Ekonomija

Počela probna proizvodnja u Novom duvanskom, planirani izvoz 25 miliona eura

foto CdM

Novi duvanski kombinat, danas je počeo sa probnom proizvodnjom. Njega je u rad pustio ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović  i tom prilikom poručio da će planirani izvoz od 25 miliona eura godišnje doprinijeti uravnoteženju našeg spoljnotrgovinskog deficita, da će nova fabrika pored zapošljavanja više od stotinu ljudi značajno proširiti i mrežu kooperanata, kao i da će Vlada nastaviti da radi na obezbjeđivanju rasta ekonomije i životnog standarda građana i otvaranju radnih mjesta.

Kako je, saopštila izvršna direktorica Duvanskog kombinata, Savka Darmanović cigarete će koje će se proizvesti, za sada će biti samo za izvoz, a plan ovog preduzeća je da se doprinese lokalnim proizvođačima duvana. Godišnje će se proizvoditi do 15 miliona šteka cigareta.

“Sve je namijenjeno za izvoz na Bliski istok, Sjevernu Afrika i Brazil. Sa punim pokretanjem proizvodnje krenućemo do kraja juna, plan je da uposlimo 55 radnika. Pored radnih mjesta naš doprinos lokalnoj proizvodnji ogledaće se i u saradnji sa lokalnim proizvođačima. Ove godine smo zaključili ugovore o otkupu duvana sa 56 proizvođača. Prošle godine Novi duvanski kombinat otkupio je od lokalnih proizvođača oko 32 tone duvana. Sigurni smo da će se broj proizvođača povećavati iz godine u godinu”, istakla je Darmanović.

Ona je dodala da su svi uložili napore – počevši od investitora arapske kompanije BMJ industiries, Vlade, Glavnog grada, nadležnih institucija, zaposlenih, da Podgorica ponovo dobije fabriku duvana.

“Važno nam je bilo da svi zakoni i procedure budu ispoštovani i da napravimo fabriku koja će biti bezbjedno mjesto za rad naših zaposlenih i isporučivati kvalitetne proizvode tržištu. Vjerujem da smo u tome i uspjeli”, poručila je ona.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja,  Milutin Simović iskazao je zadovoljstvo početkom rada Novog duvanskog kombinata.

“Maj predstavlja simbol pobjede ovovremene Crne Gore i to je razlog više za zadovoljstvo. Naše majske zore su obaveza više da ostavujemo iskorake u ekonomskom planu, koji će obezbjediti rast ekonomije i nova radna mjesta”, kazao je Simović.

Ministar je naveo da posebnu vrijednost ovom projektu daje najava investitora o namjeri snaženja i širenja kooperantske mreže primarne proizvodnje duvana na području Zete, Tuzi, Ulcinja, Bara i Bjelopavlića.

“Kao što vidite, već uveliko se gradi pogon za primarnu preradu otkupljenog duvana. Zbog toga ova fabrika pored radnih mjesta u ovim pogonima, kojih će biti više od 100, imaće svoj najveći pogon pod otvorenim nebom. Pogon u kojem mogu raditi brojni gajitelji duvana sa dugom tradicijom u proizvodnji, koji su generacijama značajan izvor svoje egzistencije ostvarivali predajom duvana duvanskoj industriji. Za razvoj primarne proizvodnje duvana Vlada i resorno Ministarstvo će i dalje snažiti podršku vrijednim domaćinima“, rekao je Simović.

Dodao je da se ovog maja intenziviraju radovi i na autoputu i brojnim infrastrukturnim projektima.

“Most Moračica ovih dana poprima svoje konačne obrise. Preduzimamo aktivnosti kako bi imali i građevinske poduhvate na drugoj dionici autoputa. Intenziviraju se ulaganja od više od 120 milona eura u infrastrukturu skijališta na Bjelasici, Hajli i Durmitoru. Realizacija ovih projekata donijeće zamah našem sjever. Donijeće nove razvojne mogućnosti i za turizam i za poljoprivredu i za ostale sektore. Donijeće nova radna mjesta i novi kvalitet života”, naveo je Simović.

Vicepremijer je poručio da kritičari ne štede Vladu koja odlučno radi na ovim ključnim prioritetima.

