Ekonomija

Novi zakon u Njemačkoj – šansa za građane Crne Gore da se zaposle

Novi njemački zakon, koji se odnosi na useljavanje stručne radne snage van zemalja Evropske unije, a koji na snagu stupa 1. marta naredne godine, zainteresovao je građane Crne Gore, ali i cijelog Zapadnog Balkana. Trenutni broj slobodnih radnih mjesta u Njemačkoj je oko 1,4 miliona. Državljani Crne Gore trenutno čekaju tri do četiri mjeseca na radnu vizu.

Ovim zakonom se po prvi put uvodi jedan jedinstveni pojam stručnjaka. A ubuduće se više neće primjenjivati pravilo po kojem prednost pri zapošljavanju ima državljanin Njemačke ili neke druge zemlje Evropske unije. Ukida se i lista tzv. deficitarnih zanimanja tako da će se sve grupe zaposlenih tretirati na isti način.

Zakonom o useljavanju stručne radne snage, koji stupa na snagu 1. marta 2020. Njemačka stvara mogućnost za zapošljavanje  građana iz država van Evropske unije, pa i Crne Gore, prvenstveno za kvalifikovanu stručnu radnu snagu. Stručnim radnicima mora prvo biti priznata kvalifikacija u Njemačkoj, a nakon toga apliciraju za vizu.

“Zakon o useljavalju stručne radne snage će, po pojedinačnim tačkama, proširiti postojeće mogućnosti useljavanja stručne radne snage u Njemačkoj, a koje su sadržane u Zakonu o prebivalištu. Između ostalog, biće omogućeno useljavanje kvalifikovane stručne radne snage. Pod stručnim licem podrazumijeva se osoba sa najmanje dvije godine stručne spreme, koja je u Njemačkoj prepoznata kao ekvivalentna. Ukida se ograničenje na zanimanja koja su deficitarna. Takođe se ukida tzv. ispit prednosti, što podrazumijeva da prije svakog zapošljavanja stručnjaka iz treće zemlje više nije potrebno utvrđivati da li na raspolaganju stoji domaći ili evropski kadar”, saopšteno je CdM-u iz Ambasade Njemačke u Podgorici.

Napominju da mnogobrojna preduzeća traže kvalifikovanu radnu snagu, prije svega u oblasti zdravstva, njege i tzv. MINT zanimanjima (matematika, informatika, prirodne nauke i tehnika).

“S obzirom na to da je tražnja za IT stručnjacima naročito izražena, za njih važe posebna pravila”, ističu u njemačkoj Ambasadi za CdM.

Odgovarajući na pitanje koliko je od 2017. godine do danas, Savezna agencija za zapošljavanje u Njemačkoj  izdala  odobrenja za crnogorske državljane da mogu zasnovati radni odnos u Njemačkoj, CdM-u je saopšteno da Ambasada ne raspolaže pouzdanim brojkama po ovom pitanju.

“Ambasada raspolaže samo sa brojkama po pitanju izdatih viza za zapošljavanje, zaključno sa 2018. godinom. Podaci o izdatim radnim dozvolama se ne bilježe prema državljanstvu, niti podaci o vizama omogućavaju donošenje zaključka o broju izdatih radnih dozvola. U 2016. godini odobrene su 752 nacionalne vize za zapošljavanje, u 2017. ukupno 937 i 2018. ukupno 1.036. Još ne raspolažemo sa podacima za 2019. godinu, ali polazimo od toga da će interesovanje biti makar na dosadašnjem nivou, isto tako i za 2020. godinu”, zaključuju u Ambasadi Njemačke u Podgorici.

Miraš Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nafets
Gost
Nafets

Njemacka stizem ako bog da o jes to bre zbogom sirotiljo 😂😂

skobalj
Gost
skobalj

Germanijo eto me!!! zagrli svog sina

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Momo nisam ljut.

Majka
Gost
Majka

Bjezite mladi dok ste na vrijeme.

