Ekonomija

Novih 40 radnji i oko 200 radnih mjesta u novom nikšićkom tržnom centru

foto: Onogošt

Otvaranjem tržnog centra u Nikšiću u koji su lokalni privrednici uložili oko osam miliona eura, sanirana je još jedna od brojnih “crnih rupa”, koje su godinama ružile ukupnu sliku grada pod Trebjesom.

Radovi na izgradnji višespratnog poslovnog prostora počeli su 2007. godine, ali nijesu odmicali dalje od temelja sve do 2013. godine, pa je na nezadovoljstvo Nikšićana nekadašnji ulaz u gradsku pijacu sa glavnog gradskog trga predstavljao “crnu rupu” Stari investitori u partnerstvu sa novim radove su intenzivirali i nakon 13 godina otvorili Tržni centar na prostoru od oko 10.000 kvadratnih metara u kojem su poslovne prostore zakupili brojni domaći i strani brendovi i tako otvorili nova radna mjesta. Otvoreno je 40 novih radnji i uposleno oko 200 radnika.

Tržni centar zvanično je otvorio predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović, podsjetivši kako je izgledao grad 2013. godine.

“Kada sam sa svojim timom došao na čelo opštine 2013. godine zatekli smo nezavršene prostore, kao što je ovaj, jednu rupu, to se odnosi i na Dom revolucije, na nekadašnji Dom vojske, danas Tehnopolis, i zgradu preko puta opštine. Uspjeli smo sve to da završimo. Preostaje još sljedeće godine da završimo oko 6.000 m2 u Domu revolucije i da njega potpuno stavimo u funkciju. Zaista Nikšić sa trgom koji je urađen, izgleda evropski, a ovaj tržni centar je uljepšao ovaj dio grada”, kazao je Grbović.

Iako je Tržni centar uljepšao sliku grada, zakupci na gradskoj pijaci kažu da je njima donio samo nove problem, pa su uoči ceremonije otvaranja održali protest.

Zbog radova na poslovnom objektu, koji su, kako kažu, prekinuti prije nego su počeli godinama su ostali uskraćeni za nesmetan ulaz sa obje strane tržnice, a sada čekaju rekonstrukciju kojom će ostati bez dijela tezgi, a Nikšićani bez simbola grada pod Trebjesom.

Zakupci ističu da za njih nije prihvatljivo da tržnice presele u prostor za zelenu pijacu, koji je opremljen u novootvorenom tržnom centru.

“U tom prostoru ima svega 19 tezgi. Može samo da se prodaje voće i povrće, a mliječni proizvodi se i dalje moraju prodavati u sali, koja se nalazi u sklopu postojeće pijace. Ako donesem voće i povrće i mliječne proizvode treba da platim na dva dijela sto i da se ‘prepolovim na dva dijela’, kako bih mogla da prodam proizvod. Direktor Komunalnog preduzeća je izjavio da je ova pijaca nerentabilna, pa oni su doveli do toga zato što su dozvolili uličnu prodaju od Integralovog naselja, do same pijace. Ja ne mogu svoj proizvod da prodajen sa trotoara, no se zna gdje se to radi”, kazala je Željka Joković, koja iz Župe na gradskoj tržnici prodaje 30 godina.

Prodavci kažu da im je predočeno da rekonstrukcija pijace podrazumijeva uklanjanje dijela tezgi i oslobađanje prostora za parking Tržnog centra, što je, kako kažu, korak ka gašenju pijace.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Todor
Gost
Todor

Dje vam zivi gradonacelnik? I dje drzi kafane

Aloalo
Gost
Aloalo

Ko ce kupovati u tim radnjama? Penzioneri? Nema proizvodnje ni fabrika, nema para ni Niksica.

Bnjj
Gost
Bnjj

I radnici će tu raditi za 200e

Dragana
Gost
Dragana

5 godina trazim posao i za to ‘200 slobodnih radnih mjesta’ ne pozvase me ni na razgovor, 200 namjestenih radnih mjesta.. 😞

Svarc
Gost
Svarc

Samo kafane i butici, da sirotinja potrosi i tu zadnju paru na krpetine i na kavurine

Bnjj
Gost
Bnjj

To je CG ekonomija, zato nam stanovništvo bježi. Pogledajte šta rade druge zemlje u regionu evo u zaleđu Zadra Kinezi investiraju 5milijardi eura u pogone za robotike, elektronik, šta se sve fabrika otvara po Srbiji i Bosni,šta svake godine u Cg samo Albanskog cimenta uradimo i željeza iz Bih i Srb jer mi ništa nemamo osim sezonskih hotela i prodavnica

Bnjj
Gost
Bnjj

Sve trgovine i prodavnice, niđe neka fabrika

miki
Gost
miki

Od ovih 40 radnji za godinu neće ostati 10 da radi,jer je Nikšić “mrtav” grad,ma što pričao gradonačelnik.A o zgradi koja se ne uklapa u ambijent centra grada suvišno je pričati.

djuradj
Gost
djuradj

…ne mlati, ne mogu te slusati…idi prosetaj oko Trebjese…

miki
Gost
miki

pa ne moraš me slušati….idi prosetaj oko Trebjese…kad se vratiš viđeđeš da sam u pravu….botu

djekna
Gost
djekna

Ekonomija drzave se zasniva na kafama, tiketima, izdavanju soba i kratkorocnim pomocima pred izbore.
Tigar.

alkohol boys
Gost
alkohol boys

200 butikasica i konobara a jos vise mamipara za nisicku sirotinju

Niksic
Gost
Niksic

Gro ovih prodavaca na Pijaci su nakupci.

djuradj
Gost
djuradj

…nakupci koji se ugradjuju i dizu cijenu…treba izdavati poljoprivredniku da svoj proizvod plasira…

marko
Gost
marko

svaka cast!daako sad ostane koji niksicanin u svoj grad

Prc CG
Gost
Prc CG

Otvorite još koji TC samo da ne dokaze na primorje,evo su na svaki cosak.

Send this to a friend