Ekonomija

Nove cijene naknada za legalizaciju u Podgorici

Podgorica

Na posljednjoj sjednici Skupštine Glavnog grada, usvojena je Odluka o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte.

<<<Građani se mogu raspitati za legalizaciju u mjesnim zajednicama<<<

Amandmanom gradonačelnika Podgorice Slavoljub Stijepović, prvobitni iznosi naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta umanjeni su u startu za 30 odsto za objekte osnovnog stanovanja do 200 m2 i stambene objekte do 500 m2.

“U skladu sa tim, nove cijene po m2 iznose u zoni IA 99,09 eura, u I zoni 95,67 eura, u zoni III 68,34 eura, u zoni IV 44,42 eura, u zoni V 34,16 eura, dok se za zonu VI ne plaća naknada”, saopštili su iz Glavnog grada.

Na ovo startno umanjenje,  Odlukom o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta za bespravne objekte za jednokratno plaćanje, koje podrazumijeva plaćanje naknade u cjelokupnom iznosu u roku od 15 dana od dana zaključivanja ugovora, vlasnik ima pravo na umanjenje od dodatnih 15 odsto od vrijednosti naknade.

“Na to umanjenje, dodatno se obračunava umanjenje od 25 odsto za bespravne objekte osnovnog stanovanja do 200 m2 ukupne neto površine. Za bespravne stambene objekte ukupne neto površine do 500 m2, dodatno umanjenje je 20 odsto”, objašnjavaju oni.

Popusti su, kako naglašavaju iz Glavnog grada, predviđeni i za vlasnike koji se odluče za plaćanje naknade u jednakim mjesečnim ratama.

“Za bespravne objekte osnovnog stanovanja do 200 m2 dodatno umanjenje je 30 odsto obračunate komunalne naknade, a za bespravne stambene objekte ukupne neto površine do 500 m2 umanjenje je 25 odsto”, navode oni.

Sa svim umanjenjima naknada za bespravnu gradnju u zoni V, gdje je procijenjeno da postoji najveći broj nelegalno sagrađenih objekata, za gotovinsko plaćanje, za objekat osnovnog stanovanja od 100 m2 iznosi 2.101. eura.

“Mogućnost otplate je 20 godina. Sredstva prikupljena putem legalizacije biće uložena u rješavanje komunalne infrastrukture na područjima gdje žive nelegalni graditelji kako bi se na taj način stvorila adekvatna infrastruktura, u skladu sa projektnom dokumentacijom”, zaključuju iz Glavnog grada.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Toma
Gost
Toma

Sramota.pljsčka najobičnija

eeee
Gost
eeee

Prije 40 god je napravljena kuca na mjestu dje nije trebala gradjevinska dozvola i sad ja treba da platim nakon 40 god zato sto se PG razvijala i sirila i zato sto sadasnji DUP obuhvata i moju staru kucu?!?!?!? Opet ce ovo morat da mijenjaju.

anonymous
Gost
anonymous

Jesi je upisao u katarstar prije 40 godina kad si je izgradio? Nijesi… Ako tad nije bilo DUP-a za tvoj kvart ne znaci da se nije morala neka procedura ispostovat. Trebao si se raspitat.

Micko
Gost
Micko

Kojem gostu bravo Marko svi su gosti hahaha

Marko Miljanov
Gost
Marko Miljanov

Samo da kažem bravo ,gostu, sve je živa istina što si rekao,narod je pi,pi!!!

tomo
Gost
tomo

Ne treba im centa dati, ovoj lopovskoj vlasti. Ko misli da će te pare biti zaista uložene u komunalno opremanje zemljišta, taj u glavi nema ništa.

zagor
Gost
zagor

Najbolje Srbiji da uplate a pobro

Luminijum
Gost
Luminijum

Treba bojkotovati svu legalizaciju. Kad oni što su uzeli milione od država tj. nas vrate to onda ćemo platiti.Legalizovaćemo kad imadnemo novca, nemamo jer ste nas pokrali I ne date da zaradimo.Jer ste nas ostavili bez posla I uništili preduzeća.Okle platiti ….