Aco i Braco
Gost
Aco i Braco

Evo šanse da se ispuni obećanje dato prije nekolike godine. Zaposliti 40.000 nezaposlenih!

svabo
Gost
svabo

Njemci sada bjeze od migramata raznih kategorija, to vise nije njemacka. CDM vam daje nadu, ali laznu, ipak navalite.

mrgud
Gost
mrgud

drzavni organi su rezervisani samo za rodbinu i simpatizere a mi ostali koliko mozemo .ajmo vani . .za 300 e raditi .mizerno . . .

Logika
Gost
Logika

Super, a ima li šanse sa se zaposle u CG.

Nafets
Gost
Nafets

Ima al malo sjutra

Ukrajinac
Gost
Ukrajinac

Ja uživam u slovenskoj Rusiji,tu su moja braća po krvi,uživam u pejzažima nepreglednih sibirskih tajgi,igram kazačok,vozim “Moskvič”,divim se i okivam u zvijezde brata Putina,živim “ruski san” kao i sve patriote.Ne,ja ne želim mrske “švapske” pare,ne prodajem obraz pravoslavni i narodnost srpsku za germanske novce !

Nafets
Gost
Nafets

Necemo ni mi ako nam otvoris vrata da dodjemo u rusiju i mi volimo putina

Sejo Vujica
Gost
Sejo Vujica

Ovi sto su doslii do drzavnih preduzeća mislim na (kontroverzne biznismena)Neve imati koga da zaposle

Žaro Filipinac
Gost
Žaro Filipinac

Uvozimo Filipince, spavaju po trojica u jedan krevet a jedu što im uspeš! Žalićete što ojdoste.

Nafets
Gost
Nafets

Cini mi se da ce bit zao ovima sto budu ostali

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Momo završio si mene.

Mark
Gost
Mark

Ovako se salje poziv svima koji SE nisu uclanili u partiju,Koji nisu podobni da bjeze odavde,da ostave svoju zemlju da je dvije tri familije podijele izmedju sebe…a stanovnisto im dodje gratis!

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Ne mogu nikome povjeriti jarice a mirni su I ako komsija buldog stalno rice na njih..

Trol
Gost
Trol

A ministar nije cuo da ima iseljavanja… 100 godisnje samo u Njemacku + familije im. A dje je Austrija, dje je Skandinavija, i svi ostali… znaci bar 5000 ode

Nafets
Gost
Nafets

Zna on to dobro nego se lud pravi

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Ovo vam moram reći ovo je tajna koju nikad ne biste otkrili zbog čeka se ubio glumac u filmu let iznad kukavičjeg gnijezda doktorica je u filmu imala s…film je snimljen osamdeset i neke godine.

Aninimni
Gost
Aninimni

Neko da ce da ostane u CG da ovde zaradi ? 😲

Nafets
Gost
Nafets

Hahaha jes moze da zaradi da kupi patike na 6 rata

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Lako seko samo je marina znala.

silja
Gost
silja

Ovo su uslovi za sve gradjane svijeta, znaci svi imaju iste uslove. Kada stignete ovamo kukutu na lele, sjetite se ovoga. Naravno nemojte me
poslusati, najgore iskustvo je sticati na sopstvenoj capri.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

silja a bili bila/ bio coban/ cobanica ili je ljepse biti bot pri vrhu
🤗

Ukrajinac
Gost
Ukrajinac

Đe vam je ponos? Zašto idete kod “Švabe” koji je vaš “vjekovni dušmanin”,koji je vaše zemljake vjekovima držao u “tamnici naroda”,koji vas patološki mrzi i želi vam zlo,koji želi da nestane te? Šta je sa vašom “dušom slovenskom”,zašto ne idete tamo đe vas vole-u Rusiju,Bjelorusiju,Jermeniju,Sjevernu Koreju,tu su vaši prijatelji.Zašto želite da gazite “zavjet” predaka?

Ranjo
Gost
Ranjo

Zato sto se kod svabe moze zaraditi a u Rusiju je sirotinja… Zivi ti u proslosti pa gledaj da ti preci ne zamjere, ja cu da gledam da djeci stvorim buducnost.

Sitting Bull
Gost
Sitting Bull

Tako je “patrijoto” ! Neka idu u bratsku Rusiju i neka rade za 300 € ili za džabe i još da batine od braće dobiju …

Snovi moji
Gost
Snovi moji

Kada zivot bude kao tvoj vjeruj ostacu
Znacu da ima nade .Ovako???????

