Ekonomija

Novi zakon o turizmu i ugostiteljstvu: Jemstvo veće, kazne manje

Ilustracija

Predlogom novog zakona o turizmu i ugostiteljstvu obavezno jemstvo koje obezbjeđuju turističke agencije biće povećano na 20.000 eura, dok će maksimalne novčane kazne biti smanjene na 10.000 eura, pišu Dnevne novine.

Ministarstvo ekonomskog razvoja započelo je javnu raspravu o tekstu ovog dokumenta, koja će trajati do 26. decembra. U obrazloženju se navodi kako je tokom pisanja ovog zakonskog rješenja prioritet dat uklanjanju biznis barijera i suvišne administracije, te da se jasno diferenciraju nadležnost državne i lokalne vlasti.

Takođe, inkoiporirani su zahtjevi iz Direktive Evropske unije o putovanjima u paket-aranžmanima i povezanim putnim aranžmanima koja se odnosi na sveobuhvatnu zaštitu potrošača, kako bi se „unaprijedilo poslovanje u turizmu i ugostiteljstvu, uz značajno smanjila mogućnost rada na crno”.

„Namjera stručnog tima MER jeste da novi zakonski tekst omogući lakše i brže ostvarivanje prava pružalaca turističkih odnosno ugostiteljskih usluga, naročito prilikom dobijanja odobrenja za rad ugostiteljskih objekata, čime će biti eliminisano opterećenje za dostavljanje dokaza neophodnih za izdavanje rješenja”, precizira se u obrazloženju predloženog teksta zakona.

Dalje se navodi kako je cilj novog akta stvaranje uslova za brže ostvarenje strateškog cilja -održivog razvoja visokokvalitetne turističke destinacije, uz osiguranje kvaliteta pružanja usluga i smanjenje rizika za korisnike.

Uz još jednu najavu uvođenja Centralnog turističkog registra (CTR) prva je bila prije više od deset godina, a nekadašnje Ministarstvo održivog razvoja i turizma je sredinom 2012. godine uvelo softversko rješenje za registraciju i internet stranicu sa podacima ugostiteljskih objekata u Cmoj Gori sve procedure praćenja turističkog i ugostiteljskog prometa trebalo bi da budu pojednostavljene i digitalizovane.

Uvedeni su novi zahtjevi kad su upitanju registracija i poslovanje turističkih agencija. Aktuelnim zakonom definisano je da turistička agencija koja je organizator putovanja, obezbijedi jemstvo od najmanje 15.000 eura, a agencije posrednici najmanje 7.000 eura.

„ Jemstvo ili drugi oblik obezbjeđenja korisnika usluga, turistička agencija organizator putovanja dužna je da obezbijedi u iznosu od najmanje 20.000 eura”, stoji u predloženom tekstu zakona.

Novitet je i da turističke agencije koje su posrednici odnosno subagenti, više neće moći da prodaju paket-aranžmane inostranih agencija, već je to sada isključivi posao organizatora putovanja.

U Nacrtu novog zakona propisano je 46 prekršaja, kao i za odgovorna lica u institucijama na državnom i lokalnom nivou za propuste u unosu podataka u CTR. No, zbog drugačijeg tumačenja u Zakonu o državnim službenicima i namještenicima, pomenuti prekršaji odgovornih iz uprava na državnom i lokalnom nivou nisu precizirani.

„Osnovnim odredbama ovog nacrta zakona propisano je da se privredna djelatnost u turizmu i ugostiteljstvu može obavljati samo na osnovu prethodno izdatog odobrenja, pa svako suprotno postupanje ima obilježje krivičnog djela“,pojašnjavaju iz MER i dodaju da će se time značajno smanjiti rad na crno.

U zakonu koji je na snazi definisano je 95 prekršaja. Kazne se kreću u rasponima od 1.000 do 20.000 eura za firme, od 200 do 3.000 eura za preduzetnike, od 200 do 1.000 eura za odgovorna lica i od 200 do 2.000 eura za građane.

,,U predloženom tekstu, novčane kazne za jedan broj lakših prekršaja predviđene su u fiksnom iznosu od 500 eura za firmu, 300 za preduzetnika i po 200 eura za odgovorno lice i građane. Za teže oblike prekršaja, novčane kazne su od 500 do 10.000 eura za firmu, od 200 do 2.000 za odgovorno lice i od 300 do 2.000 za preduzetnika“, navodi se u novom zakonu.

Iz MER pojašnjavju kako efekat investicija u ovom sektoru treba da se odrazi na cjelokupnu ekonomiju, jer su turizam i ugostiteljstvo posredno ili neposredno vezani sa svim privrednim granama. Time bi se, zaključuju, ujedno smanjila stopa nezaposlenosti i povećao bruto društveni proizvod, odnosno budžetski prihodi na svim nivoima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Baćko
Gost
Baćko

Srpski turizam jel od 800mil😂😂😂.
Sa prasadima na plazu da vrte u Budvu u Gucu.

Alienware
Gost
Alienware

Kazne u CG moraju biti paprene, paprene, da ne bi ljudima padalo na pamet da krse zakon, to je poenta kazni!!!

Bnjj
Gost
Bnjj

Cg turizam tužna priča od samo 4 mj.

Send this to a friend