“Crna Gora će biti i dalje sve veće gradilište. Nastavićemo posvećeno da radimo na ostvarivanju naše vizije razvoja. Nastavićemo i da snažimo diverzifikujemo našu ekonomiju, u cilju daljeg ostvarivanja visokih stopa rasta, stabilnosti naše ekonomije i posebno otvarajući perspektive za što više novih kvalitetnih radnih mjesta. Našim građanima je potreban evropski kvalitet života. Samo nas dinamičan razvoj i stabilnost mogu brzo dovesti do tog cilja. Na tom putu ne smijemo da izgubimo ni jedan dan. Za to smo i dobili mandat odgovornosti građana Crne Gore“, rekao je Simović.

Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović kazao je da je izgradnjom novog duvanskog Podgorica uspjela da sačuva duvansku proizvodnju.

“Na ovaj način pomogli smo proizvođačima duvana. Stvorili uslove za otvaranje novih radnih mjesta što je značajno. Otvaranjem ovog pogona Podgorica i Crna Gora postaće konkurentni na trzištu. Glavni grad i Vlada stvaraju dobre uslove za razvoj biznisa”, istakao je on.

M.Dušević, A.Gajević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Drago Dragović
Gost
Drago Dragović

A nemote tako… Simović i Vujović drim tim crnogorske ekonomije…

tomo
Gost
tomo

Propustili ste da napišete da je naš vrli gradonačelnik ispalio “Ujedinjeni američki emirati”

Dim
Gost
Dim

Zar nije zabranjeno reklamiranje duvana i pušenja ?

Rony
Gost
Rony

Pola ce u Crnu Goru ostat, tako veli Boljevic !

russ
Gost
russ

…vidi ovih lopingera iza nje..iščekat ne mogu da se otvori…

Milivoje Rodic
Gost
Milivoje Rodic

Gdje je sad ona prica da su akcize na duvan dignute radi zdravlja nasih gradjana.

Nevjernik
Gost
Nevjernik

Nemam riječi. Presrećan sam. Koja škola treba za rad u Novom duvanskom!? Kad i gdje je konkurs?

Virus
Gost
Virus

DPS škola. Konkurs u prostorijama stare Vlade

Raptor
Gost
Raptor

Na silu otvaraju Duvanski danas, sjutra postrojenje za preradu otpada na Deponiji, pred izbore u 5 do 12..

Polupismeni
Gost
Polupismeni

Direktorica pored lošeg engleskog ne zna čak ni da računa… bruka

radoznao
Gost
radoznao

Obraya Vam, vidjeste li dje Isata Boljevica, zvanog Isko

boki
Gost
boki

Kako će odatle da se švercuje. Ima ubrzo tu da proizvode od Marlbora, Lakija pa do tompusa. I to sve original podgorički:)

Duda
Gost
Duda

Ne treba ni kombinat kad smo ga davno popusili

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Da vam nije bilo Iska Boljevica da dovede Arape ne biste vi govornici nikad otvorili novi Duvanski

Titigrad
Gost
Titigrad

Tako je Simovicu ljudino

Virus
Gost
Virus

CDM nemilosrdno duva u jedra ( da ne kažem đe drugo ) DPS-a. Zaista objektivno.

Ve$a
Gost
Ve$a

Svaki put se ismijem na sav glas kad vidim ovog milutinovog potrcka od cetiri ipo metra 😂😂 hahahahha! Ali ne patise!

slavoljub
Gost
slavoljub

Neka puši narod naš.

M?H?
Gost
M?H?

15 miliona steka je 10 puta vrijednije od 25 miliona Eura, valjda..

Nego
Gost
Nego

Sad se ti razumijes i u prodaju duvana! A śedi đe si druze, odmori malo!

Vujaklija
Gost
Vujaklija

Citav svijet se bori protiv ove posasti koja ljudima narusava zdravlje a DPS se hvali da zapocinje proizvodnju!

Pred izbore
Gost
Pred izbore

Probno pušenje.

Marko
Gost
Marko

a kako ce pojacati sverc 🙂

Sigurica
Gost
Sigurica

Ðe Isat…

Vlatko
Gost
Vlatko

15 miliona steka puta 5 eura to je 75 miliona.Zasto 25 miliona.

Nego
Gost
Nego

Zato stoi nije po 5 eura, zavisi od kvaliteta proizvoda. Neki kostaju i po 2 eura steka neki i po 1,5 eura steka. Tako da to sto ti pricas nema veze sa mozgom.

Send this to a friend