Nafets
Gost
Nafets

Brate iskoci iz pecine obraza ti

Boo
Gost
Boo

Nisam lud! Ovo je Monte Carlo!

Bnjj
Gost
Bnjj

Da sa penzijom 120e

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Ko je ona Žana iz bara?

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Sve plavuše imaju s…

Bnjj
Gost
Bnjj

CRNA GORA je bogata država siromašnih građana

Drale
Gost
Drale

Svi bjezat odavde

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Piro imaš li 70 centi?

Cetinje
Gost
Cetinje

A dako bog da da se podje odavde ,radim bez odmora i be zikakvih radnih prava za nikakve pare .

Sugradjanka
Gost
Sugradjanka

Bjezi narode dok se moze
Bar vi mladi sta cekate
Kad vec radite i mučite se , da bar imate i zasto

Nafets
Gost
Nafets

E hvala na savjetu nadamo se da ce to sad lakse ici pa da idemo za srecom da ne radimo ovdje za 200e mjesecno bubrega nemamo.

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Pričao sam sa starim gospodinom 48 sekundi toliko ću milijardi dobiti.

Dejo vujica
Gost
Dejo vujica

Htio sam jednu filijalu u svajcarsku da poklonim imam dvije filijale.

oooo
Gost
oooo

Sansa za mlade da pobjegnu odavde jer odje nema perspektive. Ko ne zna neka nauci osnove njemackog i eto mu sansa da zivi normalno jer to odje tesko da ce moci. Pa pocet tamo od “nule” i moze se napredovat i tamo u “tudjoj” zemlji. Odje vam ne gine prodavnica, security, kladionica ili doma sjedjet pa birajte vi mladi dje… Više »

Jovo
Gost
Jovo

Nemoj tako, moze se I taxirati

Bnjj
Gost
Bnjj

Evo npr u Cg minimalna penzija je 120e a u Bih je 200e isti slučaj sa platama je, kod nas se tobože ulažu milijarde a imamo ovako mizerne plate i penzije, mi smo majstori samo obmane i laži

Meho
Gost
Meho

Ma sta ce vam ovaj clanak, mi smo najbogatiji u regionu i Madjarsku smo presisali, ja ocekujem da ce Njemci krenut da dolaze u CG kako nam dobro ide. Nema brige, lijepo su rekli iz ministarstva da su sve to zlonamjerna pisanja da mladi zele napustit cg, a DPS kaze da smo lideri..

amo
Gost
amo

Ovako je bilo sezdesetih i sedamdesetih,gastarbajteri iz juge.

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Видим да ће Влада ЦГ смањити незапосленост.

PrincOdKonika
Gost
PrincOdKonika

Crnogorci jedva cekaju da krenu na rad u Njemacku, ovo kao da citas neki vic.
Ne treba nama ni posao ni pare, mi smo vec navikli bez njih.

Staxe
Gost
Staxe

Bravo za CDM…kao pro režimski medij stimulišete odlazak iz CG…jasno je ko dan šta je cilj režima…

čisto onako
Gost
čisto onako

moj život prođe ovdje čekajući ni sam ne znam šta , ako bi me kakva baba njemica uzela da je pomalo opslužujem, otišao bih i ja…

Pfff
Gost
Pfff

Nema velikodusnih baba ovamo ,skrto sve

Miki
Gost
Miki

Ovaj naslov oslikava svu tugu nase stvarnosti….

freeman
Gost
freeman

Daleko najbolji komentar i najbolje zapazanje.

Basketaš 3 x3
Gost
Basketaš 3 x3

Stručnjaci pametni sposobni odoše ođe će ostati dresirani lojalni polupisneni članovi dpsa i drugih vladajućih stranaka to je cilj ove veličanstven uspešbe vlade ko ostane biće zaposlen u fifme 3-4 porodice i divota

Sitting Bull
Gost
Sitting Bull

Kod nas donose zakon o radu koji je klasično moderno ropstvo prema zaposlenima. Samo što još nisu propisali koliko udaraca bicem treba gazda da udara radnika ! Sindikat naravno ćuti jer i ne postoji i NIKAD se nije pobunio i štitio radnike i njihova prava u ovoj zemlji. Zato će svi koji znaju nesta da rade i imaju neku školu… Više »

hahaha
Gost
hahaha

Hvala Zavodu za zaposljavanje i bracnom paru Jelic. Konacno nam nude posao za koji nije potrebna veza…

Staxe
Gost
Staxe

Bravo …
.

