Ekonomija

Novim nametom stimuliše se uvoz a ne domaća proizvodnja: Država da pomogne domaćim fabrikama vode

Ilustracija

Usvajanjem Zakona o akcizama početkom maja, parlament je domaćim fabrikama za flaširanje vode uveo još jedan namet za naplatu. Plaćanje akcize na plastiku za jednokratnu upotrebu i pored ogromnog uvoza vode, može dovesti u loš položaj brendove iz Crne Gore u odnosu na inostrane. Takođe, tržište je preplavljeno vodama iz uvoza, pa je samo u prethodnoj godini uvezeno preko 22 miliona litara flaširane vode.

Uvođenje akcize na plastiku za jednokratnu upotrebu, 40 centi po kilogramu, finansijski će dodatno opteretiti fabrike voda iz Crne Gore. Novi namet ne odnosi se na ambalažu u kojoj su gotovi proizvodi, pa će sa druge strane, uvozni brendovi na tržištu imati bolji položaj.

“Izmjenom zakona o akcizama uvedena je akciza na plastiku za jednokratnu upotrebu od 40 centi po kilogramu. To je bio i predlog bivše Vlade i tadašnjeg Ministarstva finansija i socijalnog staranja uz obrazloženje da se time želi zaštititi životna sredina od prekomjerne upotrebe plastike za jednokratnu upotrebu”, saopšteno je juče iz Privredne komore Crne Gore.

Privrednici ističu da pomenuta akciza predstavlja preveliko opterećenje jer je plastika ionako poskupila usljed povećanja cijena nafte.

Boris Rašković, Water Group, ukazuje da se slični nameti ne obračunavaju uvoznicima plastike, već samo domaćim proizvođačima, što umanjuje njihovu konkurentnost i destimuliše poslovanje.

Saglasan je predsjednik Skupštine Vojo Banović ocjenjujući paradoksalnim što se tako stimuliše uvoz, a ne sopstvena proizvodnja.

“Suština primjene zakona je nefavorizovanje nikoga, a ovakva primjena akciza podstiče nelojalnu konkurenciju”, smatra Banović.

Predsjednica PKCG Nina Drakić je kazala da je Komora uputila inicijativu Ministarstvu u vezi akciza na plastiku, ističući da one predstavljaju značajan namet za domaću privredu koji, na godišnjem nivou iznosi između 120 i130 hiljada eura za pojedine kompanije, što utiče na konkurentnost.

Privredna komora nastoji da brzo organizuje sastanak sa premijerom kako bi prenijela sve poruke donosiocima odluka.

“Računajući sav ovaj pritisak, medijski, marketinški, povezanost industrija sokova i voda iz inostranstva u Crnoj Gori. Tako određeni brendovi zahtijevaju da imate u ponudi samo njihovu vodu, a da ne možete imati neku drugu, dovodi do toga da crnogorske fabrike voda posluju na ivici rentabilnosti”, kaže šef medijskog tima SDP-a Mirko Stanić.

Stanić naglašava da je Crna Gora u prethodnoj deceniji izdvojila ogromna sredstva za uvoz vode.

“Taj uvoz je na desetegodišnjem nivou nekoliko desetina miliona, a možda čak i stotinu miliona eura. Znači iz ove zemlje se izlio bukvalno toliki novac koji je dovoljan za izgradnju desetak bolnica ili 50 škola samo na to što smo kupili vode iz uvoza”, kaže Stanić.

On poručuje da bi država trebala da pomogne domaćim kompanijama kako bi imale bolji ili makar jednak položaj u odnosu na uvozne brendove. Ugostitelji u ponudi uglavnom imaju vode iz regiona, dok građani preferiraju domaće proizvode.

“Iz Crne Gore prodavači, treba malo više da ih kritikujemo. Treba da rade malo više i da dođe da ponudi to. Ovdje, u našem restoranu to se nije desilo i koristimo uvoznu vodu, najpristupačnija je po cijenama i uvijek je ima”, navodi ugostitelj iz Ulcinja Bekim Šurla.

Samo u prethodnoj godini u uvezeno je 22,8 miliona litara flaširane vode. Iz Vlade najavljuju dobru turističku sezonu, a da li li će se turisti osvježavati uvoznom ili vodom flaširanom u Crnoj Gori ostaje da vidimo.

A.O.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Lipovo
Gost
Lipovo

Jedino sam siguran da NAŠA voda nije radioaktivna! Za ostale ne tvrdim.

Dana
Gost
Dana

Zasto neko ne napise koliko puta su vode iz uvoza, konkretno iz srbije, bile neispravne na analizama i citave serije povucene iz prodaje. Nikad ne kupujem ni jednu vodu iz uvoza!

delboj
Gost
delboj

A kao da znasju politicari nesto o poslovanju. Bitno je njima jedino da se nabrste oni i njihovi uhljebi.

