Ekonomija

Novi talas poskupljenja udar na egzistenciju osiromašenih građana

Rast cijene goriva izazvaće novi talas poskupljenja svih roba i usluga u Crnoj Gori, upozoravaju sagovornici Dana i poručuju da država mora naći način da reaguje i pomogne radnicima i privredi, obzirom na sve namete sa kojima se suočavaju. Prosječna zarada u martu ove godine iznosila je 526 eura, a Vesna Milonjić Aleksić, iz Unije slobodnih sindikata kaže da je u istom mjesecu za potrošačku korpu trebalo izdvojiti čak 649,70 eura, a da već u narednim mjesecima sa povećanjem cijene goriva možemo očekivati novi talas poskupljenja.

“Kada gorivo poskupi, logično je da očekujemo lančanu reakciju i da poskupe i ostale namirnice. Već vidimo da su osnovne stvari, kao što su brašno, ulje i šećer poskupjeli, a sad samo možemo očekivati dalji rast cijena. Neshvatljivo je da se dozvoljava da osnovne namirnice stalno poskupljuju, neka rastu cijene luksuza, alkohola i cigareta, bez toga se može. Bez hljeba niko ne može”, poručuje Milonjić Aleksić.

Ističe da treba raditi na modelu da se kao za struju najugroženijim kategorijama stanovništva omogući pravo na popuste za osnovne životne proizvode, da ih kupuju po diskontnim cijenama.

“Nama plate realno i ne rastu osim po statistici. Opet, i ako se povećaju, šta dobijemo ako cijene odmah idu gore. Rast plata nikada ne prati rast troškova života i to je za brigu upozorava”, Milonjić Aleksić.

Predsjednik Socijalnog savjeta i Unije poslodavaca Predrag Mitrović izjavio je da će se na narednoj sjednici Socijalnog savjeta baviti pitanjem povećanja cijene goriva, ali i drugih namirnica.

“Naravno, znamo da je to uslovljeno berzom i da tu država nema uticaj. Ipak, država ima uticaj na akcize, na bi se smanjenjem akciza moglo poskupljenje nivelisati. Naravno, to je sada ideja, ali sa socijalnim partnerima ćemo razgovarati i nastojati da nađemo neko rješenje”, istakao je Mitrović.

Naglasio je da je poskupljenje svih roba i usluga sa rastom cijene goriva neminovnost.

“Već imamo poskupljenje prehrambenih proizvoda i građevinskog materijala. To naravno utiče na standard, a kada je on loš, onda je loša i ekonomija države”, ocijenio je Mitrović.

Prema riječima Nenada Markovića iz Saveza sindikata, Vlada mora što prije uvoditi mjere pomoći, posebno najsiromašnijim slojevima društva, jer paketi pomoći do sada doneseni su nedovoljni.

“Povećanje cijene goriva dodatno će korigovati cijene naviše. Konačno se mora pristupiti setu cjelovitih poreskih mjera počev od povećanja poreza na dobit, na luksuz… Ovako sve udare na standar i dalje trpe najsiromašniji, što Vlada shodno obećanjima mora konkretnim potezima mjenjati”, istakao je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dejo 150 000
Gost
Dejo 150 000

Ja se selim prodam nešto malo što imam i selim se. …mogu vazda doći u hotel. 💙❤💚

ninja
Gost
ninja

Vakcinišite se da se sruši broj siromašnih.

Nikšić ❤️
Gost
Nikšić ❤️

U srećnim zemljama narod bi za ovakve stvari masovno izašao na ulice i vlada pala za 24h. Ali mi nijesmo ta zemlja.

Tito
Gost
Tito

Povratak na selo!

bokeljka
Gost
bokeljka

od septembra je samo gorivo poskupilo 10 puta…pa sve ostalo.Toliko o brizi za gradjane.pi

oooo
Gost
oooo

Ulje u Njemackoj 80 centi. Kod nas 1.80?! Fino li nas eksperti izvlace iz krize. Mozda da se zaduze jos koju milijardu da imaju mozda bi onda radili lakse. Ako im je ovo plan izlaska iz krize da ih zamolim da ne planiraju vise nista.

Nk Cg
Gost
Nk Cg

Ne mogu da vjerujem šta pišete u ovim komentarima! Ko je god na vlasti, bas me briga ako je meni prazan novcanik i nemam porodici nista da priustim. Vidite li vi cijene da rastu svaki dan, a plate ostaju iste. Ceka nas tesko vrijeme, nas narod mislim, a politicari svi imaju njihov niko ne osjeca krizu. Treba maci i jedne… Više »

realno_stanje
Gost
realno_stanje

Znaci priznajete da ih je osiromasio DPS. Nisu valjda ovi od 4 decembra

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Nista mi ne znaci je li skuplje ili jeftinije 20-30centi

Frka
Gost
Frka

Inflacija razara siromasne zemlje. Ovo bi se desilo i da je dps na vlasti. Lijepo bi bilo kad bi malo pisali o osnovama ekonomije i zasto se ovo desava.

UFO
Gost
UFO

Kako je bilo lijepo prije dok je DPS bio na vlasti. Dovoljno je bilo samo da otvorim CDM svaki dan i stekao bih utisak da zivim u Svedskoj.

Hhhh
Gost
Hhhh

I ja bi volio da zivim u drzavi kakvu je cdm opisivao za vrijeme vlasti DPS a

Petar
Gost
Petar

Jeste li glasali za spasioca jeste e sad drste sto sete trazili . Evo od svega ce vas oslobodit pa i od para

Send this to a friend