Bnjj
Gost
Bnjj

Ovo je tekst koji poziva na iseljavanje iz CG, to je od početka bio cilj Dps da ima manje stanovnika onda imanja, rijeke, planine ostaju Dps da ih valorizuju u svoju korist to je Udruženi Zločinaćki Poduhvat

Dzordz
Gost
Dzordz

Tuzno , ali istinito. Vise ovo nije drzava svih gradjana.

Vjecna da je
Gost
Vjecna da je

tuzan naslov…ima nas malo zahvaljujuci lopivskoj svercersko nesposobnoj vlasti dotakli smo dno…

Sitting Bull
Gost
Sitting Bull

Izgleda da sunce tuđeg neba ipak bolje grije jer ovo nase je zubato…

Comi
Gost
Comi

Pa vi nijeste normalni. I ovo malo nesretnika sto je ostalo vi ih motivisete da napuste CG. A sto je napisete koja radna mjesta ih cekaju u Njemackoj?

Crni Gidoje
Gost
Crni Gidoje

A ti si sretnik?

Jug
Gost
Jug

Comi, pusti ih… Neka idu ako im se radi. Bolje je odje realno, s’kafe na kafu… Merak

daka
Gost
daka

idite ljudi i ne osvrcite se.

Penzioner
Gost
Penzioner

Sadasnju penziju poklanjam pozicjii I opoziciji da popiju bokal vode sa secerom jer od moje penzije ne mogu ih castiti pice Pozdrav I hvala Vladi C.G. Vraticu se cim zaradim penziju dostojnu covjeka Srecan opstanak

Matrax
Gost
Matrax

Isti sam Ti, sistem administrator, baze podataka, penzija 120 eura, izgubljen u kolektoru bez dna vladajuće koalicije.
Znali su Švabe za nas i ranije, jednom je prošla kaznena ekspedicija kroz Crnu Goru u drugom ratu, pokupila usput i četnike
i partizane pa sve u logor-rezervat u Njemačku.

Bnjj
Gost
Bnjj

Strašno to je taj lider u regionu minimalna penzija je kod nas 120e au Bih 200e

Džo
Gost
Džo

Pa vi ste provladin medij sto je ovo sad, sve nam je ruziscasto…je li Gospodar olaksao proceduru Njemcima da se zaposle kod nas?

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Zasto bi isli kad je ovdje sve kako treba po CDM , premijeru i presjedniku??? Malo mi je sve ovo kontradiktorno sto cdm radi

Ekolog
Gost
Ekolog

Ostajte ovdje , sunce tuđeg neba …

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Ovo nase nas izgore

Ime
Gost
Ime

Tooo!!

Beton
Gost
Beton

Naslov koji kaze gradjanima IDITE 😊

Окле
Gost
Окле

Предивно, сад можемо очекиват’ нови талас исељавања стручног кадра.

ehti
Gost
ehti

I iz Njemačke idu u Ameriku, Kanadu, Australiju… prirodan proces. Ljudi idu za većim parama. Bitno je kvalitetno obrazovanje mladih, tako da kadra vazda ima.

Mirko
Gost
Mirko

jes jes iz njemacke su na jade svi im podjose u ameriku hahaha

Bnjj
Gost
Bnjj

To poneko ide to je na nivou statostičke greške a kod nas je masovno iseljavanje u tome je razlika

ehti
Gost
ehti

Bnjj___Veća primanja nisu statistička greška, stručnjače. Ne lupaj kad ne znaš. Normalno je da manje odlaze iz najjače ekonomske države u Evropi, ali odlaze. Svi za veće pare idu…

Nenad
Gost
Nenad

E tako usmjerite nas vi da mi idemo..ajte vi polako kad toliko volite pa dako nekad u zivotu dobijemo sansu i u rodjenoj kuci..

