Ekonomija

Novim fudbalskim stadionom ponosiće se ne samo Cetinje, već i Crna Gora

Kako bi se unaprijedila sportska infrastruktura na teritoriji države, Uprava javnih radova trenutno realizuje projekte u vrijednosti od oko 15 miliona eura, a računajući investicije završene u protekle tri godine, ulaganja Vlade Crne Gore u sport prelaze 22 miliona eura, saopšteno je CdM-u iz UJR-a i Ministarstva sporta i mladih.

Ističu da je, prepoznajući činjenicu da su za postizanje vrhunskih rezultata pojedinaca i ekipa neophodni kvalitetni uslovi za rad, kao i potrebu djece i omladine da ispoljavaju zdrave stilove života, Vlada pokazala snažnu posvećenost izgradnji adekvatne infrastrukture, što je danas vidljivo u cijeloj Crnoj Gori.

Stadion na Cetinju u izgradnji

“Jedan od najvećih sportskih projekata je novi fudbalski stadion na Cetinju, čija je izgradnja u toku. Ovaj izuzetno značajan objekat, kojim će se ponositi ne samo grad Cetinje, već i za cijela Crna Gora, realizuju Vlada, Prijestonica Cetinje i Fudbalski savez Crne Gore. Vrijednost investicije je 8,8 miliona eura, pri čemu će Vlada kroz kapitalni budžet izdvojiti oko 4,4 miliona eura. Izgradnja betonske konstrukcije dvije tribine je već završena, a rok za završetak građevinskih radova je kraj naredne godine. Stadion će imati kapacitet 5.192 mjesta, čime će biti ispunjeni UEFA kriterijumi za odigravanje međunarodnih i reprezentativnih utakmica”, saopštavaju iz UJR i resorsnog Ministarstva.

Posebno su posvećeni, dodaju, i  rekonstrukciji zatvorenog bazena u Kotoru.

Bazen u Kotoru nakon rekonstrukcije
Bazen u Kotoru nakon rekonstrukcije*

“Ovaj posao se realizuje u fazama, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 4,5 miliona eura. Radove u Kotoru od samog starta prate poteškoće, o kojima smo više puta obavještavali javnost, posebno znajući sa kolikim nestrpljenjem članovi Vaterpolo kluba „Primorac“, kao i građani Kotora, očekuju završetak rekonstrukcije. Odmah po početku radova naišli smo na problem deponovanja građevinskog otpada, jer prethodna lokalna vlast nije blagovremeno odredila lokaciju. Mnogo vremena smo izgubili i na otklanjanju brojnih propusta u projektnoj dokumentaciji, zbog kojih smo bili prinuđeni na nova inženjerska rješenja, u cilju poboljšanja kvaliteta pojedinih segmenata posla. Pored toga, ne možemo reći ni da su posvećenost i pristup izvođača radova bili na zadovoljavajućem nivou. Uprkos svemu tome, očekujemo da do kraja ove godine u Kotoru bude završen najveći dio građevinskih radova”, navode oni u izjavi za CdM.

Iz Uprave javnih radova i Ministarstva sporta najavljuju izgradnju sportske sale Gimnazije i Srednje stručne škole u Rožajama, za koju je u toku priprema za potpisivanje ugovora sa pljevaljskim preduzećem “Tehno-gradnja”, kao najpovoljnijm ponuđačem u postupku javne nabavke.

U realizaciju ovog projekta Vlada će investirati 1,63 miliona eura. Planirano je rušenje postojeće fiskulturne sale i dogradnja novog objekta, površine oko 1.500 metara kvadratnih.

Ističu kako je u postupku javne nabavke trenutno rekonstrukcija zapadne tribine stadiona FK “Sutjeska” u Nikšiću.

“Zainteresovane kompanije mogu slati ponude do 21. oktobra, a mi se nadamo da ćemo dobiti kvalitetnog izvođača radova. Rekonstruisani objekat imaće bruto površinu od oko 6.200 metara kvadratnih, računajući i tribinu za gledaoce sa oko 3.200 sjedišta.  Procijenjena vrijednost investicije je 4,6 miliona eura. Od toga, Vlada Crne Gore će budžetom za 2020, 2021. i 2022. godinu opredijeliti 3,3 miliona eura, dok će ostatak sredstava obezbijediti Fudbalski savez Crne Gore”, najavljuju nadežni.

