Ekonomija

Nova pravila će ugroziti sektor saobraćaja i turističke agencije

Ilustracija

Javna rasprava o nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju završava se sjutra, a iz Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) napominju da pojedine novine koje se ovim nacrtom predlažu mogu u značajnoj mjeri ugroziti poslovanje i u krajnjem opstanak privrednih subjekta u tom sektoru.

Naime, kako za Dnevne novine objašnjavaju, nova zakonska rješenja predviđaju da se taksi, shuttle i rent a car prevoz sa vozačem ne može obavljati vozilima u zakupu, zatim da auto taksi može pružati usluge isključivo na teritoriji jedinice lokalne samouprave koja je izdala licencu. Takođe, predviđeno je da taksimetar mora biti uključen tokom trajanja usluge, kao i da auto taksi prevoznik izdaje račun za obavljanje prevoza u skladu sa zakonom kojim se reguliše naplata poreza.

“Ono što je novina u nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju jeste definisanje rent a car sa vozačem kao oblika javnog prevoza, vozilom čija je kataloška vrijednost veća od 30.000 eura i starosti do šest godina. Novim pravilima postojećim registrovanim pružaocima limo usluga se određuje način poslovanja, čime se onemogućava da samostalno donesu poslovne odluke kojima će se ostvariti veća ekonomičnost i efikasnost poslovanja. Uvode se uslovi u dijelu posjedovanja osnovnih sredstava enormno visoke vrijednosti, koje određeni broj preduzeća neće moći da ispuni”, napominju iz Unije.

Oni su, takođe, mišljenja da pomenute izmjene ni na koji način neće “ugroziti nelegalne prevoznike već će dodatno opteretiti i otežati poslovanje registrovanih i regularnih privrednih subjekata.

“Samim tim, na ovaj način neće doći do suzbijanja nelojalne konkurencije i podsticanja ‘zdrave’ poslovne klime. Naprotiv, izražavamo bojazan da bi usvajanje ovakvih rješenja u velikoj mjeri narušilo održivost privrednih subjekata u ovom sektoru, uz podsjećanje da se radi o malim preduzećima koja teško da svoje poslovanje mogu konsolidovati nakon ‘udara’ koji bi, sasvim sigurno, na njih izvršilo usvajanje određenih normi sadržanih u predmetnom Nacrtu”, kazali su u UPCG.

Kako objašnjavaju, takve odredbe, u krajnjem, mogu dovesti do povećanja cijena u sektoru saobraćaja, što može imati negativan uticaj na turizam.

“Neminovno je da eventualnim usvajanjem predloženih ili sličnih odredbi možemo očekivati povećanje cijena u sektoru saobraćaja i postojanje ograničenih kapaciteta, a što može imati direktan negativan uticaj na sektor turizma i njegovu konkurentnost koji je glavni korisnik kako taxi prevoza, tako i limo prevoza, a gdje se trenutno ograničava sloboda izbora i mogućnost ponude. Ono što bismo ukazali da predloženi propis neće ugroziti samo sektor saobraćaja, već i turističke agencije koje posjeduju sopstvena vozila a koje ne zadovoljavaju propisane uslove predloženim”, navode iz Unije gdje ističu da će u narednom periodu nastojati da intenziviraju komunikaciju sa nadležnim ministarstvom.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Plavi
Gost
Plavi

Kolko reta kar ima kombija, kolko agencije turističke imaju kombija, koja to agencija može da poveze autobusom 8 putnika koja to agencija može da odradi izlet sa 8 putnika na rafting kanjone itd, sa kojim vozilom se rade individualne vožnje daj kažite narodu šta da radi dali ste vi normalni.

Plavi
Gost
Plavi

A šta ćemo sa kombijima od turističkih agencija, što niste obavestili narod na vreme nego sad.znači je ete nas kao majmune a mi ćutimo tako nam treba.