Aleksandar
Gost
Aleksandar

Bjezite svi odavde, dok ste navrijeme

Neko
Gost
Neko

Ovo je treci put sto objavite ovaj clanak ovi zadnjih dva tri mjeseca. Vi kao da namjerno forsirate da sto vise mladog kadra ide u GER.

Dan
Gost
Dan

Ne možeš nikoga naćerati da ode. Dobro je znati. Kad je kod nas ovakvo kakvo je, i treba da se ide.

Snovi moji
Gost
Snovi moji

Naravno da forsiraju jer drzava to su ONI ne MI obicni posteni ljudi koji zivotarimo da preteknemo od mjeseca do mjeseca

cetinje
Gost
cetinje

Evo sansa za “strucnjake”iz Vlade i Skupstine Crne Gore,kao i za strucnjake i experte iz SVIH STRANAKA. Nece oni pud Njemacke,a sa “krave muzare”dje ih niko nista ne pita nego rade po svome i za sebe,a za narod,ko ih j..e.

Radosav
Gost
Radosav

Preśednik je reka da slucajno ko ne ojde tamo, ko ce ovdje namjestat krevete i prat pljatove ! Podrzao ga je i kelner iz splendida !

Rvz
Gost
Rvz

Ti tako obrazovan.
Evo ne znaš ni naški a kamoli njemački.

Radosav
Gost
Radosav

Ti si mlogo obrazovan, mlogo, ja malo nesto, minimum, srednja osnovna, pomogni, pistoji li takva skola ?

Pjer
Gost
Pjer

Odlicno
Taman da svi odemo

Unisex
Gost
Unisex

Odu, rade za 2500-2800€ ( to je u Njemačkoj na nivou 550-700€ kod nas, za njihov stil života) tamo se grče, štede svaki cent, rade poslove koji su im ime ispod časti, skupe za auto od 5000€ i onda jedva čekaju ljeto da dođu na Balkan da pokažu kako “”dobro””” žive.

Lovcenska
Gost
Lovcenska

Sa platom od 2500-2800 u njemackoj moze lijepo da se zivi, mlogo bolje nego kod nas sa tvojih 700 ! Osim toga ne moraju bas toliko da stede, auto mogu da uzmu i na kredit, cijene auta su iste. Dalje ne moraju biti nu u dps, ni u sd, ni u bs, ni u df ili bilo koju drugu. Dalje… Više »

Unisex
Gost
Unisex

Može ako ne plaćaš stan, ako živiš kod strika ili tetke, ne trošiš ni na hranu ni na komunalije.

Yoon
Gost
Yoon

Ako si toliko stručan pa ne možeš naći sam posao od 300€, onda ti brate ni Norveška ni Švajcarska ni Njemačka ne znače ništa.

Yoon
Gost
Yoon

Ako pričaš za državnu birokratiju, od Zelanda do Kanade moraš biti član partije da bi bio primljen na neku poziciju koja je dugoročna. U USA i Rusiji svaki takav nameštenik partiji donira od 10 do 20% primanja.
Navodim USA i Rusiju jer vidim da su vam to ideali, ta društva.

Nk86
Gost
Nk86

sa platom od 2500 hiljade svakog mjeseca mozes se kupiti par komada nove gardarobe, novi lapto0, mobilni… Za 12 mjeseci svasta nesto kupis, dok odje uzmes telefon pa ga otplacujes narednu godinh dana. Tamo si osiguran na puni iznos plate, a odje na mininalac pa kad dodje 60 godina tamo imas 2 hijade penzije a odje idea da radis na… Više »

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Koliko je lose tamo , nijedan se nije vratio vec svi ostase

Tragikomedija
Gost
Tragikomedija

Prc crna goro.ostadose odje samo dousnici azilanti i filipinci.

Bnjj iz CG
Gost
Bnjj iz CG

Ako i ti pođeš, jedan doušnik manje👍

Bnjj
Gost
Bnjj

Bnjj iz CG nažalost čovjek je u pravu, pogledajmo istini u oči iako je ona neprijatna

Send this to a friend