Ekonomija

Nove prijave zbog eksploatacije šljunka i pijeska iz Morače i Grnčara

Pojačana kontrola crnogorskih vodotoka u okviru aktivnosti Koordinacionog tima za suzbijanje nelegalne eksploatacije riječnih nanosa rezultirala je podnošenjem novih prekršajnih prijava. Samo tokom proteklog vikenda podnijete su četiri prekršajne prijave za pokušaj nelegalne eksploatacije riječnih nanosa, dvije protiv lica koja su zatečena u donjem toku Morače i dvije na Grnčaru, na području opštine Gusinje, saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Na današnjem sastanku Koordinacionog tima održanom u Upravi za vode sumirani su rezultati intenzivirane kontrole, razmotrena „uska grla“ u procesu otkrivanja i procesuiranja počinicioca u kratkom vremenskom roku, s obzirom na brzinu djelovanja prekršilaca na terenu.

Kako navode iz Ministarstva, razmatrane su mogućnosti da djelovanje nadležnih organa na terenu bude još efikasnije.

“U tom cilju, dogovoreno je da se u kontrolu angažovanije uključe i ostali sektori Uprave policije – saobraćajna policija i Odsjek za suzbijanje privrednog kriminaliteta, u cilju efikasnijeg djelovanja na terenu, ali i najavljene kontrole svih firmi koje u svom poslovanju imaju vezu sa ovom vrstom materijala. Kontrola crnogorskih vodotoka intenzivirana je tokom jula, najkon što je Vlada odlučna da riješi ovaj problem produžila Uredbu o povjeravanju dijela poslova Uprave za inspekcijske poslove Glavnom gradu Podgorica i opštinama Andrijevica, Berane, Bijelo Polje, Gusinje, Kolašin, Mojkovac, Nikšić i Rožaje”, dodaju oni.

Time je, kako ističu, značajnom broju komunalnih policajaca i inspektora u ovim opštinama dato ovlašćenje da u punom kapacitetu i još efikasnije sprovode monitoring i kontrolu vodotoka na području ovih opština.

Snažniji obračun sa nelegalnom eksploatacijom, posebno u dijelu Morače, najavljen je krajem prošle sedmice i na sastanku potpredsjednika Vlade Milutina Simovića sa gradonačenikom Glavnog grada Ivanom Vukovićem i predstavnicima Koordinacionog tima.

“Na bazi tadašnjeg dogovora da se u što skorijem roku definiše model zajedničkih aktivnosti na terenu, kako bi se prvenstveno eliminisali slučajevi nelegalne eksploatacije, a potom sanirao devastirani prostor u vodotocima i na okolnom zemljištu, Koordinacioni tim je danas definisao dalje korake”, ističu iz Ministarstva poljoprede.

Predloženo je da se formiraju terenske međuresorske ekipe, u kojima će osim komunalnih policajaca i inspektora, vodoprivrednog inspektora, koji imaju nadležnost da pokrenu prekršajne prijave biti i saobraćajni policajci, kao i poljoprivredni inspektori s obzirom da se značajan dio nelegalnih aktivnosti obavlja na okolnom poljoprivrednom zemljištu.
Gusinje da se više uključi u aktivnosti na zaštiti Grnčara

Povodom posljednjih slučajeva nelegalne eksploatacije na Grnčaru u Gusinju za koje su pokrenute prekršajne prijave, predstavnik Ministarstva poljoprivrede, generalni direktor Direktorata za vodoprivredu Momčilo Blagojević ukazao je na potrebu veće uključenosti lokalne samouprave u suzbijanju ovakvih slučajeva koji, kako je istakao, prijete da ugroze kvalitetnu realizaciju izrade projekta regulacije Grnčara.

On je dodao da su u okviru projekta u toku geodetska mjerenja čije rezultate ugrožavaju nelegalne aktivnosti time što narušavaju strukturu korita rijeke.

Izrazio je uvjerenje da će Opština Gusinje prepoznati interes u realizaciji projekta regulacije koji je decenijska potreba tog područja i lokalnog stanovništva, te da će odlučnije angažovati komunalne službenike kojima je povjeren posao zaštite ovog vodotoka od nelegalne eksploatacije.

Blagojević se ujedno zahvalio na doprinosu sportsko ribolovnim klubovima, NVO i građanima na pomoći i spremnosti na zajedničku akciju na svim vodotocima u Crnoj Gori.

“Još jednom su pozvani građani i civilni sektor da sumnju na nelegalne aktivnosti prijave na ranije otvorenu e-mail adresu [email protected]. Takođe, prijave mogu uputiti i Komunalnoj policiji Glavnog grada putem telefona na broj: 067 002 005”, apeluju iz Ministarstva poljoprivrede.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bleferi
Gost
Bleferi

Zabraniti, naravno. Korita rijeka vise ne lice na sebe. To nije nesto sto ce priroda obnoviti i vratiti nam. Sjetimo se da smo PRVA EKOLOSKA DRZAVA NA SVIJETU. Ajmo malo da zaluzimo taj epitet. Ne moze ovo vise ovako, pa i da se nijesmo proglasili ekoloskom. Radimo li ista na nasoj svijesti i opstoj kulturi? Ili smo pustili da nas… Više »

Prava tema
Gost
Prava tema

Užas što se radi od ovog Vlada Georgieva i Srba.

Bleferi
Gost
Bleferi

Prava tema, pa i to je tema. I tu treba mi, Crnogorci, da razmislimo o EKOLOGIJI , jer su nas srbofili prilicno zatrovali kao sto truju sve okolne zemlje.. Ako bas hoces. I tu bi trebalo pravno pocistiti.

Send this to a friend