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

Meni je neshvatljivo da u kaficima nema niksickog piva. Jednom se sjedio u kafic kad su stranci trazili domace pivo i konobar im rekao da nemaju. Sramota i onda pitah konobara zasto nema pa uslovili iz tuborga zbog suncobrana i ledare. I na to treba da se obrati paznja

Sve vi cvjetalo
Gost
Sve vi cvjetalo

Najnormalnije je svuda u svijetu da zastitis domacu proizvodnju. Bilo zastitnim carinama, bilo beneficijama od strane drzave. Tako je to kad nam ekonomiju vodi tajkun pa ga briga za domace. Ja cu kupovati domace pa da je naksluplje.

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Diva-E viva

Cgmoj
Gost
Cgmoj

Jel ovo oslobodioci oce i nasu vodu sad da uniste..sram i bruka.Ima li ova zemlja nesrecna ikog normalnog u vladi ili ce sve da nas uniste i satru

Marko 56
Gost
Marko 56

Ne mogu da vjerujem da je Vlada usvojila ovako nemudar Zakon. Umjesto da radi u interesu domaće proizvodnje, ona donosi zakon koji ide na štetu domaće proizvodnje, a u korist uvoznika. Ovaj zakon pričinjava štetu svim domaćih proizvodjačima koji koriste plastičnu ambalažu. Vjerujem da će Vlada urgentno ukinuti sporni zakon u dijelu ambalaže koji koriste domaći proizvodjači hrane i pića,… Više »

pop Cira
Gost
pop Cira

Samo Crnogorsko dodite vise sebi upamet !!!

Vlajko Ct
Gost
Vlajko Ct

Neka ti neko kaze kakvi su uslovi radni i finansijski u tim nasim fabrikama vode,pa ne bi je kupio da je 3 centa bidon dok je tako.Provjeri slobodno ako znaš nekoga ko radi tamo

Ozz
Gost
Ozz

Pomoći i kroz nabavku frižidera, vrlo često vidite u prodavnicama kako se domaća voda nalazi na policama, dok uvozne vode imaju sopstvene frižidere, ljeti je to od posebnog značaja, svi oće rashlađene napitke

Boka
Gost
Boka

Kao da zele unistit ono sto nam je ostalo od toliko unistenih fabrika
Pod hitno pomoci svim nasim proizvodima od poljoprivrede stocarstva i td .
Narode kupuj domace tako cemo pomoci svom narodu da opstane u ovo ludo vrijeme

Kotor CG🇲🇪
Gost
Kotor CG🇲🇪

U koji lokala, u CG ti donesu Crnogorsku u nijedan.Sve srpsko, a sto sto im je jeftinine 2centa.

veritas
Gost
veritas

Hoćemo podršku domaćim proizvođačima vode. Stop manipulatorima sa uvoznom vodom koja ne može biti zdravija od bjelasičke ili durmitorske. Podržimo domaće proizvođače, domaću privredu i poljoprivredu. domaće mljekare i uopšte proizvođače hrane. Razvijajmo SVOJE BRENDOVE. Drakićka, nagazite ove manipulatore malo jače i pomognimo naše proizvođače. Mislimo malo na sebe i svoju djecu!

Piperi🇲🇪
Gost
Piperi🇲🇪

Aqva viva je u dosta lokala, ne mozes viđet ili dobit Crnogorsku vodu.

Realan
Gost
Realan

Plastiku zabraniti, ekoloska smo drzava, posebno kese. E moji zeleni URA-si

Kate
Gost
Kate

Evo dvije godine su na vlasti, samo su tri livade očistili za to vrijeme, toliko o zelenoj politici

Bole
Gost
Bole

Jednostavno, ako imamo domacu proizvodnju necega, ona mora biti podrzana na nacin da se uvoz takvog proizvoda manje isplati u odnosu na domaci proizvod. Nije sustina da se mala ekipica bogati jer “zavrsava” proizvodjacima vode iz Srbije da zauzimaju trziste, a nasa proizvodnja da trpi. Tesko je razviti proizvodnju bilo cega bez podrske drzave. Ispitajte slucaj oko vode, ko je… Više »

Titogradjanin
Gost
Titogradjanin

U ogromnoj većini kafića i restorana u CG ne možete dobiti crnogorsku vodu,isključivo srbijanski proizvodjači.

sičija
Gost
sičija

to je živa istina, svjedok sam, i to je sramota

Alienware
Gost
Alienware

Forsirat domace, ali i da drzava ima u svom vlasnistvu vode, a ne da se namjestaju poslovi “pajtosima” i tajkunima. Ne znaci mi nista domace, ako je u vlasnistvu nekog peraca para ili krimosa.

Vlajko Ct
Gost
Vlajko Ct

E to je to.Peru pare,a radnici im rade nizašta i na crno

Tihana
Gost
Tihana

Da građani imaju svijest da koriste i traže domaće proizvode, to se ne bi moglo dešavati. No će rađe popiti Rosu pa da je otrov samo da je iz Srbije!!!

Laki
Gost
Laki

Samo domaće.Dosta je bilo privilegovanih koji uvoze i zaradi pojedinac.Treba forsirat domeće proizvode.

Send this to a friend