Prikaz tribine stadiona FK Sutjeska nakon rekonstrukcije

Realizacijom ovog projekta, kako ističu,  FK “Sutjeska” i grad Nikšić dobiće moderan objekat, u skladu sa najvišim standardima.

Da je grad pod Trebjesom jedan od najaktivnijih kada je sport u pitanju, govori i planirana izgradnje sale u okviru Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje, procijenjene vrijednosti milion eura.

Sala Fakulteta za sport i fizičku kulturu Nikšiću

“Glavni projekat je urađen, u toku je njegova revizija i odmah po dobijanju saglasnosti revidenta Uprava javnih radova će početi pripremu za objavu tenderske dokumentacije u cilju izbora izvođača radova. Objekat će imati površinu od oko 1.000 metara kvadratnih, a sa Fakultetom će činiti jedinstvenu cjelinu. Sadržaće montažne tribine kapaciteta blizu 100 mjesta, posebnim mjestima za osobe sa invaliditetom i sve neophodne prateće sadržaje”, tvrde u UJR i Ministarstvu.

Uprava javnih radova je prije nekoliko dana potpisala ugovor o nastavku izgradnje sportsko-rekreativnog igrališta u rožajskom naselju Bukovica. Riječ je o završnoj fazi radova, koja bi, ukoliko nam vremenske prilike budu naklonjene, trebala biti završena do kraja godine.

Među realizovanim projektima posebno se izdvaja nova sportska dvorana u Beranama, koja je otvorena krajem prošle godine. U ovaj moderan i funkcionalan objekat, površine 5.350 metara kvadratnih, kapaciteta 1.600 sjedećih mjesta na tribinama, Vlada je uložila oko 5,3 miliona eura.

Sportska dvorana-Berane
Sportska dvorana u Beranama – unutra

“Takođe smo priveli kraju i izgradnju sportskog terena sa tribinama u Andrijevici, kao i pomoćnog fudbalskog terena sa vještačkom travom na Žabljaku. Uprava javnih radova je finansirala, a Opština Žabljak realizovala adaptaciju pomoćnog objekta na istom terenu. U saradnji sa Prijestonicom Cetinje, realizovana je prva faza rekonstrukcije sportske dvorane u ovom gradu. Očekujemo da uskoro bude obezbijeđena tehnička dokumentacija za izgradnju sportske školske dvorane u Gusinju, koja će, osim za sportske aktivnosti, biti namijenjena i za koncerte i druge manifestacije”, tvrde oni za CdM.

Uporedo sa brojnim tekućim projektima, u različitim fazama realizacije, Uprava javnih radova će i u narednom periodu nastaviti sa otvaranjem novih sportskih gradilišta, u skladu sa kapitalnim budžetom Vlade Crne Gore.

Neophodno naglasiti da i je Ministarstvo sporta i mladih, u okviru svog programa i plana rada, za 37 projekata namijenjenih unapređenju sportske infrastrukture, uspješno privelo kraju 27 projekata, dok je ostalih 10 u završnoj fazi realizacije. Iz tekućeg budžeta za ove projekte opredijelilo je blizu 1,1 milion eura.

Ministarstvo sporta i mladih podržalo je izgradnju otvorenog terena za male sportove u Šavniku, koji predstavlja prvi veći sportski objekat u ovoj opštini. Posao se realizuje upravo posredstvom Uprave javnih radova, a uskoro bi trebalo da počnu završni radovi.

Riječ je o izgradnji multifunkcionalnog terena sa gumenom podlogom za mali fudbal, košarku, odbojku i rukomet, sa obostranim tribinama. Vrijednost radova je oko 170.000 eura, od čega je Ministarstvo sporta i mladih opredijelilo 100.000 eura.