Neminovnost
Gost
Neminovnost

Ovako je u svim oblastima. Nabrekla administracija, da bi opravdala svoje bespotrebno postojanje, stalno izmišlja nove i nove prepreke, da otežaju posao i zagorčaju život. Administracija je, u osvit civilizacije, stvorena da bi olakšala, ubrzala i omogućila. Vremenom se otela kontroli i sada kod nas imamo drastičan slučaj da administracija otežava, onemogućuje i usporava cjelokupan život, privredni i lični. Na… Više »

FinMomak
Gost
FinMomak

Ubice nas drzavna uprava. Nista nam ne treba neprijatelj pored ovolke administracije. Svakome je zena il muz u upravu

Kiseljak
Gost
Kiseljak

Taxi može da te vozi gdje god hoćeš, ali mora da uzme putnika na teritoriji opštine na kojoj je registrovan, a ukoliko je nekome stalo da mu dodje taksista iz Budve za njega u Šavnik, nek taksista upali taksimetar u Budvu i nek naplati full vožnju. Onda nije u prekršaju. Takva se voznja nikome ne isplati. A to sto hoce… Više »

Bus
Gost
Bus

postoje autobusi da bi se putovalo iz grada u grad ako niste znali, ne treba vam taxi

Titograd
Gost
Titograd

Postoji li autobus u 3 ujutru da preveze van grada, volio bih da ga ti sačekas. Strucnjak

Anisa
Gost
Anisa

Taxisti su za turiste kojima je vaznija prakticnost i jednostavnost a ne da ustede 5 eura.

Vlado19784
Gost
Vlado19784

I taj turista samo jednom sedne u nas taxi,a onda mu se vise isplati peske ici

Guest
Gost
Guest

Autobusi su tek za primjer, ovo mislim na linijske, svaka cast pojedinim prevoznicima, pristojni su, a pojedini, kao iz Teherana da su ih dovukli, strasno
I neka mi neko objasni ,kako uopste pojedini busevi tehnicki prolaze,kako?!

Pjer
Gost
Pjer

Sou na sceni

Anisa
Gost
Anisa

A pustite ljude da sjednu u taksi i idu dje im je volja. Zasto odvajat opstine? Kakve su ovo gluposti?

Anisa
Gost
Anisa

A pustite ljude da sjednu u taksi i idu fjr im je volja. Zasto odvajat opstine? Kakve su ovo gluposti?

PetarPan
Gost
PetarPan

U pametnim zemljama vožnja u starim vozilima je atrakcija i skuplje se plaća.Valjda je mjerodavan tehnički pregled vozila a ne dubina đžepa firme i cijena auta…

PrekoMorace FCF
Gost
PrekoMorace FCF

Jos jedan problem, turista bi do Zabljaka. Ali prc, Savnik nema taxi sluzbu I turista mora pjeske od tunela na Vojniku do pocetka opstine Zabljak, gdje poziva Zabljacku taxi sluzbu da dolaze ako Boga znaju.

Savnik
Gost
Savnik

Prc. Turista bi na Himelaje, a na Himelajima nema taksi sluzbe.
Cim se primjeti prostor za biznis, ne brini lako je otvoriti taksi sluzbu u Savniku.

PrekoMorace FCF
Gost
PrekoMorace FCF

Sleti turista u Pg. Hoce coek u Kotor. Ovaj ga prebaci do Ljesanske nahije, tu ga preuzima CT taxista I vozi do Obzovice. Pristize Budvanski taxista, pop..zdio jer je guzva na kruzni, vizi ga do posle Jaza…

Na kruzni u Radanovice turista se predomislja I kaze vozi na aerodrom Tivat, vracem se kuci.

Dogovor
Gost
Dogovor

Sto cemo sad. Podgoricki taksisti su trazili da se markiraju TX tablama, a sveli cijenu prevoza taksijem na nivo gradskog autobusa. I sad bi da dolaze na primorje i otimaju musterije, a primorje zivi od 3 mjeseca sezone. Moze dogovor sa podgorickim taksistima, da od septembra do maja taksisti iz ostalih crnogorskih opstina dodju da taksiraju u Podgoricu, jer ionako… Više »

Ekolog
Gost
Ekolog

Zdogovoreno 😀

Mirko
Gost
Mirko

pa ovo samo moze da predlozi neko ko pojma nema

Elmir
Gost
Elmir

A zasto ovo radite? Podgoruca ima jednu od najrazvijenijih taxi mrezi u Evropi. Zasto pokusavate to da unistite ovako glupim zakonima…

Takuma Sato
Gost
Takuma Sato

Kakve eksperte imamo blago nama

Guest
Gost
Guest

Samo da mi je znati kome padaju na pamet ovakve stvari. U koje mape se gleda kad se ovo pise. Svasta

Send this to a friend