne znaju da su plate većini stanovništva oko 300 €.

anonymous
Gost
anonymous

Narod nema para?! Pa ko kupuje ovolike stanove? Mislis da bi Zetagradnja i druzina gradili ovolike stanove da ih nemaju kome prodat? Ima narod para, vjeruj mi. U one zgrade sto se grade kod Duvanskog kombinata svi jednosobni stanovi su davno prodati po 1300 eura/m2.

Mario
Gost
Mario

Najbolje sto moze da se desi crnoj gori je da se zaustavi izdavanje gradjevinskih dozvola 10 godina dok se ne rasproda ovo 🤠🤠

Trt
Gost
Trt

Ma nemoj, po principu ko je klepio, klepio je na vrijeme?

Send this to a friend