MILOJKO
Gost
MILOJKO

Ne brisite komentar Ne pise koliko je druga zona

Micko
Gost
Micko

A moralne gromade sto pridikuju.Bunite li se tako na ove stotine miliona pokradenih od ove države, no ste našli da se bunite na 90 posto sirotinje sto je od usta djeci odvajalo da napravi krov nad glavom.A ovi koji su gradili na tudjem normalno da treba da plate ali po normalnim cijenama,ipak nijesmo jos Monte Karlo.A većina vas je vjerovatno… Više »

Ne folirajte
Gost
Ne folirajte

Te će pare biti podijeljene u plate, kao i one od dozvola. I jedan euro je previše, i do i od 500 m2!

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Nijrle mi jasno za ljude koji su nadgradili nad svojom kućom sprat i eventualno potkrovlje ja sam to uradio 2000 god. Kalo je bilo legalno ja pođo da uplatim komunalije a oni izračunaśe oko 25. 000 maraka a za te pare sam mogao sagradit novu kuću, sad sam nelegalni sve jer to nijesam ni mogao ni htio platit. Napominjem da… Više »

anonymous
Gost
anonymous

Mozda je tada bilo legalno da dogradis sprat na kucu, ali je to kostalo 25.000 maraka i ti to nije htio (ili imao, svejedno) da platis. Al si ipak izgradio sprat bez dozvole. Dakle, gradio si nelegalno. Tu nema nista nejasno. Meni se cini da tebi vise smeta sto si sad nelegalac, pa ti preporucujem da progutas ponos, spremis novac… Više »

Šućko
Gost
Šućko

Šta da plati, prijatelju? šta je dobio od Opštine Podgorica pa da plati?

gost
Gost
gost

Prvo su okupirali tudju zemlju, prikacili se bez dozvole na stubove za stuju, vodovod i kanalizaciju iako postojeca infrastruktura nije bila dovoljna za toliki broj stanovnika, pa je u Podgorici bila redovna nestasica vode ljeti po cio dan (do 1 poslije ponoci) tokom 90tih i 2000-tih. Onda im je opstina izgradila puteve i preusmjerila autobuse da fino mogu do grada… Više »

TriVVVun
Gost
TriVVVun

Svaka čast za komentar drug. Živa istina.

alo
Gost
alo

Bravo, necu nista pisati jer si sve rekao

Marko
Gost
Marko

Tebe boli tvojih 40 kvadrata znaci?

mister
Gost
mister

A mi sto sve uredno platimo i odradimo uz rwgularnu gradjevinsku dozvolu,imamo skuplje nadoknade?! lud -zbunjenoga….

Opštinar
Gost
Opštinar

Šta ste, gospodine, dobili za to što ste platili komunalno opremanje? Za to što ste platili, trebalo je da Vam struja, voda, kanalizacija i put budu dovedeni na početak placa. Da li su?

boki
Gost
boki

Onaj koji plaća sve uredno i blagovremeno onaj je izgleda najveća budala. Ovima smanjuju za 30 % lagano.
Pa posle se pitate zašto niko neće da poštuje zakon i plaća uredno sve? Pa zato što ispada najveća ovca!

Maks
Gost
Maks

Ovo izgleda bolje ukrasti zemlju, kao ovi zagoričani, kakaricka Gora, vele brdo….. Nego mi koji smo plaćali po zakonu komunalije i sve ostalo, i gledam onoga veli ja sam uložio pare u ovu kuću, a plac tj. Zemlju ukrao…. Sramota

banjo
Gost
banjo

Treba bager da radi i Podgorica opet dobije zelene povrsine.

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Prizivaš savezničko bombardovanje ’44.?

zagor
Gost
zagor

Smijesne cijene.Jos na 20 godina.Papreno Vam treba nsplatit kradju drzavne imovine.Prodajte to odakle ste sljegli.

KONIK SITY
Gost
KONIK SITY

a sto ne kazes kako ti onaj Hodzic podize bez dozvole onaj objekat na konik pa mu ubaciste ekspozituru PTT CG.. eeej drzavnu expozituru ste ugurali u jednu garuzu u privatnu kucu i placate mu hiljadu i kusur eura mjesecno.. vi stvarno mislite da je narod corav.. a preko puta vam je dom kulture sa 100 prostorija praznijh koje zjape,… Više »

Lipovo
Gost
Lipovo

Slazzu li se ,,kamatassi” sa cijenama?

Send this to a friend