Miraš Dušević

97

avatar
1000
62
35
0
 
81
TrampĆotekNickNixonAppleNije bitno
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ćotek
Gost
Ćotek

mene su ove nacrtane hale i tereni prelijepi. Ako ne umijemo da gradimo, vala umijemo barem da ga nacrtamo.
Živjela vlast. blago nama 😍😍😍😍😍

Nije bitno
Gost
Nije bitno

Ja se sjećam ove slike stadiona na CT od prije neke 3 godine čini mi se, tako nešto. Pa gdje je stadion? Sva ulaganja u sport su vam promašena, jer zbog izbora gradite neke projekte i čuda od po koji milion evra na Žabljaku, Cetinju, Kotoru, Beranama, itd. a stadion u PG nedovršen. PRVO se ide od glave. Prvo stadion… Više »

Nick
Gost
Nick

Stadion na Ct nema nikakve veze sa drzavnim parama.

DAKA SU.57
Gost
DAKA SU.57

Bit ce liep jer ce se zvati OBILICA ARENA

daka
Gost
daka

dje ce cetinjani sa silnim ljudima koji dodju na utakmice, ljudima koji se spustaju zicarom, posjetiocima fabrike cokolade

DAKA SU.57
Gost
DAKA SU.57

SAMO HVALI SPORTSKA DVORANA U KOTORU, NJU NE SPOMINJETE JER JE PROMASAJ SVIH PROMASAJA!!!

KarlitoBrigante
Gost
KarlitoBrigante

Samo vi zavrsite stadion na Cetinje pa neka dusmani crknu, sto se godj napravi odma nije trebalo to no ono. Kome se ide neka ide siroko mu polje, pa radite sa pakistancima i somalcima najgore poslove u inostranstvo, tamo ce te prosperirat.

Mirko
Gost
Mirko

Ja sam Crnogorac sa Cetinja, glasam DPS i za CPC ali nemam posao 10 godina. Zivim od oceve invalidne penzije i od sina koji radi kao sanker u Italiju vec zadnjih par godina.

Окле
Gost
Окле

Дворане и спортске хале, а народ одлази. Неће имати ко да напуни ово, реално. Треба новац улагат’ у производњу и фабрике па кад економски услови дозволе правити: позоришта, стадионе, хале и слично, ал’ код нас све иде наопако.

CT
Gost
CT

Srećno bilo pa će se i završiti, lako je kritikovati

Bnjj
Gost
Bnjj

Spdnja

ElPatron
Gost
ElPatron

Cetinje arena, kao 🤣🤣🤣

Kemo
Gost
Kemo

A sto je ukusna ona cetinjska cokolada…

Sport
Gost
Sport

Normalno da je stadion neophodan.sto su to meteo uslovi bolji u Finsku,Norvešku,Litvaniju,z Poljsku..bogastvo jedne države se ogleda u sportskim i zelenim površinama,najbolji primjer za to je Slovenija samo njih kopirajte i greske nema.

ljesnjanjin
Gost
ljesnjanjin

Ovako su pričali botovi neće nikad autoput pa ga evo,neće nikad Porto-Montenegro, samo lagano

cccc
Gost
cccc

a za koga ti botujes

Aforizam
Gost
Aforizam

U Cetinju nemaju ono što im treba. Sve ostalo imaju. Sprdnja. Kao da je stadion bio najpotrebniji. On će biti nova “jama bez dna”. Ne možemo napuniti one u Podgorici i u Nikšiću, akamo li ovaj na Cetinju kapaciteta 5.000 gledalaca. Obzirom na klimatske uslove i gabarite ovog novog mastodonta na Cetinju, desiće se isto što i sa Hotelom “Grand”.… Više »

donji kraj
Gost
donji kraj

Ne mogu da vjerujem da ima neko na Cetinje da krutukuje sto se radi Stadion, poslije onog rugla koje je krasilo Cetinje 60 godina, sad se traži dlaka u jaje i plasiraju neke gluposti. BRAVO za onog ko je doprinio da ovakav stadion bude na Cetinje pa jeli politički ili fudbalski to nasu djecu neće zanimati

NixonApple
Gost
NixonApple

Ovo je Bogdanoviceva ideja. A nije vam nista valjalo tada

Send this to a friend