Ekonomija

Novi planovi za borbu protiv devastacije prostora

Pavle Radulović

Naknadama za uređenje građevinskog zemljišta i gradskom rentom, lokalne samouprave dobiće mehanizam redovnog i pouzdanog punjenja budžeta, kako bi planirali i projektovali investiranje u unapređenje gradske infrastrukture. To je najavio ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović.

Crna Gora uskoro će dobiti dva nova dokumenta Prostorni plan Crne Gore i Plan generalne regulacije i njima će biti poništeni svi do sada doneseni prostorni planovi na različitim nivoima, uključujući i one posebne namjene za zaštićene oblasti.

“Od Plana generalne regulacije se očekuje definisanje građevinskih zona, onih u kojima legalizacija neće biti moguća, i područja u kojima je neophodna sanacije zbog devastacije bespravnom gradnjom”, rekao je on u intervjuu Vikend novinama.

Radulović je naglasio da cijene naknada za komunalno opremanje za bespravne objekte određuju opštine. Manje iznose, kako navodi, opštine su odobrile zato što su neki od vlasnika ulagali u komunalno opremanje, a legalizovanje na rate zbog toga jer su pojedinci “nelegalnom gradnjom riješili stambeno pitanje”.

“Cijene naknada za komunalno opremanje za bespravne objekte određuju opštine, a one su uvažile što su neki od vlasnika napravili određena ulaganja u komunalno opremanje, pa su donijele odluke da snize cijene. Takođe, moramo imati u vidu da postoje i ljudi koji su ovakvim načinom gradnje riješili stambeno pitanje, tako da smo Zakonom predvidjeli mogućnosti plaćanja naknade na rate za objekte osnovnog stanovanja do 200 kvadratnih metara. Vjerujući da su opštine svoje odluke bazirale na realnoj percepciji platežne pozicije građana, kao i prostora za koji su nadležne, nastojimo da dodatno doprinesemo iskorjenjivanju bespravne gradnje. Zato smo nedavno održali sastanak sa predstavnicima 13 banaka koje smo pozvali da, ukoliko prepoznaju interes, ponude kredite za legalizaciju i tako pomognu građanima”, rekao je Radulović.

Najavio je i skoro donošenje dokumenata o turističkim razvojnim zonama u sjevernom i centralnom dijelu Crne Gore, kojim žele da podstaknu razvoj malog i srednj eg biznisa, te stvore uslove za veće investicije.

“Turistička razvojna zona može se odrediti na prostoru od minimalno jednog hektara, na kome će biti izgrađeno najmanje 50 smještajnih jedinica kategorije četiri zvjezdice ili više. Takođe, minimalni iznos ulaganja u turističkoj razvojnoj zoni je tri miliona eura”, dodao je on.

Radulović pojašnjava da su privremeni objekti neminovnost, naročito u oblastima gdje je izražen sezonski boravak turista i u zaštićenim predjelima.

“Ne vidimo problem u postojanju privremenih objekata, već u njihovoj brojnosti, mikrolokacijama i neusklađenosti. Upravo zbog toga, novi zakon je predvidio pravilnik o vrsti, obliku i dimenzijama privremenih objekata, koji će tipizacijom uvesti red u ovoj oblasti”, rekao je on.

Prema njegovim riječima na privremenim objektima se ne insistira, već su oni neminovnost u onim urbanim sredinama koje karakteriše sezonalna posjeta turista, i područj ima koja nijesu predviđena za trajne građevinske intervencije, kao što su nacionalni parkovi ili morsko dobro.

“Posjetiocima je neophodno omogućiti različite usluge, a za koje su potrebni objekti koji će nakon završetka sezone ili nekoliko godina biti jednostavno uklonjeni, premješteni ili zamijenjeni adekvatnijim”, dodao je Radulović.

 

Odgovarajući na pitanje da li se može očekivati da će novim zakonskim odredbama o kondo i mješovitim hotelima biti smanjen broj jedinica u privatnom smještaju, koji više nije ni dio pokazatelja zvanične statistike Eadulović je pojasnio da su kondo i mješoviti model poslovanja prepoznati  Zakonom o turizmu i ugostiteljstvu kao nove mogućnosti za koje hoteli moraju da imaju određenu kategoriju i minimalni broj smještajnih jedinica.

“Zajedničko za oba modela je da hoteli moraju biti u funkciji tokom cijele godine. Smještajne jedinice moraju biti dio ugostiteljskog objekta i čini cjelinu u poslovanju, upravljanju i održavanju. Eventualnom prodajom jedinica, ne smije se mijenjati namjena i djelatnost objekta”, naglasio je ministar.

 

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fali para
Gost
Fali para

Kako je pametan oduvijek bio. Cist primjer inteligencije

Trandafilovic
Gost
Trandafilovic

Devastacijom protiv prostora!

Kuku lele!
Gost
Kuku lele!

Zastitite Boku! Kako da se ispravi ovaj haos do sada!? Naselja imaju ulice dje se dvoje kola ne mogu mimoici. Njkakvog reda nema!? Haos urbanisticki sirom cg!

Mina
Gost
Mina

Ovaj ministar je cini se ,makar pristojan i kultivisan,a reklo bi se i posten.

Magarica
Gost
Magarica

Ima li rabote jutros ??

LJUTA
Gost
LJUTA

Bravo..zamutiste dobro…ko nema 3 miliona ne moze investirAti u svojih 9999me zemlje

Niko
Gost
Niko

Kasnoooooo!!!!

Send this to a friend