Ekonomija

Nove kreditne linije za podršku turizmu i reprogrami sa grejs periodom do dvije godine

Ilustracija

U okviru trećeg paketa ekonomskih mjera podrške građanima i privredi za ublažavanje posljedica pandemije koronavirusa, koji je Vlada usvojila, Investiciono-razvojni fond je formirao set novih kreditnih linija za podršku turizmu, djelatnosti koja će preterpjeti najveće posljedice, pa su tom sektoru obezbijeđene posebne mjere. IRF je, kako navode, ovim posebnim paketom mjera, obezbijedio da se smanji negativan uticaj pandemije na ovu primarnu djelatnost i da se kako tako turistički kapaciteti održe i pripreme za sljedeće godine.

“Turističkoj privredi su na raspolaganju kreditna sredstva za završetak postojećih investicija, ali i za nova ulaganja. Dakle, obezbijeđene su nove kreditne linije za završetak započetih investicija u hotelske kapacitete sa maksimalnim iznosom do 5 miliona eura  i kamatnom stopom od 2,3 % do 3,5 % (u zavisnosti jesu li sredstva iz EIBa i EYET i da li se radi o projektima koji se realizuju u manje razvijenim opštinama ili se projektom zapošljava najmanje tri nova radnika), grace periodom do četiri godine, rokom povraćaja do 12 godina, kao i kreditna linija za nove investicije do pet miliona eura sa kamatnom stopom od 2,3 % do 3,5 % , grace periodom do četiri godine i rokom povraćaja do 12 godina”, pojašnjavaju iz IRF-a.

Takođe, kako ističu, na raspolaganju je i kreditna linija za obrtna sredstva koja se može koristiti i za isplatu plata za one hotelijere koji ne budu u prilici da ostvaruju prihode. Turizam može da računa i na kreditne linije za unaprjedjenje postojećih apartmanskih i hotelskih kapaciteta, zatim za unaprjeđenje turističke infrastrukture i vanpansionske ponude kao i za podršku ugostiteljstvu.

2Takođe, u okviru trećeg paketa Vladinih mjera, Investiciono-razvojni fond će za preduzeća za koja bude postojala opravdanost, sprovesti i reprogram kreditnih linija sa novim grejs periodom do dvije godine i na taj način im omogućiti povoljniju likvidnost. S obzirom na to da nije isti intenzitet uticaja ukupne situacije na korisnike kredita, kao i to da se posljedice ne odnose u isto vrijeme i na isti način na sve korisnike kredita, IRF će pojedinačno analizirati svakog korisnika i na osnovu toga procjenjivati i donositi odluke u pravcu reprograma, moratorijuma, odobrenja dodatnih sredstava, kao i vršiti kombinaciju navedenih modela”, naglašavaju iz IRF-a.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nenad
Gost
Nenad

Makar neko da kreditira posto banke ne daju ni cent

Duka bazuka
Gost
Duka bazuka

A POVOLJNIJI REPROGAMI ZA GRADJANE ??? ŠIPAK I MUĆAK !!! NEKA IH OVE KAMATE 5-6% , IMA SE MOŽE SE ???

Hm...
Gost
Hm...

Mogu li nešto od toga za turizam dobiti i Primorje i Śever?

Send this to a friend