Ekonomija

Novi IPA projekat za unapređenje uzgoja školjki u Boki Kotorskoj

Univerzitet Crne Gore – Institut za biologiju mora i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja tokom naredne tri godine realizovaće novi projekat koji treba da doprinese značajnom unapređenju konkuretnosti sektora marikulture u Boki Kotorskoj.
Projekat Održivi i inovativni lanac vrijednosti Agro hrane i ribarstva za prekogranično tržište malih i srednjih poduzeća – Food4Health“ realizuje se u okviru IPA Interreg poziva za tematske projekte prekogranične saradnje za Italiju, Albaniju i Crnu Goru.

Za aktivnosti na području Crne Gore odobren je grant od oko 800 hiljada eura.

Rektor Univerziteta Crne Gore Danilo Nikolić istakao je da projekat, kroz spoj nauke i privrede, ima za cilj poboljšanje proizvodnih i uzgojnih tehnologija, prenošenje i primjenu evropskih standarda kvaliteta i unapređenje tradicionalnih proizvoda.

U tom pravcu, kako je kazao, Institut će dobiti modernu laboratoriju za inovativan uzgoj kamenica, kao i mikroalgi, za potrebe naših uzgajivača. To će biti jedino mrijestilište kamenica na području jugoistočne obale Jadranskog mora što doprinosi konkurentnosti, kako naučnog istraživanja, tako i napretku sektora marukluture u Crnoj Gori.

Nikolić je kazao da je u pripremi projekta značajnu podršku pružilo Ministarstvo poljoprivrede, kao nezaobilzan partner u uspješnim naučno-istraživačkim projektima na Institutu za biologiju, kao i da će podršku pružiti i Ministarstvo nauke.

Generalna direktorica Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Slavica Pavlović izrazila je uvjerenje da će rezultati ovog projekta značajno doprinijeti naporima koje Ministarstvo ulaže u razvoj sektora marikulture, a koji su definisani Strategijom razvoja ribarstva.

“Sektor marikulutre u Crnoj Gori nije veliki, uglavnom je skoncentrisan područje Boke Kotorske. S obzirom na veličinu sektora, cilj nam je da proširimo postojeću proizvodnju i povećamo konkuretnost, vrijednost i prepoznatljivost naših proizvoda marikulture, kroz njihovo brendiranje”, kazala je Pavlović.

Ona je podsjetila da u tom pravcu Ministarstvo duži niz godina pruža bespovratnu podršku i uzgajivačima riba i školjki za modernizaciju i zaštitu uzgajališta.

“Da bi postigli maksimalne rezultate u ovom sektoru, potrebno je da radimo na stvaranju dodate vrijednosti za naše proizvode marikulture”, kazala je Pavlović.

Ona je istakla da će se kroz IPA projekat raditi uzgoj mlađi kamenica u Institutu za biologiju, kao i da će se po prvi put pokrenuti organska proizvodnja mušulja u Bokokotorskom zalivu, što će biti osnov za pokretanje procedure zaštite geografskog porijekla mušulja.

Direktor Instituta za biologiju mora u Kotoru, Mirko Đurović istakao je zadovoljstvo zbog još jednog projekta koji će toj instituciji koja ove godine slavi 58 godina uspješnog naučno – istraživačkog rada, omogućiti dalji rast konkuretnosti.

“Institut će dobiti modernu laboratoriju, koja će nadograditi naše naučne kapacitete i omogućiti zapošljavanje stručnog kadra”, kazao je Đurović.

On je istakao da je u posljednjih deset godina Institut, iz međunarodnih donacija i podršku Ministarstva poljoprivrede i Univerziteta, opremio i rekonstruisao veći dio svojih kapaciteta, te da će dalje snaženje institucije i jačanje kadrova biti prioritet i u narednom periodu, kako bi se uspješno suočili sa sve većim izazovima u zaštiti i održivom razvoju Jadranskog mora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
pravda
Gost
pravda

treba li hiu raditi?

Rada
Gost
Rada

A brzih dana će neko da pusti vodu…

Staniša
Gost
Staniša

Ništa od ovoga. Sve izlopužaše.

Send this to a friend